
המכון למחקרי ביטחון לאומי ערך דיון, באמצעות פלטפורמת ZOOM, בנושא עדכון ההערכה האסטרטגית של המכון בעקבות התפשטות מגפת הקורונה. לאחר הדיון, ערך מנהל המכון, תא"ל (מיל.) אודי דקל, סבב ראיונות עם פוליטיקאים מרחבי הקשת הפוליטית - איילת שקד (הימין החדש), משה (בוגי) יעלון (תל"ם), יאיר גולן (מרצ), חילי טרופר (כחול לבן) וע'דיר כמאל מריח (יש עתיד). בראיונות התייחסו חברי הכנסת להערכה המעודכנת ולהמלצות חוקרי המכון לממשלה החדשה. צפו בראיונות המלאים:
ריאיון עם ח"כ איילת שקד
חברת הכנסת מהימין החדש התייחסה בדבריה בין היתר לאפשרות של סיפוח שטחים בחסות התפשטות הקורונה, ואמרה כי החלת הריבונות על שטחי C היא הפתרון לסוגיה הפלסטינית. לדבריה, למרות שבמשך שנים היא ושותפיה מנסים לקדם את הרעיון, כעת, לאחר הצגת תוכנית השלום של טראמפ, יש הזדמנות חד פעמית לדבר. "ברור לנו שאם נעשה את הצעד הזה העולם לא יחבק אותנו ולא יכיר בכך, אבל בסופו של דבר נקבע עובדות בשטח".
שקד אמרה כי היא לא חוששת מתרחיש של קריסת הרשות ו"החזרת המפתחות" לישראל. "כל פעם מהלכים עלינו אימה עם הסיפור הזה. גם לרשות הפלסטינית יש אינטרסים משלה, והאינטרס שלה זה להמשיך עם התיאום הביטחוני", ציינה.
בנוגע לאפשרות של עסקה מול חמאס, אמרה שקד כי יש לעשות כל מאמץ לשחרור של גופות החיילים ושל האזרחים הישראלים המוחזקים ברצועה. עם זאת, הדגישה כי היא ומפלגתה לא יתמכו בשחרור מחבלים עם דם על הידיים.
שקד שיבחה את התנהלות הרשות הפלסטינית עם מגפת הקורונה. בנוגע להתנהלות המדינה מול המשבר, אמרה שקד כי יש לפתוח את כל המשק תחת ההנחיות של שמירת הריחוק החברתית, תוך השארת האוכלוסייה המבוגרת והאוכלוסייה בסיכון במעין בידוד, כמו גם הגברת כמות הבדיקות.
ריאיון עם משה (בוגי) יעלון
ח"כ יעלון התייחס תחילה להתפשטות הקורונה במזרח התיכון, ואמר כי הוא רואה בנגיף דווקא כגורם מרגיע ומייצב באזור. יעלון אמר כי ההתמודדות עם הנגיף מרגיעה את השטח הן מול איראן, הן מול חזבאללה והן מול חמאס.
בנוגע לאפשרות של סיפוח בצל הקורונה, הבהיר יעלון כי הוא, ולדעתו גם נתניהו, בעד היפרדות מהפלסטינים. "ראינו את נתניהו מכריז על סיפוח, ולא היה סיפוח", ציין. "שילמנו על כך מחיר, למשל מול ירדן, ואת המובלעות הפסדנו בגלל זה". יעלון הדגיש כי בסופו של דבר צריך להחיל ריבונות על בקעת הירדן ועל התנחלויות.
יעלון ציין כי תמיכה אמריקאית היא תנאי הכרחי להחלת ריבונות, אך לא פחות חשוב מכך הוא התיאום עם הירדן. הוא הדגיש כי הוא לא רואה את הקורונה כהזדמנות, אך ציין כי תוכנית טראמפ היא אכן הזדמנות למהלך.
על הטענה כי יש לשנות גישה מול הנשיא הסורי אסד, אמר יעלון כי יש להיזהר מלנסות להפיל או להכתיר מנהיגים במדינות השכנות לנו, שכן ניסיון ישראל בתחום הזה הוא מר. עם זאת, ציין כי כן ניתן להשפיע על המצב דרך גורמים נוספים המעורבים בסוריה, כמו הרוסים והאמריקאים. בנוגע לאסטרטגיית המב"מ מול סוריה, אמר יעלון כי מדובר באסטרטגיה נכונה לדעתו. שר הביטחון לשעבר ציין כי הוא רואה מחשבה שניה בקרב האיראנים בנוגע להתבססות בסוריה וכדאיות ההשקעה במדינה המשוסעת. "אני ממליץ לא להתעייף, להמשיך – ולא לקחת אחריות על הפעולות".
יעלון התייחס גם למצב מול לבנון, ואמר כי המדינה נמצאת במצוקה ולכן אין התלהבות של חזבאללה לצאת למלחמה מול ישראל. עוד הדגיש כי יש לשמר כל הזמן את ההרתעה, לפעול כדי שבתוך לבנון יהיה ויכוח על המידה שבה הארגון השיעי משרת את האזרחים, וכן לפעול נגד חזבאללה במישור הדיפלומטי.
