מבט עלמלחמת רוסיה אוקראינה – לאן ממשיכים מכאן?
חודשיים לאחר תחילת הפלישה הרוסית לשכנתה ממערב, כבר ברור כי המטרה של מלחמה מהירה איננה בת השגה. כעת, רוסיה ממשיכה לנסות ולצבור הישגים, תוך השעיית המו"מ עם קייב, הן כדי לשפר עמדות לקראת חידוש השיחות בעתיד והן כדי להעביר מסר מאיים למערב – "לא תוכלו לעצור אותנו"
25 באפריל, 2022
מבט עלהחזית האזרחית האוקראינית – הערכת ביניים
מרבית החברה האזרחית באוקראינה מפגינה כושר עמידה גבוה במהלך המלחמה, ומתלכדת סביב הדגל - וסביב הנשיא. עם זאת, האתגר לחוסן הלאומי האוקראיני עדיין גבוה, נוכח גלי ההגירה הענקיים, האבדות בעורף והפגיעות הקשות בתשתיות הלאומיות ובכלכלה המקומית – דבר שעשויות להיות לו השפעות מכריעות על יכולתה של אוקראינה להתאושש מהמלחמה
29 במרץ, 2022
מזכריםשלושים שנות יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל לרוסיה: עבר, הווה, עתיד
לפני שלושים שנה, בשנת 1991 , ישראל וברית המועצות חידשו את היחסים הדיפלומטיים ביניהן, אשר נותקו ב־ 1967. מאז חידושם מתאפיינים היחסים בין המדינות בדינמיקה חיובית, חרף ניגודי אינטרסים רבים. בבסיס הקשר עומדת היסטוריה משותפת: החל מהתרומה הסובייטית להקמת המדינה ולניצחון צה"ל במלחמת העצמאות, עבור ביריבות בימי המלחמה הקרה וכלה בשנים האחרונות שב הן רוסיה וישראל, כל אחת בדרכה, פועלות לעצב מחדש את מקומן בעולם.
קובץ מאמרים זה נכתב על ידי מיטב המומחים בישראל, ברוסיה ובארצות הברית במטרה להתבונן ביחסים בין המדינות כיום. הוא מציג את האדנים העיקריים שהם נשענים עליהם ודן בדילמות באשר לעתידם:
• עד כמה ירושלים ומוסקבה יכולות לשתף פעולה ביחס להסדרת המצב בסוריה, סוגיית הגרעין האיראני והסכסוך הישראלי-פלסטיני?
• האם בעידן של עוינות חריפה בין רוסיה לבין המערב נדרשת ישראל לבחור צד, או להיפך – האם היא יכולה לשמש גשר בין מוסקבה לוושינגטון ביחס לסוגיות קונקרטיות במזרח התיכון?
• מה חשיבותם של הקשרים בין רוסיה לבין קבוצת דוברי הרוסית בישראל, ומהי זיקתם של היהודים במרחב הפוסט-סובייטי לישראל?
• כיצד זיכרון השואה והתפקיד של הצבא האדום בהכרעת גרמניה הנאצית משפיעים על היחסים העכשוויים בין המדינות?
• האומנם הקשרים הכלכליים בין המדינות ממצים את הפוטנציאל הטמון בהם?
• האם ישראל ורוסיה יכולות להפוך לשותפות בתחום החדשנות הטכנולוגית?
• האם תתפתח תחרות בין השתיים בשוק הגז האירופי?
16 במרץ, 2022
מבט עלמשבר אוקראינה - ניתוח ביניים
ימים בודדים חלפו מאז החליט הנשיא פוטין על פלישה מלאה לאוקראינה, אך כבר עתה ברור כי מדובר בטלטלה משמעותית לסדר העולמי הקיים מאז מלחמת העולם השנייה. הגוש המערבי כבר החל בהיערכות מחדש, תוך הצגת עמדה אחידה ותקיפה מול מוסקבה. בישראל חייבים להפסיק להתחמק מנקיטת עמדה ברורה, ולהתייצב באופן מלא לצד המדינות המתנגדות לרוסיה
27 בפברואר, 2022
מבט עלרוסיה וסין - בצד אחד במלחמה הקרה 2.0
ברקע רוחות המלחמה המתעצמות במזרח אירופה, חשוב להסתכל גם על היחסים המתהדקים בין רוסיה לסין, ובחזית האחידה שהן מציגות מול ארצות הברית. בשונה מהמלחמה הקרה שתמה בשנות ה-90, הפעם מוסקבה ובייג'ינג הולכות יחדיו. מהן המשמעויות של קשר זה – וכיצד על ישראל להתמודד עמו?
14 בפברואר, 2022
עדכן אסטרטגימלחמת רוסיה-אוקראינה והשלכותיה
פלישתה של רוסיה לאוקראינה, שכנתה ממערב, החלה לפני חודשים אחדים ונמצאת בעיצומה. מטרת המלחמה של המשטר הרוסי הייתה להוביל לשינוי הסדר העולמי ולמיצובה של רוסיה כמעצמה עולמית רבת השפעה. בין שהמלחמה תימשך ותתפתח לכדי מלחמת התשה ארוכה או לחלופין, תגיע לסיומה בהסדר כזה או אחר, ניתן לטעון כבר בשלב זה כי כללי המשחק השתנו, ובהתאם לכך רצוי למנות את המשמעויות וההשלכות שיש למלחמה זו על הסדר העולמי.