
מנחה: ד"ר ענת קורץ
מר דיוויד שנקר (עוזר מזכיר המדינה האמריקאי למזרח התיכון) ומר זהר פלטי (ראש אגף ביטחוני מדיני במשרד הביטחון)
בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS נערך הדיון "מבט מוושינגטון וירושלים", בהנחיית ד"ר ענת קורץ ובהשתתפות מר דיוויד שנקר, עוזר מזכיר המדינה האמריקני למזרח התיכון, ומר זהר פלטי, ראש אגף ביטחוני מדיני במשרד הביטחון. השיחה עסקה במזרח התיכון בעתיד הקרוב בפרספקטיבה אמריקנית וישראלית.
שנקר, שדן בנקודת המבט האמריקנית למזרח התיכון, אמר כי הוא מקווה למזרח תיכון יציב, משגשג ועמים שבעי רצון מהמצב, אך הבהיר כי כדי להגיע לשם "חייבים להסיר את ההשפעה האיראנית". פלטי, שמייצג את נקודת המבט הישראלית, ציין כי יש לשמר את השלום המבוסס במרחב, בין ישראל ומצרים וירדן. "חלומי הוא לראות בעוד חמש שנים מזרח תיכון ללא איומים קיומיים על ישראל".
"יש לדאוג לאזרחי מדינת ישראל והנושא החשוב ביותר הוא לדאוג שצה"ל ושאר כוחות הביטחון בישראל יישארו חזקים, עם יכולות טכנולוגיות מתקדמות", הוסיף פלטי בדבריו. "חייבים לפעול מודיעינית ולקדם את המשולש הקדוש בין יכולות טכנולוגיות ויכולות מבצעיות מודיעיניות". שנקר הבהיר כי האמריקנים לא מתכוונים לעזוב את האזור בקרוב: "אנחנו כאן כדי להישאר. אנחנו פרושים במרחב ואנחנו עומדים להישאר, גם בעיראק. יש לנו חזון משותף לאזור עם ישראל, וגם הבנה משותפת של האיום".
פלטי התייחס להזדמנויות הנוגעות למזרח התיכון בשנים הקרובות, ואמר: "היחסים עם האמריקנים יוצאים מהכלל ונוכחותם חשובה ויש לשמר אותה. אנחנו רוצים לראות הרבה יותר מחקר ופיתוח משותף. סוגיות של סייבר, לוויינים, אנחנו משווים את הרצליה פיתוח לעמק הסיליקון". עוד הוסיף: "יש גם הזדמנות במערכת היחסים המעולה שיש לאמריקנים עם מדינות המפרץ. יש לנו הזדמנות יחד עם האמריקנים לעצור את הגרעין האיראני. השבוע האחרון הראה לנו שהאמריקנים כאן וההרתעה האמריקאית כאן". שנקר הוסיף כי בכל הנוגע למדינות המפרץ והעולם הערבי, האמריקנים משמשים גשר עבור ישראל. "אני מצפה לאקספו באמירויות שעומד להתרחש וזו הזדמנות, ויש עוד הרבה שאפשר לעשות.