מתי ומהיכן שתבחרו תוכלו להאזין לשיחה מקצועית ומעמיקה עם חוקרי המכון על רבדים שונים של המתרחש בתחום הביטחון הלאומי – בישראל, במזרח התיכון ובכפר הגלובלי.
צומת טראמפ-איראן: בין תקיפת הגרעין, מו"מ – והמלחמה בחות׳ים
חוקרי המכון, סימה שיין ואלדד שביט, מנתחים את ההתרחשויות האחרונות על ציר ארה״ב-איראן, ובראש הדברים המתקפה על החות׳ים והמסר שמעביר טראמפ דרכה לאיראן, על רקע ניסיונו של הנשיא לדחוק בטהראן להגיע להסכם גרעין משופר והמכתב ששלח בעניין להנהגה האיראנית.
כיצד מגיבים באיראן להצעת טראמפ ואיומיו? מה השפעת מדיניות "הלחץ הכלכלי המקסימלי" על הכלכלה והשיח הפנימי באיראן? איזו השפעה יש להתקרבות התאריך שבו יתאפשר למעצמות ״לגלגל בחזרה״ (snapback) את הסנקציות שהושעו במסגרת הסכם הגרעין? ובנוגע לישראל – האם איום התגובה האיראני על התקיפה הישראלית באוקטובר עדיין בתוקף? ובהתחשב בדינמיקה הנוכחית, האם ממשל טראמפ ידחוף את ישראל לתקוף באיראן, בתמיכתו?
אחרי החגים: מה יעמוד במוקד סדר היום של ישראל? | ריאיון עם ראשי ה-INSS
ראש המכון, פרופ' מנואל טרכטנברג, ומנהל המכון, אלוף (מיל') תמיר הימן, בשיחה מיוחדת על המחלוקות והדילמות שיעמדו במרכז סדר היום הפנימי, המדיני והביטחוני של ישראל אחרי החגים, כפי שמסתמן כעת:
בראש סדר היום – המשבר הפנימי, עם חידוש הדיונים בבג״ץ והחקיקה שמקדמת הקואליציה (ובפרט: ״חוק הגיוס״): איזה מחיר גובה המשך המשבר הפנימי והאם מסתמנת דרך להיחלץ ממנו או לחילופין – מבוי סתום והחרפה של המשבר, על השלכותיו המדיניות והכלכליות?
בהקשר הצבאי, על רקע ההתרעות שפרסם המכון בהקשר זה, מהן המשמעויות הביטחוניות של החרפת המשבר בשורות הצבא?
במישור המדיני – האם הסכם נורמליזציה עם סעודיה יוכל להוות נקודת מפנה – לא רק מבחינת מעמדה האזורי של ישראל, אלא גם במישור הפנימי, כלומר מהלך שיטרוף את הקלפים הפוליטיים ויוביל להפחתת המשבר מבית ודעיכתו? באילו תחנות עוברת הדרך להסכם נורמליזציה עם סעודיה, בשיתוף עם ארה״ב, ומהן הדילמות המדיניות והבטחוניות הכרוכות בה? מהן הדרישות הסעודיות מארה״ב, לרבות סוגיית העשרת האורניום, הציפיות הסעודיות מישראל לבצע צעדים מדיניים כלפי הפלסטינים, ומה מעורר חוסר ודאות וקושי להגיע להסכם בין ישראל, ארה״ב וסעודיה?
וגם – מה מצבה של ישראל מול הציר האיראני ובזירה הפלסטינית, נוכח אירועי השנה שחלפה וההסלמה של השבועות האחרונים באיו״ש ובגבול רצועת עזה?
ולסיום, במבט לאחור על 50 השנים שחלפו מאז מלחמת יום הכיפורים, המשבר הפנימי שחוללה וההתפתכחות שבעקבותיו – אילו לקחים מהתמודדות עם האירוע המכונן הזה צריכה ליישם ישראל כיום, כדי לצלוח את המשבר המתהווה?
הדטנט האזורי: המניעים של סעודיה, הפיוס הערבי עם אסד, והאם ישראל תושפע מהתהליך?
חוקרי המכון הבכירים, ד"ר יואל גוז'נסקי וד"ר כרמית ולנסי, מנתחים את תהליך הפגת המתחים (הדטנט) האזורי, המתבטא בין השאר בפיוס הערבי עם נשיא סוריה, בשאר אסד, ובהסכם חידוש היחסים בין סעודיה לאיראן.
מאיזה מצב מבקש העולם הערבי להשתחרר דרך הדטנט, וכיצד הוא קשור למעורבות האמריקנית במזה״ת?
