ביום רביעי  2.5 התקיים דיון שולחן עגול בנושא "חודש מאי הנפיץ" בהשתתפות אנשי תקשורת וחוקרי המכון, במטרה לבחון את האתגרים שעל הפרק, את ההשלכות הצולבות בין האירועים ולגבש תמונה גיאו- אסטרטגית ברורה לקראת החודשים הקרובים, על רקע האירועים הקרבים בחודש מאי.

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, אלוף (במיל') עמוס ידלין, אמר כי בשלב זה, עם פתיחת "חודש מאי הנפיץ", האתגר העיקרי הוא האיום של איראן להגיב על הפעולות בסוריה, שאותן היא מייחסת לישראל. לדברי ידלין, ישנן שלוש דרכים אפשריות לתגובה איראנית: שיגור טילים מאיראן ומסוריה, פיגוע על הגבול מרמת הגולן או מלבנון, או פיגוע בשגרירות ישראלית בחו"ל או נגד תיירים ישראליים בחו"ל.
במהלך שולחן עגול שנערך במכון (INSS), טען ידלין כי "האיראנים יעדיפו שלא לירות טילים ישירות מאיראן כי זה אומר מלחמה – והם אינם מעוניינים במלחמה כוללת. הם גם לא רוצים לפעול מלבנון כי חיזבאללה עומד שם לבחירות ומבקש לא להיות חלק מהעניין. גם פעולה בחו"ל לא פשוטה מבחינתם כפי שהייתה בעבר: אמצעי הביטחון השתפרו ללא היכר בשנים האחרונות". עם זאת הוא ציין כי יש להיערך גם לאפשרות הזו.
ידלין הסביר כי הסיבה שבגינה התגובה האיראנית עוד לא הגיעה, נעוצה בוויכוח פנימי אמיתי שלה. לדבריו, לא כולם מסכימים עם כוח קודס הקיצוני. הוא הוסיף כי "קיים גם נושא היכולות – האם יש להם בכלל תכנית על המדף או שרק עכשיו הם מכינים אותה. האיראנים לא רוצים להיות מובכים בפעולה שלהם שנכשלת – למשל, ירי טילים שמיורטים כולם על ידי ישראל. הם רוצים פעולה שתכאב לישראל אך לא יותר מדי, כדי שישראל לא תוציא אל הפועל התכנית הגדולה שלה להרס התשתיות האיראניות בסוריה.
"הנחישות האיראנית לבסס תשתיות מבצעיות מתקדמות בסוריה", אמר האלוף במיל', "מתנגשת עם הנחישות הישראלית למנוע את ההתבססות הזאת. אך זו אינה התנגשות ודאית – שני הצדדים יודעים שהתנגשות לא נשלטת עלולה להתדרדר למלחמה כפי שראינו ב-2006 מול חיזבאללה, וב-2014 מול חמאס, כאשר שני הצדדים לא היו מעוניינים במערכה רחבה אך נגררו אליה בכל זאת.
"ישנם גורמים מרסנים שפעילים בשטח. עוד מתפקידי כראש אמ"ן אני מכיר את ההנהגה האיראנית וגם את ההנהגה הישראלית. אף אחת מהן לא רוצה במלחמה. לא ההנהגה שם ולא ההנהגה פה חובבות סיכונים. גורם מרסן נוסף הוא רוסיה – פוטין יכול להיות מסופק ממימוש כל המטרות שהציב לעצמו בסוריה. יש רק מדינה אחת שיכולה, ועלולה לרצות למחוק את ההישגים שלו ובראשם שמירת שלטון אסד: ישראל".
ידלין אמר כי "משטר אסד רע לישראל. טענתי כבר לפני שנים שהאינטרס הישראלי הוא בהפלת משטר אסד. אסד הוא זה שהביא את האיראנים לגבול שלנו, עם הטילים, המל"טים והכוחות שלהם. יש כאן אינטרס אסטרטגי של ישראל שעולה בקנה אחד עם האינטרס המוסרי של פושע מלחמה שרוצח את עמו. טעות הייתה להעניק לאסד חסינות – הסונים כולם היו מודים לנו אם היינו פועלים בנושא".