פרסומים
מבט על, גיליון 869, 17 בנובמבר 2016

ב-11 בנובמבר 2016, בתום משא ומתן ממושך, אישרה קרן המטבע הבינלאומית מתן הלוואה בסך 12 מיליארד דולר לשלוש שנים למצרים, במטרה לסייע לה להוציא לפועל תכנית רפורמה שאפתנית שתאפשר לה להתגבר על בעיות מבניות ארוכות שנים המעיקות על כלכלתה. תכנית הרפורמה כוללת שורת מרכיבי יסוד, ביניהם ניוד שער המטבע, החלת מס ערך מוסף (למעט מוצרי מזון ושירותי בריאות מוגדרים הנהנים מפטור), צמצום סובסידיות בתחום האנרגיה, ובמקביל – יצירת רשת ביטחון חברתית להגנת השכבות החלשות. תשלום ראשון מתוך ארבעה, על סך 2.75 מיליארד דולר, נמסר לבנק המרכזי של מצרים מיד עם אישור המלווה.
ואולם, במרוצת השנים החוזה החברתי התערער, נפרם וחדל מלמלא את ייעודו הפוליטי-כלכלי המקורי. המדינה התקשתה לעמוד בנטל הסובסידיות המתעצם עקב גידול דמוגרפי של כ-1.5 מיליון נפש בשנה, התכלות משאבי הנפט והגז המקומיים והתייקרות מחירי החיטה המיובאת. ברקע לתסיסה החברתית שהובילה למהפכת ה-25 בינואר 2011 ניצבו אבטלה של יותר מרבע מהצעירים בגילאי 24-15, החרפת הקושי במציאת דיור בר-השגה, עלייה מתמדת בגיל הנישואין, אינפלציה במחירי מוצרי היסוד, הידרדרות בשירותי החינוך והבריאות, מגזר ציבורי רקוב ומושחת ובעיקר – חוסר שוויון הולך וגדל בחלוקת העושר בין המעמדות השונים. אף על פי שצמיחת התל"ג המצרי הגיעה בעשור הראשון של המילניום לשיעורים נאים של כחמישה אחוזים בשנה, בני המעמד הבינוני-נמוך לא נהנו ממנה וחשו ניכור הולך וגובר כלפי המשטר. הטלטלות שחוותה מצרים לאחר המהפכה הביאו להרעה משמעותית נוספת בפרמטרים הכלכליים הנזכרים לעיל והובילו אותה לסף פשיטת רגל. נכון ל-2016 מעל ארבעים אחוזים מהצעירים בגילאי 24-15 במצרים מובטלים, רבים מהם בעלי תארים אקדמיים שאינם מצליחים למצוא תעסוקה ולממש את השכלתם. הגירעון בתקציב הממשלתי השנתי חצה את רף עשרת האחוזים למרות סיוע מפרצי של מיליארדי דולרים. התיירות הצטמקה, רווחי תעלת סואץ המחודשת לא עמדו בציפיות המוקדמות, ומאזן התשלומים השלילי הביא להתכלות רזרבות המטבע הזר בבנק המרכזי של מצרים, לשחיקת ערך הלירה המצרית ולאינפלציית שיא.
הובלת תכנית רפורמה וכינון חוזה חברתי חדש בין המשטר לאזרחים במצרים אינם משימה פשוטה. מטבע הדברים, בני המעמד הבינוני-נמוך צפויים להיות הנפגעים העיקריים מהמהלכים הכלכליים, לכל הפחות בטווח הקצר, לאור הנטל הגובר שייפול על כתפיהם הצרות עקב הפחתת הסובסידיות וניוד שער המטבע, צעדים הצפויים לגרור עלייה במחירי החשמל, שירותי התחבורה ומצרכי היסוד המיובאים. זאת ועוד, הצמצומים המתוכננים בהוצאות משרדי הממשלה עשויים לגרום לפגיעה בתנאיהם של עובדי המגזר הציבורי המהווים משענת למשטר, ואולי אף לפיטורים רחבי היקף. כפי שניתן ללמוד מ"מהומות הלחם" שידעה מצרים בינואר 1977, גזירות כלכליות מעין אלו עלולות לעורר תסיסה עממית עזה ורחבה נגד המשטר, ולהיות מתועלות כנגדו בידי כוחות אופוזיציה החותרים לכרסם במעמדו, בראשם האחים המוסלמים.
