אודות
לקריאה
לסגירה
ב-15 בספטמבר 2020 חתמה ישראל על הסכמי שלום ונורמליזציה (המכונים גם "הסכמי אברהם"), בתיווך ארה"ב, עם איחוד האמיריות ובחריין. בהמשך, הצטרפו לגל הנורמליזציה גם סודאן ומרוקו. תחום המחקר "הסכמי שלום ונורמליזציה במזרח התיכון" עוסק בניתוח ההסכמים הקיימים, בהתפתחויות מרכזיות בקשרים בין ישראל למדינות השלום ובאפשרויות להרחבת "הסכמי אברהם", כך שיכללו מדינות נוספות.
חוקרים
פרסומים קשורים
לכל הפרסומיםהמשבר השקט: כיצד רואות מדינות ערב את ישראל בעת הנוכחית?
ברקע המלחמה הנמשכת כבר מעל שנה וחצי, מדינות השלום הערביות עודן מחויבות להסכמים ולחזון הנורמליזציה עם ישראל, אך גובר החשש שהמשך המדיניות הישראלית הנוכחית יסב נזקים רב-ממדיים ליחסים בין הצדדים
04.06.25נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית: אינטרסים, אתגרים וסיכויי מימוש
הימצאותה של הנורמליזציה הישראלית-סעודית על הפרק מעידה כי המניעים הבסיסיים של ישראל, ערב הסעודית וארצות הברית לקידום יעד זה לא השתנו באופן מהותי גם לאחר שהמומנטום להשלמת התהליך נבלם עקב מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיה. שלוש המדינות המרכזיות בתהליך עדיין חותרות, כל אחת מסיבותיה, להבשלת המגעים בנושא, כשמטרת-העל היא עיצוב ארכיטקטורה אזורית חדשה במזרח התיכון.
קובץ זה מאגד מאמרים שכתבו חוקרי המכון למחקרי לאומי, אשר דנים בעמדות ובאינטרסים של מדינות ושל שחקנים לא-מדינתיים, במזרח התיכון ומעבר לו, בדבר נורמליזציה ישראלית-סעודית ובהשפעתם הישירה או העקיפה, השלילית או החיובית של בעלי האינטרסים על התהליך ועל הסיכויים להבשלתו.
12.05.25הדטאנט במזרח התיכון – קווים לדמותו והשלכותיו לישראל
הפחתת המתיחות והעמקת שיתופי הפעולה בין מדינות האזור נמשכת - כאשר באותו הזמן המלחמה בישראל מגבירה את בידודה. כיצד עליה לנהוג כדי לצאת מהמצב הסבוך?
08.09.24"קיר הברזל" שאבד: חשיבה מחדש על תפיסת ביטחון לאומי שהתיישנה
מטרת-העל של אבות התנועה הציונית הייתה הקמת מדינה יהודית בת-קיימא, ולאחר שתקום לשכנע את הערבים, באמצעות בניית "קיר ברזל" צבאי שאותו לא יוכלו להכניע, להסכים לסיום הסכסוך. "קיר הברזל" הוקם ב-1967. עד מלחמת ששת הימים לא היו לישראל נכסים שניתן היה להמירם בהכרה ערבית בדבר זכותה להתקיים, אולם כיבוש השטחים יצר את האופציה לכך. למרות זאת, תפיסת הביטחון המשיכה להיות שבויה בהיסמכות בלעדית על כוח צבאי ועל "קווי ביטחון". ישראל סירבה, למעט הסכמי השלום עם מצרים וירדן, לעשות שימוש באופציה המדינית, ותהליכי הסדרים שנפתחו מאז לא הושלמו מסיבות שונות. על רקע זה ועל רקע הופעת איומים משמעותיים חדשים, נראה כי המשך ההיסמכות הבלעדית על כוח תוך התעלמות מהאפיק המדיני, ובייחוד מיוזמת השלום הערבית החותרת לסיום הסכסוך, מוביל את ישראל למבוי ביטחוני סתום, ועל כך היא עלולה לשלם מחיר יקר בעתיד.
11.02.24
מוקד תוכן
נורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית: אתגרים וסיכויי מימוש
Shutterstock