תומס פרידמן, עיתונאי ה"ניו יורק טיימס", נאם בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS, בהרצאה שנושאה: "מעולם שטוח, למהיר, לחכם, לעמוק".

"אנחנו עוברים שינויים אדירים, טכנולוגיים ואקלימיים -  אנחנו בעיצומו של משהו בסדר גודל שמשלב את מהפכת הדפוס והמהפכה התעשייתית", אמר פרידמן בתחילת דבריו. "אנו נמצאים בעידן של שינוי מסגרות מסורתיות. זהו עידן של האצה שמשפיע מאוד על המערכת הפוליטית הפנימית".

פרידמן התייחס להיחלשות המדינות הקטנות במערכת הבינלאומית. "השנים שאחרי מלחמת העולם השנייה היו מעולות למדינות הקטנות. היו שתי מעצמות שנלחמו על ליבן של המדינות הקטנות וזרקו עליהן כסף. כעת אף מעצמת על לא רוצה לגעת בך, ובסוף גם תקבל חשבון. זה מה שקרה עם סוריה ורוסיה".

בהתייחסו למצב בישראל אמר פרידמן: "במהלך שישים השנים הראשונות ישראל הייתה צריכה לבנות את הכוח שלה. האתגר הגיאו-פוליטי הנוכחי הוא ניהול החולשות של היריבות שלה. ניהול חולשות זה סיוט אחד גדול".

פרידמן התייחס בדבריו גם לחיסול מנהיג דאעש אבו בכר אל-בגדאדי, ומפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני: "בחצי שנה האחרונה אל-בגדאדי וסולימאני נהרגו על ידי ארה״ב. לטענתי זה מסמל את סוף העידן. זה הקץ לפנטזיה האסלאמית. זה לא יקרה מחר, אבל זה בדרך". לדברי פרידמן, "מדינות האזור צריכות למצוא את הדרך לפלורליזם דתי, תרבותי וחינוכי המתאים לעולם המואץ הזה".