המשטר המצרי מודע לסיכונים הפוליטיים ונערך לבלימתם בשלושה מישורים: ראשית, הסברת הכורח בקידום רפורמות כלכליות "כואבות". במאמר מערכת שפורסם ב"אל-אהראם" ב-1 בנובמבר נכתב כי "מצרים זקוקה בעת הנוכחית לכלכלת מלחמה, ועל הכול להפנים שאין רפורמה שאינה מלווה בסבל". מתנגדי הרפורמות תוארו על ידי הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי כ"רשעים שאינם חפצים בטובתה של מצרים" ומבקשים לפגוע בלכידות העם המצרי ולערער את יציבות המדינה; שנית, המשטר המצרי התחייב כי הרפורמות יכללו הקמת רשת ביטחון חברתית במגמה לרכך את הפגיעה הצפויה בשכבות החלשות ולסייע להן לצלוח את התקופה הקשה. במסגרת זו הובטח להכווין מחדש את הסובסידיות כך שיגיעו לעניים, לזקנים ולילדים, וכן להסב משאבים שיתפנו הודות להפחתת הסבסוד לטובת השקעות בשיפור החינוך, הבריאות, המחקר המדעי וההגנה הסוציאלית; לבסוף, המשטר הקדיש מאמצים מיוחדים לשיפור תדמיתו בקרב בני הדור הצעיר, אשר מסומנים על ידו כמגזר החברתי בעל פוטנציאל הנפיצות הגבוה ביותר בכל פרץ מחאה עתידי. "ועידת צעירים" שיזם המשטר בשרם א-שיח' ב-27-25 באוקטובר 2016, בה השתתפו הנשיא א-סיסי ואנשי ממשלתו לצד אלפי צעירים מצרים, הסתיימה בסל המלצות לטובת אוכלוסייה זו, בראשן: הקמת ועדה לבחינת מעמדם של צעירים היושבים בכלא בהמתנה למשפטם; תיקון חוק ההפגנות; ושיפור מערכת ההשכלה הגבוהה.
ההיענות הדלה ל"מהפכת האביונים" – יוזמת פייסבוק שנועדה לעורר מחאה עממית רחבה נגד הנשיא א-סיסי ב-11 בנובמבר, והתלכדה עם יום אישור הלוואת קרן המטבע – מעידה כפי הנראה על הצלחת מאמצי ההסברה של המשטר המצרי, ואולי גם על כוח ההרתעה של מנגנוני הביטחון. כך או כך, הנכונות של בני המעמד הבינוני-נמוך, ובפרט הצעירים במצרים, לתמוך ברפורמה הכלכלית ולחרוק שיניים למען הצלחתה אינה בלתי מותנית. התכנית בצורתה הנוכחית דורשת "הידוק חגורה" משכבות הביניים, אך אינה מעמיסה נטל שקול על האליטות המקורבות למשטר ואינה מחילה כללים של שקיפות ומנהל תקין על הצבא החולש על כארבעים אחוזים מהכלכלה המצרית. צעדים כגון הגברת המאבק בשחיתות והגדלת המיסוי על בעלי הכנסות גבוהות, אשר עומד כיום על 22.5 אחוזים בלבד, עשויים לחזק את התמיכה הציבורית בתכנית הכלכלית. בנוסף, צמצום ההטבות שניתנו דרך הסובסידיות צפוי להחליש את תלות האזרחים במשטר ולחדד את תביעותיהם להשתתפות פוליטית אמתית ולמתן דין וחשבון מצד השלטונות.