בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS נערכה שיחה בנושא ההערכה האסטרטגית לישראל של ה-INSS לשנת 2020, בין ראש המכון אלוף (מיל.) עמוס ידלין לבין יואב לימור.

תחילה התייחס אלוף (מיל.) ידלין לתוכנית השלום של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, וקבע כי "התוכנית לא תביא לשלום בין ישראל לפלסטינים. אני חושב שישראל, ארצות הברית והערבים צריכים לקחת את התכונית הזו בצורה מאוזנת ולהתחיל ליישם אותה".

על האפשרות של סיפוח של ההתיישבות הישראלית ביהודה ושומרון, הבקעה וצפון ים המלח אמר כי "אני חושב שהסיכון מסיפוח חד צדדי הוא יותר סיכון מדיני מאשר סיכון צבאי". עוד ציין: "אני מודאג מתגובת שאר העולם. המפלגה הדמוקרטית יכולה לחזור לשלטון בבחירות והם לא אוהבים את התוכנית הזאת. סיפוח עבורם זה כמו להגיד חזיר בבית כנסת. מעבר לכך, גם באירופה ובטח באו״ם נראה גינויים כלפי סיפוח. בנוגע לאיום להפסיק את התיאום הביטחוני ציין: "התיאום הביטחוני הוא אינטרס פלסטיני ולא רק ישראלי, הרשות לא רוצה שחמאס ישתולל כפי שקרה בעזה".

בהתייחסו לחיסול קאסל סולימאני אמר ידלין: "עד סולימאני היה נראה כי איראן נמצאת עם ביטחון עצמי גבוה מפני שלא הגיבו להתגרויות שלה כמו תקיפת המל״ט והתקיפה בערב הסעודית. לפתע התנקשו בסולימאני, הם הפילו מטוס אוקראיני וחמישים איראניים מתו בהלווייה. זה מקרה של משטר שנמצא בזעזוע".

בכל הנוגע להתנהלות מול איראן הדגיש ידלין כי יש להתכונן לשני התרחישים הבאים: 1. משא ומתן - הנשיא טראמפ קורא לכך, אולם האיראנים לא יבואו עד שיראו מה קורה בבחירות בארה״ב. 2. הפרה איראנית של הסכם הגרעין כל שישים יום. "האופציה של תקיפת מתקני הגרעין באיראן בהחלט צריכה להיות על השולחן. זאת הברירה האחרונה אחרי אופציות לא צבאיות. אם בסוף הברירה היא בין פצצה איראנית למכת מנע של ישראל הרי שצריך לשקול זאת", הבהיר ידלין.

ידלין התייחס גם לאיום מכיוון חזבאללה ואמר: "פרויקט הדיוק של חזבאללה הוא איום גדול על ישראל. כשמישהו רוצה לפגוע במרכיבי הכוח המרכזיים של ישראל ויכול לדייק, האיום על מדינת ישראל עולה. יש שיגידו שזה איום קיומי כי מדינת ישראל בלי מודיעין או בלי חשמל זו בעיה רצינית". בנוגע להתמודדות עם פרויקט הדיוק הצביע ידלין על ארבע דרכים מרכזיות: 1. מערכה בין המלחמות. 2. הרתעה - אופציה בעייתית שכן כשיש לאויב אלפי טילים והוא יכול לנטרל את חיל האוויר, ההרתעה לא עובדת. 3. הגנה - אנחנו המדינה היחידה שיש לה מערכת הגנה משמעותית נגד טילים. 4. מלחמת מנע - אנחנו לא חייבים לנקוט במלחמת מנע כעת, אבל יש לדון באפשרות.