ריאיון עם ח"כ יאיר גולן
חבר הכנסת ממרצ התייחס לאפשרות של סיפוח שטחים והטענה כי תקופה זו מהווה הזדמנות חד פעמית למהלך. לדברי גולן, הסיפוח הוא "איוולת גמורה". "אף אזרח ישראל לא ירגיש טוב יותר ומוגן יותר בגלל הסיפוח", אמר. בתגובה לטיעון כי חלק הולך וגדל של הציבור הישראלי תומך בסיפוח, אמר גולן כי "דעת קהל היא דבר נתון למניפולציות, והיום יותר מאי פעם". עוד אמר גולן כי צירוף מיליוני פלסטינים לישראל הוא "החרבה של החלום הציוני". גולן הדגיש כי יש להיפרד מהפלסטינים, על מנת לשמר את מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית עם רוב יהודי מוצק.
גולן התייחס לטענה שההתנחלויות תורמות לביטחון ישראל, ושלל את הדבר באומרו: "יש להתנחלויות אפס תרומה לביטחון". גולן הדגיש כי יש היגיון לדעתו בדיון הנוגע לשאלה אם על ישראל לשמר אחיזה בגב ההר כדי לאתר איומים שונים.
גולן התייחס לאיום האיראני, ואמר כי ישראל לא יכולה לטפל לבד בנושא הגרעין. לדבריו, הסנקציות והפעולות הבינלאומיות יתרמו יותר מכל פעולה ישראלית שתיעשה. גולן הדגיש כי הגרעין האיראני אינו דומה למקביליו בסוריה ובעיראק, אלא משמעותי בהרבה. עוד הבהיר גולן כי איראן גרעינית היא לא "חורבן בית". "האיראנים הם אסטרטגים מנוסים ושקולים, ויש לזכור שפרויקט הגרעין לא נועד קודם כל כדי להשמיד את ישראל, אלא כדי לשים את איראן על הבמה העולמית"
בנוגע למצב ברצועת עזה, אמר גולן כי יש לדבר ישירות עם חמאס. "תמיד עדיף לדבר איתם מאשר להילחם בהם", סיכם.
ריאיון עם ח"כ חילי טרופר
תחילה התייחס ח"כ טרופר לכניסת מפלגתו, כחול לבן, לממשלה, ואמר כי מדובר בתולדה של כורח המציאות יוצאת הדופן של משבר פוליטי ובריאותי. בנוגע לסוגיות המרכזיות שלדעתו יש לקדם בממשלה החדשה בצל הקורונה, מנה טרופר את השיקום הכלכלי, שיקום מערכת הבריאות הציבורית והפיוס הלאומי.
כשנשאל על הנתון לפיו רוב הציבור היהודי רואה באוכלוסייה הערבית כאויב או גיס חמישי, אמר טרופר כי יש צורך בפעולות ממשלתיות בנושא.
טרופר התייחס גם לאפשרות של עסקת חילופי שבויים מול חמאס, ואמר כי ישראל הבינה ממזמן שהריבון ברצועה הוא חמאס, ועל כן מדברים איתו דרך שליחים ומתווכים. עוד ציין כי לטעמו סוגיית השבויים לא צריכה להיות סוגיה טקטית, אלא מנוף ליישום תפיסה אסטרטגית יותר. "אני חושב שישראל צריכה ללמוד את הלקחים מעסקאות קודמות, בעיקר עסקת שליט, ואני חושב שמחיר כמו זה לא צריך לשלם", הבהיר.
ריאיון עם ע'דיר כמאל מריח
חברת הכנסת מיש עתיד התייחסה תחילה לתחושת הסולידריות שלה הוביל משבר הקורונה, ואמרה כי החברה הישראלית בעשור האחרון מפולגת ביותר, וההתמודדות עם הנגיף, כמו כל משבר לאומי, אכן מחברת. עם זאת, ציינה כי האחדות ככל הנראה תישכח אט אט עם היציאה מהמשבר. "יחד עם זאת, החברה הישראלית תחזור עם הזמן למצב של אחדות, כי חברה לא יכולה להתקיים שנים רבות כשהיא מפולגת", הדגישה.
על שילוב של נשים בקבלת ההחלטות סביב משבר הקורונה, אמרה מריח כי "אני חושבת שאנחנו כמדינה מפגרים מאחור בנוכחות של נשים במעגל מקבלי ההחלטות. המדינות שהיטיבו להתייחס ולתת מענה מקצועי ונכון לאזרחים שלהן הן מדינות שמונהגות על ידי נשים, כמו נורווגיה וניו זילנד. לרוב הנשים יש חמלה ואין אגו, וזה משהו חשוב ביותר".
על האפשרות של סיפוח שטחים בצל הקורונה, אמרה מריח כי "סיפוח חד צדדי אינו מוכח כצעד יעיל בשום צורה, ואת זה לימדה אותנו ההיסטוריה. אנחנו צריכים לטפח את החזון הציוני, אך סיפוח הוא אינו הפתרון". לדבריה, אין מנוס מפתיחה במו"מ ישיר מול הרשות הפלסטינית.