פרסומים
מזכר 162, המכון למחקרי ביטחון לאומי, תל אביב, דצמבר 2016

רבים הספידו את המונרכיות כבר לפני כחצי מאה בטענה שהן מייצגות מבנים פוליטיים אנכרוניסטים שלא יעמדו בפני רוחות הקדמה והשינוי. תחזיות אלה לא התאמתו, אף שרבים מהתנאים לערעור היציבות במונרכיות שרירים. חידת יציבותן של המונרכיות הערביות במפרץ לפיכך מחייבת דיון מחודש. למונרכיות אין יתרון משמעותי מעצם היותן מונרכיות ולא נראה שעמי ערב נוהרים כעת אחר צורת שלטון זו. הטענה העיקרית שמוצגת במזכר זה היא שלא אופיים של המשטרים הוא שהקנה להם יציבות אלא בעיקר פרקטיקות שהם אימצו: שימוש יעיל ברווחי הנפט, דיכוי יעיל של מחאות, קואופטציה והישענות על סיוע חיצוני.
את יציבותן חבות המונרכיות במפרץ גם לכישלון ההתקוממויות ברפובליקות הערביות. גם לאלו המבקשים כעת שינוי פוליטי במונרכיות אין עניין להגיע למצב השורר בתימן, לוב, סוריה או עיראק. הם מבינים שכוחות קיצוניים מאורגנים משתלטים עד מהרה על מהפכות עממיות, ושהתוצאה עלולה להיות חמורה פי כמה. ספק אם המונרכים במפרץ יתמודדו עם התמורות העומדות לפתחם באמצעות רפורמות דמוקרטיות אותנטיות. שליטים אבסולוטיים אינם נוטים לעודד שינוי לרעה במעמדם. ולראיה, צעדים לשיתוף האזרחים בתהליכי קבלת ההחלטות היו עד כה מועטים ומוגבלים ולוו בצעדי דיכוי שלמעשה ביטלו את משמעותם.
החוסן שהפגינו המונרכיות במפרץ עד כה אינו מבטיח להן יציבות ארוכת טווח. כדי לשמור על שלטונם יידרשו בתי המלוכה במפרץ לענות על ציפיותיו של דור צעיר ומלומד המורגל בשפע ולמצוא דרכים חדשות לשלבו בניהול ענייני המדינה. הסיכון להתפרצות של אלימות פוליטית במפרץ לא הוסר. משברים עתידיים יגבירו את הקיטוב החברתי ויעמיקו את הפילוג העדתי במונרכיות. קבוצות אופוזיציה ינצלו זאת כדי לצבור תאוצה, וכוחות אזוריים ובינלאומיים – כדי להגביר את השפעתם.
תוכן עניינים
הקדמה: המהפכה ש(עדיין) לא הגיעה
הטלטלה במפרץ
ייחודיותן של המונרכיות במפרץ
גורמי האי־יציבות במונרכיות המפרץ
התלות בנפט
האתגר הסלפי־ג'האדיסטי
מחאות השיעים
אתגרי הירושה השלטונית: ערב הסעודית, עומאן וכוויית
המחאה הווירטואלית
גורמי החוסן של המונרכיות במפרץ
תיאוריית מדינת הקצבה
תרבות ומסורת
הפחדה ודיכוי
תמיכה חיצונית
הגברת המתח העדתי
סיכום: המונרכיות מול הרפובליקות
הערות