שלושה מכוני סקרים פלסטיניים – המרכז הפלסטיני לסקרי דעת קהל (PCPO), המרכז לסקרי דעת קהל של אוניברסיטת א-נג'אח שבשכם, ומרכז העולם הערבי למחקר ולפיתוח (AWRAD) – פרסמו בנובמבר 2015 סקרים נפרדים שעסקו בהתפרצות האלימות הנוכחית בירושלים ובגדה המערבית. השוואה בין הממצאים מעניקה הצצה להלכי רוח ברחוב הפלסטיני, כשהנושא שניצב במרכז הוא אינתיפאדה שלישית והסיכויים להתממשותה.
אינתיפאדה. לא התקוממות עממית
קרוב למחצית מהנשאלים בכל אחד מהסקרים מכנים את האירועים שמתרחשים בירושלים ובגדה המערבית כאינתיפאדה שלישית, או כמהלך מקדים לקראתה. יתרה מכך, חצי או יותר מציבור הנשאלים אף תומך באינתיפאדה.
ביקורת כלפי ההנהגה הפלסטינית ואבו מאזן
השימוש שעושה הציבור הפלסטיני במונח "אינתיפאדה" לתיאור האירועים אינו מקרי, והוא עשוי להצביע על ביקורת כלפי הנהגת הרשות. ביקורת זאת באה לידי ביטוי בשני מובנים: שאלת זהות מובילי האינתיפאדה והעמדות כלפי מחמוד עבאס (אבו מאזן).
הסקר של המרכז הפלסטיני לסקרי דעת קהל מראה כי קרוב ל-47 אחוזים מהנשאלים טוענים שנציגים מהפלגים הפלסטיניים, שאינם נמנים על הנהגת הרשות, צריכים להנהיג את האינתיפאדה השלישית, ו-30.5 אחוזים מציעים שאגודות נוער (גופים לא פורמליים) צריכות לעשות זאת. לעומת זאת, רק 14 אחוזים בלבד חושבים שההנהגה הנוכחית של הרשות מסוגלת להנהיג אינתיפאדה במידה ותתרחש. חוסר האמון שמביע הרחוב במערכת הפוליטית הפלסטינית, על גווניה השונים, עולה גם בסקר של מרכז אווראד: 64 אחוזים מהנשאלים השיבו כי יסרבו לצאת להפגין נגד מדינת ישראל אם הפת"ח יקרא לכך, ו-67 אחוזים יסרבו להשתתף בהפגנות שחמאס יארגן.

צורת הביקורת השנייה מתבטאת, כאמור, בעמדות כלפי עבאס. שני המהלכים החשובים ביותר, לדעת הציבור, שעבאס צריך לבצע כעת הם הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל והרכבת ממשלת אחדות לאומית עם חמאס. באותה נשימה הציבור הפלסטיני משוכנע שעבאס אינו מעוניין להפסיק את התיאום הביטחוני (66 אחוזים) ואת התיאום הכלכלי (68 אחוזים) עם מדינת ישראל.
אופייה של האינתיפאדה ותוצאותיה האפשריות
שלושת הסקרים התייחסו לאופייה של האינתיפאדה, בדגש על מידת האלימות שיש לנקוט. הסקרים מראים כי הציבור הפלסטיני חצוי בשאלה זו. למעלה ממחציתו מתנגד למאבק אלים, ומהעבר השני יותר מ־40 אחוזים תומכים באינתיפאדה חמושה.

נראה שהרחוב הפלסטיני מודע להשלכות השונות – השליליות והחיוביות – של אינתיפאדה חדשה. הסקר של המרכז הפלסטיני לסקרי דעת קהל הציג דירוג של מאפיינים והשלכות אפשריות של אינתיפאדה שני המאפיינים שזכו לציון הגבוה ביותר הם: פיגועי התאבדות בשטחי מדינת ישראל והתגברות הסולידריות בחברה הפלסטינית (3.43 מתוך ציון מקסימלי 5). מיד לאחר מכן מופיע הרג ופציעה של פלסטינים (3.39); מבצע צבאי נוסף שעלול להתרחש ברצועת עזה (3.26); והקפאת העברתם של כספי תשלומי המסים לרשות הפלסטינית מצדה של ישראל (3.22). מנגד, יש הסבורים כי אינתיפאדה יכולה לשפר את העמדות הפלסטיניות כחלק מהמאבק הלאומי ואף בראייה של סבב שיחות עתידי (3.19); להחזיר את הסוגיה הפלסטינית לקדמת הבמה הבינלאומית (3.17) ואף לסייע בהשגת פיוס פנימי בין פת"ח לחמאס (3.13).

שניים מן המאפיינים התייחסו לעליה בכוחם של פת"ח (3.04) ושל חמאס (3.0) בעקבות אינתיפאדה, אולם אלו קיבלו ציון נמוך יחסית, ומוקמו במקומות 13 ו-14 ברשימה הכוללת. דבר זה מחזק את ההנחה שהציבור הפלסטיני מייחס חשיבות מועטה לשתי התנועות במצב הנוכחי ובאינתיפאדה עתידית.
משמעויות
שלושת הסקרים מראים כי מעל למחצית הציבור הפלסטיני מכנה את האירועים האחרונים "אינתיפאדה", ומעוניין באינתיפאדה שלישית. הרחוב הפלסטיני רואה במדינת ישראל, ובייחוד ב"התפרצויות החוזרות ונשנות של מתנחלים לתחומי מתחם מסגד אל-אקצא", מניע שעלול להוביל לפרוץ אינתיפאדה חדשה. בנוסף, העיסוק בסוגיה מצביע על ביקורת ציבורית נרחבת כלפי הנהגת הרשות הפלסטינית והעומד בראשה, וכלפי המערכת הפוליטית בכלל. הרחוב הפלסטיני מטיל ספק בחשיבותם של גופים אלו לנוכח האירועים אותם הוא חווה, ולאור אירועים אפשריים שהוא עלול לעבור.
נראה שהציבור הפלסטיני מודע להשלכות האפשריות הקשות של אינתיפאדה שלישית, אבל הוא עדיין מוצא בה תועלות הן ביחס לחיזוק החברה הפלסטינית והן בקידום הסוגיה בזירה הבינלאומית. לאור זאת, הרחוב הפלסטיני עדיין שומר על אופטימיות (56 אחוזים), וטוען שהחברה מתקדמת בכיוון נכון. לעת עתה, גם בלי לקבוע האם זו אינתיפאדה, נהיר שהמושג נטוע עמוק בתוך השיח הציבורי הפלסטיני ואינו יורד מהפרק בשלב הזה.
0 תגובות
הוסף תגובה