רקע

לאחרונה הוקמה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) תוכנית חדשה ע״ש אמנון ליפקין שחק לחקר ביטחון לאומי ודמוקרטיה בעידן הפוסט אמת והפייק ניוז.

כחלק מהתוכנית אנחנו עורכים מיפוי של כלל הגורמים הטכנולוגיים הרלוונטיים לתחום בארץ ובעולם - סטארטאפים, פלטפורמות להפצת תוכן, ארגונים שמקימים מערכי הגנה מפייק ניוז ומומחים בתחום.

אם אתם חלק מתעשייה זו - נשמח להכיר אתכם ולהיות בקשר בהמשך כדי להבין את הצרכים שלכם ולראות כיצד נוכל לפעול לקידום התחום בארץ.

מה זה בכלל פוסט אמת ופייק ניוז?

המושגים פוסט-אמת ופייק ניוז זכו לבולטות בסוף שנת 2016, לאחר משאל העם על פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי ("ברקזיט") והבחירות בארה"ב בהן ניצח הנשיא טראמפ. אירועים אלו הובילו את מילון אוקספורד לבחור במושג פוסט-אמת כמילת השנה, באופן שלדעת רבים תפס היטב את רוח התקופה. מושג זה מציין תרבות פוליטית שבה עובדות משפיעות פחות על השיח הציבורי מאשר רגשות, אמונות ודעות. המושג פייק ניוז מתייחס לאפשרויות שיש כיום להפיץ בקלות, בהיקף נרחב מאוד, שקרים, עיוותים, טעויות, ספינים ותאוריות קונספירציה (במזיד או בשוגג).

מה אנחנו מחפשים?

סטארטאפים, חברות טכנולוגיה, מיזמים, ארגונים, גופי תקשורת, מומחים וגורמים אחרים שמפתחים או משתמשים בטכנולוגיות שיש להן נגיעה לתחום של פייק ניוז ופוסט אמת בכל צורה. הכוונה היא לטכנולוגיות שמשמשות לזיהוי שקרים ושקרנים ולבירור המציאות.

דוגמאות לתחומים רלבנטיים

מיזמים שעוסקים באימות עובדות (fact-checking), מניעת הפצה של שקרים, זיהוי שקרים/עיוותים/ספינים וקונספירציות המרחב הציבורי, זיהוי וניתוח מידת החשיפה לשקרים ולבוטים והשפעתם על התודעה הציבורית, ואימות זהויות וישויות פיקטיביות (בוטים).

נשמח ללמוד על חברות ומיזמים בתחום במגוון תחומים - רשתות חברתיות, רפואה, תקשורת, בטחון, ממשל, חינוך וכו׳. בתוך כך אנו כוללים חברות בעולמות הסייבר, מניעת הונאות, ניו מדיקה, ואנליטיקה/מחקר.

מה המטרה שלנו?

המטרה שלנו היא למפות את האקוסיסטם של הסטארט-אפים והשחקנים הפועלים בתחומי הפייק ניוז והפוסט אמת ולהפוך למוקד ידע בתחום.

כגוף שמרכז את פעילות המחקר בתחום ונמצא בקשר שוטף עם גופים רלוונטים בישראל ובחו״ל; נפעל להבין את הצרכים של השחקנים בתחום וננסה לייצר פתרונות במידת האפשר; נשתף עמם ידע וכלים רלוונטיים; נערוך שולחנות עגולים של השחקנים בתחום; נזמין אותם לאירועים בנושא; ונפעל לחיבור וחשיפת הטכנולוגיות החדשות בתחום ללקוחות פוטנציאליים בשוק הפרטי ובמגזר הציבורי שמעוניינים לרתום אותן למאמציהם (לאחר שהצדדים יתנו את אישורם לכך). בין היתר, אנו מתכננים בנובמבר כנס בינלאומי בתחום וסדנת מומחים בהשתתפות חוקרים, אנשי ממשל, טכנולוגיה ועוד.

מה נעשה עם הפרטים שלכם?

בשלב הראשון אנו עורכים מיפוי יסודי של הפעילות בתחום בישראל. יתכן ונשתמש במידע שתשתפו עימנו לפרסומים בנושא (לכן, אנא אל תשתפו מידע רגיש. במידה ויש מידע שלא ניתן לשיתוף אנא ציינו זאת בשאלון בצורה ברורה).

בהמשך יתכן וניצור איתכם קשר כדי לקבל פרטים נוספים, נשלח אליכם מידע נוסף במידה ותאשרו זאת או נזמין אתכם לאירועים שנערוך בנושא.

רוצים ללמוד עוד?

מוזמנים לקרוא עוד בעמוד התוכנית באתר, לצפות בהקלטות מהכנס שערכנו לאחרונה בו היה גם פאנל בנושא ״הטכנולוגיה נגד פייק ניוז״ ולקרוא את מאמרי המכון בנושא.

בנוסף, אם תרצו לקבל עידכונים נוספים אתם מוזמנים להרשם לרשימת התפוצה של המכון ונעדכן אתכם על פעילויות עתידיות שלנו.

לחצ/י למילוי השאלון

 

תודה על שיתוף הפעולה,

תוכנית ליפקין שחק, המכון למחקרי בטחון לאומי (INSS)