פרסומים
מזכר 174, המכון למחקרי ביטחון לאומי, תל אביב, אפריל 2018

השחיקה בתמיכה בישראל בקרב הציבור האמריקאי הליברלי ומיצובה של ישראל בלב המחלוקת הפוליטית בין הרפובליקנים לדמוקרטים עלולים לסכן את המשך קיומם של היחסים המיוחדים בין ישראל לארצות־הברית בטווח הבינוני והארוך. כדי לשמור על הברית בין המדינות יש לפעול לביסוס הדימוי החיובי של ישראל בקרב הציבור האמריקאי, כך שיהיה עוגן להיפוך מגמת השחיקה בתמיכה בקרב קהל היעד הליברלי. הקהילה הישראלית בארצות־הברית היא נכס בעל פוטנציאל תרומה רב למטרה הזאת: היא כוללת מספר רב של "שחקני שטח" שמעורים בחברה הישראלית ובחברה האמריקאית, ולכן היא יכולה לגשר ביניהן.
לניצול הפוטנציאל הבלתי ממומש הזה מוצע כאן מודל להקמתה ולניהולה של קהילה ישראלית שתקדם סדר יום פרו־ישראלי שתכליתו לגשר בין ישראל לבין הציבור האמריקאי. המודל הזה מתבסס על העצמת הקהילה הישראלית בשלוש רמות:
הרמה האישית: הקניית ידע, כלים ומיומנויות לשיפור המסרים ולקיום דיאלוג עם קהלי יעד שונים.
הרמה הקהילתית: הקמת מנגנון המעודד מעורבות קהילתית ומוביל את הפעילות על בסיס מצפן קהילתי מוגדר והגברה של תחושת הקהילתיות.
הרמה הבין־קהילתית: קיום פורומים משותפים עם הקהילות היהודיות־אמריקאיות ועם גורמים פרו־ישראליים נוספים וכן קיום תהליכי למידה עם הנהגות של קהילות ישראליות אחרות.
למדינת ישראל יש תפקיד חשוב בניצול פוטנציאל התרומה של הקהילה הישראלית. התפקיד הזה צריך להתמקד בהעצמת הפעילות של הקהילה ובשיפור תהליכי הלמידה של הרשת הפרו־ישראלית:
א. הקמת מערך שמסייע לקהילה הפרו־ישראלית לקיים דיאלוגים ושותפויות עם קהלים ניטרליים — בתיאום עם מערך הפעילות המסכלת הקיים כיום.
ב. הקניית ידע מקצועי לפעילים בתחום הדיפלומטיה הציבורית.
ג. שילוב של מנגנון היזון חוזר לשם לימוד ושיפור של כלל הפעילות הפרו־ישראלית.
ד. קידום מדיניות שתעודד נוכחות ישראלית במרחבים חשובים המועדים יותר לאמץ מסרים אנטי־ישראליים (בני נוער, אוניברסיטאות העילית, הפקולטות למדעי החברה והרוח וללימודי המזרח התיכון).
ה. הגשת התובנות למקבלי ההחלטות בישראל באמצעות מנגנון ייעוץ למאבק באיום הדה־לגיטימציה — מנגנון שאינו קיים כיום.
תוכן עניינים
תקציר
מבוא: הקהילה הישראלית־אמריקאית: נכס לישראל?
על דיפלומטיה ציבורית — התפתחות המושג ותרגומו לפרקטיקה
הכלים שבארגז הדיפלומטיה ציבורית
הדיפלומטיה הציבורית של ישראל והקהילה הישראלית־אמריקאית
מקרה מבחן: הקהילה הישראלית בבוסטון
סיכום והמלצות
הערות