
באשר לסוגיית יחסי ישראל והתפוצות - האתגר היהודי מתפתח ומשתנה, ולכל קהילה האתגרים שלה. טבעתי את המונח "בבל וירושלים, ירושלים ובבל". יש שישה מיליון יהודים בצפון אמריקה, ושישה מיליון יהודים בישראל. לכאורה דומה, אך שונה בתכלית. באשר להתמודדות - זה לא עניין של איש אחד. צריך לחלק נכון את הניתוח של הבעיה והפתרון. בישראל מדובר בקהילה של שישה מיליון יהודים שהממסד האורתודוקסי שולט בחייהם. בארצות הברית, מדובר בשישה מיליון יהודים, כשהזהות היהודית נקבעת על ידי האדם עצמו.
מדובר בתהליכים מרתקים ועמוקים בשני הצדדים. בישראל נקודת המבט על סוגיות של דת ומסורת היא אחרת, וזה משפיע מאוד. אני אומר ליהודים באמריקה: מי שמחרים אתכם בישראל הוא הרבנות. מדינת ישראל ועם ישראל אוהבים אתכם. צריך להתמודד עם הסוגיה של השלטון הרבני בסוגיות דת ומדינה בישראל. אין זה נכון שעם ישראל מסתכל בזלזול על אחיו ואחיותיו בארצות הברית. קיימת בורות רבה בשני צדי המתרס. מחד, נקודת המבט הישראלית נובעת מסוגיות ביטחון. מאידך, מי שנמצא בארצות הברית לעולם לא יבין חיילים שנמצאים על הגדר עם עזה. האתגר הגדול, לפני שאני מגיע לסוגיות של דת, הוא איך מאפשרים לשתי הקהילות האדירות הללו להבין אחת את השנייה.
המדיניות הממשלתית בעייתית, אך היא לא לבד. הלכתי לכל מנהיג פוליטי ורבני בישראל, וביקשתי ממנו לשתוק. אמרתי להם: לפני שאתם מחלקים ציונים לאחיכם מעבר לים, תלמדו. אתם לא יודעים כלום על התרבות שלהם, על העם היהודי בתפוצות. מנגד, אני הולך ליהדות צפון אמריקה ואומר להם. אתם לא יודעים מה קורה בישראל. החברה הישראלית מתמודדת עם שינויים אדירים.
מדובר בתהליך חינוכי, במהלכו אתה צריך להוריד את מפלס החרדה. באשר לשאלה האם הביטחון הלאומי של ישראל נחלש כתוצאה מאי הבנה בין יהודי ישראל לתפוצות, התשובה היא חד משמעית כן. אני חושב שאחד ממקורות העוצמה של עם ישראל הוא הקהילות היהודיות באשר הן. הייתי מצפה לראות את זה בא לידי ביטוי בבחירות, כי לעתיד העם היהודי יש השלכות אדירות על עתיד מדינת ישראל. היו לי על כך שיחות עם בנימין נתניהו.
אנו מקדישים את עיקר המאמץ של הסוכנות היהודית בפיתוח מנגנון וכלים שמתעלמים מרוח התקופה. ישראל ויהדות התפוצות צריכות להיות מעל למחלוקות הפוליטיות של הדור הזה. חשוב לומר, שבניגוד לרושם שזה קרב אבוד, זה לא אבוד. יש אהבת ישראל עצומה בתפוצות. באשר לשאלה האם הגיע הזמן ב-2019, שהממסד היהודי יתחיל לדבר אחרת ויתחיל להכיר בזרמים יהודים אחרים ויושיב אותם מסביב לשולחן בישראל, שוב – התשובה היא חד משמעית כן. פלורליזם הוא דבר נדרש ומתבקש. שמחתי מאוד שבנט כשר התפוצות קידם רעיון שבכיתות י' בכל רחבי הארץ ילמדו על התפוצות, דבר שלא היה קיים קודם.
אני טוען שרוב הציבור הישראלי בכלל לא מודע לתהליכים מאוד עמוקים שאנו עושים. לדוגמא, אנו שולחים חניכי שנת שירות לשרת בקהילות היהודיות בכל העולם. הם יושבים בקהילות ומחזקים את החיבור לארץ. בנוסף, מגיעים אלינו במסגרת פרויקטים דוגמת תגלית צעירים יהודים. כמו כן, אנחנו שולחים מדריכים למחנות קיץ בעולם. היכולת ליצור את החיבור, את הגשר, זה אתגר עצום.
אני סבור כי קואליציה חזקה בפוליטיקה הישראלית זה דבר חשוב מאוד. הפוליטיקה הישראלית מתאפיינת בפיצול יתר. צריך ליצור חיבורים רבים ככל האפשר.