אודות
לקריאה
לסגירה
איראן מציבה שורה של אתגרים ארוכי טווח וקצרי טווח לישראל. במישור האסטרטגי סוגיית תוכנית הגרעין היא במוקד, והשלכותיה, לצד תוכנית הטילים המתקדמת, טומנות בחובן איום אסטרטגי חריג על הביטחון הלאומי של ישראל.
להבנה עמוקה של האתגרים שמציבה איראן לישראל, עוסק תחום המחקר בנושא איראן במעקב עמוק ויומיומי אחר הפעילות בתחומי הגרעין והצבא.
תחום המחקר בנושא איראן מקיים קשרים עם מכוני מחקר מובילים בעולם; מקיים סימולציות עם גורמים ישראליים וזרים; מקיים פורומים קבועים של חשיבה עם גורמים מהקהילה האקדמית והממשלתית; מקיים תדרוכים שוטפים לדיפלומטים זרים המכהנים בארץ, כמו גם לעיתונאים מהארץ ומחו"ל.
פרסומים קשורים
לכל הפרסומיםמפה אינטראקטיבית: הנכסים האסטרטגיים של איראן
על רקע המשא ומתן המתנהל בימים אלה בין איראן לארה"ב, אנו קרבים להכרעה בנוגע לעתיד תוכנית הגרעין האיראנית: בין הסדרה מדינית לאופציה צבאית (ישראלית ו/או אמריקאית).
מפה אינטראקטיבית זו של מרכז הנתונים במכון למחקרי ביטחון לאומי מציגה את המתקנים הצבאיים והגרעיניים המרכזיים של איראן, וכן את יעדי המתקפות הישירות המיוחסות לישראל על אדמתה, באפריל ובאוקטובר 2024.
בין אם החודשים הקרובים יעמדו בסימן המשך מו"מ לקראת הסכם גרעין חדש ובין אם פנינו להסלמה צבאית מול איראן, מפה מתעדכנת זו תוכל לשמש בסיס להיכרות טובה יותר עם נכסיה האסטרטגיים של איראן. נכסים אלה ממשיכים לשמש נדבך מרכזי ביכולת ההרתעה של איראן אל מול אויביה, ובראשם ישראל. זאת, במיוחד לנוכח היחלשותה של רשת השלוחים, שהרפובליקה האסלאמית טוותה לאורך שנים, בעקבות המערכה ברצועת עזה ובלבנון וקריסת משטר אסד בסוריה.
המפה מתעדכנת באופן שוטף ומדויק במידת האפשר בהתבסס על הערכות מודיעין גלוי ודיווחים תקשורתיים.
21.05.25מעורבותה של איראן בזירת הטרור הבינלאומי
בחמש השנים האחרונות גברה עד מאוד פעילותה של איראן בזירת הטרור הבינלאומי, תוך שהיא מתפרסת על פני זירות גיאוגרפיות נרחבות ומשלבת ארגוני פשיעה בהוצאה לפועל של פעולות טרור. אף שמרבית ניסיונות הפיגוע האיראניים סוכלו, לא לעולם חוסן ולא ניתן להבטיח כי כך יהיה גם בהמשך. לפיכך יש לבחון את מאפייני השימוש האיראני בטרור על מנת להגביר את הסיכויים לבלימתו.
מזכר זה בוחן את מדיניות הפעלת הטרור האיראנית בזירה הבינלאומית בחמש השנים האחרונות, את המגמות שאפיינו אותה ואת דרכי הפעולה שלה, תוך מיקומן בהקשר ההיסטורי הרחב של השימוש האיראני בטרור לאורך השנים.
בחינת מדיניות הטרור האיראנית מצביעה על מגמה מדאיגה, המראה כי איראן דבקה בהפעלת טרור בינלאומי ואף מעצימה את מאמציה בהקשר זה, תוך נכונות להסתכן בחיכוך עם מדינות רבות על מנת לממש את מדיניותה. מגמה זו מחייבת תשומת לב, הן בפני עצמה והן משום שהיא סימן לתעוזת יתר ולהפגנת ביטחון מצד איראן בעצם הפרת הנורמות הבינלאומיות והריבונות של מדינות, שעשויות לבוא לידי ביטוי גם בהקשרים אחרים.
23.04.25הכנסת משמרות המהפכה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי
בעת האחרונה נוצרו נסיבות ייחודיות המגבירות את ההיתכנות לכך שבריטניה והאיחוד האירופי יהיו מוכנים לשקול הכנסה של משמרות המהפכה לרשימת ארגוני הטרור. לצעד כזה משמעות סימבולית ניכרת, ויכולות להיות לו גם השלכות מעשיות על יכולתה של איראן להוציא לפועל פיגועי טרור על אדמת אירופה ובריטניה, וכן על יכולתם של האיחוד האירופי ובריטניה לסכל פיגועים כאלה. ואולם צעד זה טומן בחובו גם סיכונים פוטנציאליים, ובראשם תגובה איראנית חריפה שתכלול פגיעה באינטרסים אירופיים ובריטיים. על מדינת ישראל לנצל את ההזדמנות האסטרטגית שנוצרה ולעודד את האיחוד האירופי ובריטניה לשנות את מדיניותם כלפי הטרור האיראני, תוך הדגשה של היתרונות הגלומים בצעד זה והצגת דרכי התמודדות עם הסיכונים הכרוכים בו.
07.12.23
מוקד תוכן
מסגרת הבנות בין ארצות הברית לאיראן: משמעויות לישראל
Shutterstock