ביום רביעי, 8 באפריל 2015, בשעות הלילה התרחשה מתקפת סייבר טרור תודעתית יוצאת דופן על צרפת. מתקפה זו מיוחסת לפעילי "המדינה האסלאמית" (דאע"ש) והופעלה כנגד גוף התקשורת הצרפתי TV5Monde . המתקפה כללה הפלת מערכות מידע והתשתית התפעולית של החברה והתבטאה בחוסר יכולת לשלוח מיילים הארגוניים וכלה באי יכולת לשדר בשל פגיעה בשרתים הייעודים לשידור. סה"כ הוחשכו בו-זמנית 11 ערוצי טלוויזיה למשל 3 שעות ובנוסף השתלטו התוקפים על ערוצי הניו מדיה של TV5Monde כגון פייסבוק וטוויטר ופורסמו בהם מסרים של בגנות השתתפות צרפת בקואליציה הנלחמת בדאע"ש בסוריה ועיראק במטרה ליצור הרתעה ולוחמה פסיכולוגית. התוקפים גם פרסמו פרטים אישיים של בני משפחות של חיילים צרפתיים שלכאורה נלחמים נגד המדינה האסלאמית בסוריה ועיראק וכן פרסמו פרטים אישיים ופרטי אשראי של החיילים עצמם. בעקבות התקיפה הגיב ראש ממשלת צרפת בחומרה וטען כי מדובר בעלבון בלתי מתקבל על הדעת ובפגיעה בחופש הביטוי.
ראיון ששודר עם מנכ"ל הרשת בעקבות האירועים ב-CNN
נזכיר כי צרפת סומנה בשנה האחרונה על ידי פעילי דאע"ש כיעד וישנן קריאות רבות ברשתות החברתיות ובסרטוני הארגון לביצוע פיגועים בצרפת (דוגמת הפיגועים בכתב העת "שרלי הבדו" ובמרכול "היפר כשר"). על פי דו"ח שיצא לאחרונה על ידי הממשל הצרפתי, כ-1500 בעלי אזרחות צרפתית התגייסו לדאע"ש וארגוני ג'יהאד עולמי נוספים, בזירות הלחימה בסוריה ועיראק. דומה שבשל כך מהווה צרפת יעד מועדף ומסומנת כ"בטן רכה" בקואליציה של אובאמה נגד דאע"ש. יתכן גם שבשל האחוז הגבוה של צרפתים בקרב דאע"ש גויסו חלק מהצרפתים גם לזרוע הסייבר שלה ונוצלה ההיכרות הטובה שיש להם עם מולדתם.
יצוין כי זוהי איננה מתקפת הסייבר הראשונה המיוחסת לזרוע הסייבר של דאע"ש (ISIS Cyber Caliphate )
תקיפה קודמת שזכתה לתהודה היא הפריצה בחודש ינואר 2015 לחשבון הטוויטר והיוטיוב של מרכז הפיקוד של הצבא האמריקאי (Centcom ). גם אז, מאחורי הפריצה הזדהו התוקפים כ"חליפות הסייבר" של המדינה האיסלאמית.
כמו כן, לפני מספר שבועות פורסם סרטון בשם זרוע הסייבר ובו נחשפו שמות וכתובות של 100 אנשי צוותי אוויר של צבא ארה"ב הלוקחים, כך נטען, חלק בתקיפות הקואליציה כנגד דאע"ש. תקיפה קיברנטית-תקשורתית נוספת הייתה פרסומם של פרטים אודות חיילים אמריקאים בחשבונות הטוויטר של אמצעי תקשורת בארה"ב דוגמת "Newsweek ". תקיפה נוספת המיוחסת לארגון התבצעה בשבדיה לפני כחודש, בה הושחת אתר החדשות Expressen ,ונשתלו בו מסרים פרו - דאע"ש. לא ניתן להוכיח קשר בין המקרים אך יתכן ששבדיה שימשה מעין "ניסוי כלים" לתקיפה בצרפת כחודש לאחר מכן.
בהשוואה למקרי תקיפה הקודמים, במקרה של TV5Monde מדובר בתקיפה מתוחכמת בהרבה, יוצאת דופן וחדשנית עבור הארגון, בכמה היבטים.
א. הגם שקיימים תקדימים לא מעטים לחשיפת פרטים אישיים של חיילים ואזרחים ברשת מדובר כאן בפרסום של חיילים צרפתיים ספציפיים ובני משפחותיהם, דבר המעיד על יכולת מודיעינית של דאע"ש, שנועדה ליצור הפחדה לאור תחושת חשיפה גבוהה.
ב. קדמו לתקיפה פרסום של מסרי הפחדה והרתעה מצד דאע"ש בשיטות שונות, החל משימוש ביוטיוב וכלה בהשתלטות על ערוצי טוויטר. השוני כאן הוא בהשתלטות אלימה על אמצעי תקשורת ראשי, למשך פרק זמן משמעותי, בשילוב עם ערוצי תקשורת נוספים שלו. תיזמון מערכתי של תקיפה כזו מהווה חידוש והדגמת יכולת מבצעית מרשימה המציבה בהצלחה את אמצעי התקשורת כיעד ראשי לתקיפה.
ג. התקיפה מלמדת על המקום המרכזי שמקנה דאע"ש לזירה התודעית ועל המאמצים שהיא מקדישה לשם קידום יכולות אקטיביות בהקשר זה. ניתן ללמוד מכך על יכולת גבוהה של תקיפה שקדמה לה הכנה ארוכה, יכולת מודיעינית ומבצעית ראויות לציון.
לקח מרכזי שראוי ללמוד מהאירוע, הוא הצורך של מדינות במערב לפתח מנגנוני הגנה מפני תקיפות קיברנטיות על אמצעי תקשורת ולשקול הצבתם, ביחד עם ארגונים אחרים (כגון תשתיות קריטיות), בחזית ההגנה הקיברנטית אותה מספקת המדינה.
0 תגובות
הוסף תגובה