מהם מניעיו של מוחמד בן סלמאן, לחתור לפיוס עם יריבים?
האם הנשיא אסד נדרש לתת תמורה כלשהי לנורמליזציה הערבית עמו?
מה אפשר ללמוד בעניין זה מהפסגה הערבית בג׳דה? וגם – האם הדטנט האזורי, ובפרט ההתקרבות בין המפרציות לאיראן ולבעל בריתה אסד, עשויים להשפיע על יחסי ישראל עם העולם הערבי?
פודקאסטרטגי 242: התרעת גלנט ומחאות הענק | רמדאן 2023 | חזבאללה וההפיכה המשפטית | סין והסכמי שלום באזור
פרק 242
מעורבות סין בהסכמי שלום ובתיווך בין צדדים לסכסוך
בעקבות חתימת ההסכם בין סעודיה לאיראן, בתיווך בייג׳ינג, מסבירה חוקרת המכון גליה לביא מה חלקה של סין בהסכם זה ובניסיונות אחרים לתווך בין צדדים לסכסוך לצורך פיוס ביניהם. בהקשר זה, הפודקאסט דן בביקור נשיא סין במוסקבה ופגישתו עם הנשיא פוטין ובשאיפות של סין למלא תפקיד פעיל יותר בתחום המדיני-דיפלומטי בזירה הבינלאומית, ובכלל זה גם במזרח התיכון.
פודקאסטרטגי 231: הטרור העולמי ב-2022 | מעבר לרשת - התגובות לממשלה החדשה | השנה של ארה"ב וסין
פודקאסטרטגי 225: איראן ב-360 מעלות | מעבר לרשת - הנהגות פלסטיניות | סכנת הגלישה למדינה אחת
פרק 225
פודקאסטרטגי מיוחד עם פרופ' מנואל טרכטנברג: מה למדנו השנה על מצבה ומעמדה של ישראל?
ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, פרופ׳ מנואל טרכטנברג, בריאיון חגיגי לסיכום השנה החולפת ולכבוד השנה החדשה:
על המאורעות המדיניים והביטחוניים שהתרחשו בשנה החולפת בסביבתה הבינלאומית של ישראל ובתוכה, ומשמעויותיהם לגבי המציאות המדינית, הביטחונית והכלכלית: כיצד הושפעה ישראל מהטלטלה העולמית שבאה בעקבות המלחמה באוקראינה, המתיחות בין ארה"ב לסין ושינויי האקלים? מהם יסודות החוזק של ישראל בזירה העולמית ומהן חולשותיה? מהן המסקנות העולות מאופן התמודדותה של ישראל עם סוגיות ביטחון ברמה המקומית וברמה האזורית: גל הטרור והיחלשות הרש"פ, האצת העימות עם איראן, המו"מ על הגבול הימי עם לבנון ואיומי חיזבאללה? האם המדיניות הישראלית בכל אחת מהסוגיות הללו יעילה והאם ניתן להצביע על אסטרטגיה ברורה? אילו הזדמנויות מדיניות המשיכו להיווצר בעקבות הסכמי אברהם? מהם הדגשים וההמלצות של המכון בפתחה של השנה החדשה?
התקדמות המו״מ עם איראן; מעבר לרשת: פתיחת נמל התעופה רמון לפלסטינים; אובדן הדרך של ההנהגה הפלסטינית
פרק 218
קבינט INSS - משמעויות ביקור הנשיא ביידן במזרח התיכון
חוקרת המכון הבכירה וראש תכנית איראן במכון, סימה שיין, החוקר הבכיר השגריר ד"ר עודד ערן, לשעבר הציר המדיני של ישראל בוושינגטון, והחוקר הבכיר ומומחה למדינות המפרץ, ד"ר יואל גוז'נסקי, דנים בהשלכות ובמשמעויות של ביקור הנשיא ביידן בישראל ובמפרציות.
בין השאלות שנידונו:
מהן המחויבויות שארה"ב נתנה לישראל בהקשר לסוגיית הגרעין האיראני? מהי החשיבות של הצהרת ירושלים שעליה חתמו לפיד וביידן?
מה המשמעות המעשית של תמיכת הנשיא ביידן בפתרון שתי המדינות?
מה הבליט הביקור של ביידן בערב הסעודית בנוגע ליחס ארה"ב ומדינות המפרץ? מהם ההישגים שארה"ב השיגה ביחס לסעודיה ובתחום האנרגיה?
וכיצד המאבק הבין-גושי בא לידי ביטוי בביקור הנשיא ביידן בגדה?
מצטער, אין הסכתים מתאימים לחיפוש שלך,
אתה יכול לחפש אחרים ....