מנחה: גב' ענבל אורפז

ד"ר תהילה שוורץ אלטושלר, ד"ר לירז מרגלית, ותא"ל (מיל.) איתי ברון

בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS נערך הדיון "פייק ניוז בעידן של פוסט אמת" בהנחיית גב' ענבל אורפז ובהשתתפות ד"ר תהילה שוורץ אלטושלר, ד"ר לירז מרגלית, ותא"ל (מיל.) איתי ברון.

תא"ל (מיל.) ברון טען כי הפייק ניוז משפיע גם על מקבלי ההחלטות. "חדרי המנהיגים אינם חסינים בפני כניסתו של מידע לא נכון. בחדרים שבהם מתקבלות ההחלטות יש 'ריבוי אמיתות' שחיות זו לצד זו מבלי יכולת להכריע ביניהן". ברון הדגיש כי "הבעיות של חדרי הביטחון הלאומי הן לא דבר חדש - מהטיות תפיסתיות כמו פרל הרבור ועד יום הכיפורים. הבעיות הישנות האלה טרם נפתרו, ובשלב כלשהו הן נתקלו בשתי בעיות נוספות: מהפכת המידע וריבוי מידע, וההיעלמות של האויב - הקושי למצוא אותו לעומת העבר".

ד"ר מרגלית טענה כי בעבר אנשים סברו שישנה אמת אחת, אך "כעת אנו מבינים כי ניתן לפרש את האמת בדרכים שונות". מרגלית פירטה את הגורמים השונים שמובילים את האדם לא להבחין בין אמיתות לשקרים. אורפז ציינה כי אחת הבעיות המרכזיות בהפצת הפייק ניוז היא בכך ש"כולנו יכולים להפיק תוכן. בלחיצת כפתור אנחנו יכולים ליצור מידע שיגיע למיליונים ולא משנה אם הוא נכון או לא". לדבריה, "אוריינות דיגיטלית יכולה לסייע במאבק בפייק, וחינוך הציבור יכול לסייע למנוע הפצה של שקרים".

ד"ר אלטשולר ציינה כי "אנחנו מתמכרים בקלות לשקרים ולקונספירציות". היא הצביעה על השינוי התפיסתי שהתרחש בשנים האחרונות ואמרה כי "הולכת השולל הדיגיטלית שהייתה שם שנים פתאום הפכה לגלויה, ולכן אנחנו בעולם של ספק דיגיטלי". עוד הבהירה כי "אנחנו בעידן של גן עדן קפיטליסטי-טכנולוגי. הסיפור הוא לא הפצת השקר אלא הרווח שבהפקת השקר. כל עוד זה יהיה רווחי, יהיו הרבה הפצות שקרים".