שיחה בין ח'דר סואעד לבין ד"ר שרה פוייר

בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS נערכה שיחה בין ח'דר סואעד לבין ד"ר שרה פוייר, תחת הכותרת "קולות מהמזרח התיכון". השיחה עסקה במאבק בין הציבור למנהיגים, דרך דעת הקהל של העם.

ד"ר פוייר הדגישה כי השנה המכון החל לפרסם תוצרים ושאלות בערבית, שזכו לחשיפה של מיליון אנשים ומאות אלפי לייקים ותגובות. סואעד ציין כי ההתעניינות הציבורית נובעת בין היתר מהסוגיה הפלסטינית. לדבריו, בניגוד למנהיגים רבים בעולם הערבי שלא מתעניינים בסוגייה, היא עדיין בוערת בקרב העמים והציבור. עוד ציין סואעד כי ההתעניינות נובעת גם מהעניין בכלכלה ובסוגיות פולטיות פנימיות הקשורות לחברה. עוד הבהיר סועד כי 50% מהעולם הערבי הם צעירים ומעל ל-50% הם מתחת לגיל 35. "הם ברשת כל הזמן וכבר אי אפשר לעבוד עליהם", הבהיר.

השניים דנו בסקר שערך המכון, ובשאלה הנוגעת בסוגיית ההסדרה עם חמאס בעזה. סואעד אמר כי ישנה תמיכה גדולה בהסדרה. "הרוב בעד הסדרה כי רואים בזה את טובת הפלסטינים. בקרב הציבור הפלסטיני הייתה היענות גדולה והתוצאות מדגישות את הרצון בעבודה וחופש תנועה, כי ברגע שבני אדם מקבלים אופציה לעבוד ולנוע הם חיים חיים נורמלים ויכולים לספק את צרכיהם היום-יומיים". תוצאה נוספת מהסקר שעלתה בשיחה היא האופן השלילי שעליו מסתכל העולם הערבי על איראן. לפי הסקר, איראן היא השחקן שנתפס באופן הכי שלילי באזור - פי שניים לעומת ישראל. במקביל, רוב הנשאלים רואה סיכויים נמוכים למלחמה בין ישראל לאיראן, אך במקרה שזו אכן תפרוץ, שליש אמר כי יצדד בישראל, ורק 29% באיראן.

"הסוגיות שמטרידות אזרחים ערבים, את העולם הערבי, הם בראש ובראשונה שחיתות, אבטלה והרצון לקבל שירותים ממשלתיים יותר טובים", סיכם סואעד. "נמאס להיות מטורטרים מפקיד אחד לאחר. כלכלה שמובילה לעוני ופשע ועלייה בממדי הפשיעה והיעדר רווחה חברתית במדינות ערביות שבלאו הכי מדינות עניות ברובן".