פרסומים
מזכר 232, פברואר 2024

איראן היא מדינת מפתח במזרח התיכון, הרואה בעולם הערבי זירה מרכזית לפעילותה. המלחמה בעזה שבה והמחישה את מרכזיותה ואת מידת ההשפעה של איראן, שפעלה לאתגר את ישראל וארצות הברית בכמה חזיתות במקביל, באמצעות רשת הארגונים השלוחים שטיפחה במשך שנים. השפעתה הגוברת של איראן היא אחד מסימני ההיכר של המזרח התיכון בעשורים האחרונים. התמורות הפוליטיות שהתחוללו בעולם הערבי בצל הטלטלה האזורית פתחו בפני הרפובליקה האסלאמית הזדמנויות חדשות להרחיב את השפעתה. עם זאת, איראן ניצבת גם בפני כמה מגבלות יסוד במאמציה לבסס את עצמה כגורם כוח משמעותי במרחב הערבי.
מזכר זה נועד לבחון את שורשי המעורבות האיראנית במזרח התיכון, את ההגיונות העומדים מאחורי פעילותה של איראן במרחב הערבי, את התפיסות האידיאולוגיות המכווינות אותה, את היעדים האסטרטגיים והאינטרסים המרכזיים המעצבים את מדיניותה האזורית ואת מאפייניה הבולטים.
איראן הייתה ונותרה כוח אזורי בולט ואין היא צפויה לחדול ממאמציה לבסס את השפעתה במזרח התיכון, הנתפסת בעיניה כחיונית למימוש האינטרסים הלאומיים שלה. על ישראל להגדיר מהם האינטרסים הביטחוניים החיוניים שלה אל מול המשך הפעילות האיראנית באזור. מדיניות ישראל צריכה להתבסס על יעדים ריאליים ובני השגה תוך הכרה בעוצמותיה וביכולותיה של איראן, לצד התחשבות במגבלות כוחה ובאילוצים הניצבים בפניה. ההתמודדות עם ההתבססות האיראנית באזור מחייבת שיתוף פעולה אזורי ובינלאומי במאמץ מתמשך לצמצם את הגורמים המאפשרים לאיראן לבסס את השפעתה בזירות השונות ותוך חתירה לעיצוב מציאות מדינית חדשה, שעשויה לצמצם את השפעת הציר הפרו-איראני.