ח"כ גדעון סער נאם בכנס הבינלאומי השנתי ה-13 של ה-INSS, והתייחס לתוכנית השלום שהציג נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. סער שיבח את התוכנית, הצביע על שינוי התפיסה המתבטא בה, וקרא להחיל באופן מידי את הריבונות על יהודה ושומרון, בקעת הירדן וצפון ים המלח.

סער פתח את דבריו ואמר כי תוכנית טראמפ היא "מסמך מקיף ורציני, שללא ספק הושקעו בו זמן ומחשבה רבים. זו נקודת הייחוס החדשה למערכת המדינית והפוליטית. מנקודת מבט ישראלית, אין ספק שהתכנית טובה לאין שיעור מעמדת ממשלים קודמים, כמו גם מהקונצנזוס שהתגבש בשנים האחרונות בקהילה הבינלאומית של הפתרון הרצוי לסכסוך הישראלי-פלסטיני".

לפי סער, תוכנית טראמפ מאמצת את הנרטיב הישראלי בעקרונות היסוד שלה. "יש לנצל את שעת הכושר הזו. אני קורא לתמיכה רחבה מצד רוב הקשת הפוליטית שיכולה להתאחד למהלך כזה. יש חשיבות להעברת ההחלה של הריבונות במהירות ואני תומך בראש הממשלה בנושא זה. זהו ניצחון של תנועת ההתיישבות, כשזו הגיעה למסה מסוימת בשטח, וזה אישוש לאתוס הוותיק שקו הגבול נמתח עם המחרשה".

"שנים של תזוזה מתמדת גם בעמדות הקהילה הבינלאומית, אך גם הישראלית, בנושא התוכן שהלך לכיוון העמדות הפלסטיניות, לא הביאו הסכם ולא הביאו התקדמות משמעותית לפתרון הסכסוך", הבהיר סער. "בשינוי המגמה יש לפחות את הפוטנציאל להעביר לפלסטינים שהזמן אינו עובד לטובתם ושלסרבנות יש מחיר"

"לראש הממשלה נתניהו מגיע קרדיט להזזת המטוטלת שאמרתי כאן", אמר סער. "יש לתת הערכה לנשיא דונלד טראמפ ולממשלו, וסביר שלהם יש השפעה רבה על גיבוש התוכנית. הדברים האלה יאמרו גם ברקע הבחירות וגם מצד מתמודדים בבחירות.

לצד התשבוחות, סער גם העביר ביקורת על חלקים בתוכנית. "מדינה פלסטינית על רוב שטחי יהודה ושומרון, ישובים יהודים שהם מובלעות ומסירת שטחים בנגב אינם חלק מהחזון שלי ושל המחנה הלאומי, לא היו בעבר ולא היום. מי שחש שמחה והתרוממות רוח, יש גם חששות למראה מפה שבא רוב שטחי יהודה ושומרון אינם אמורים להיות בידינו והמורכבות הזו קיימת".

עוד הוסיף סער: "מי שמאמין במה שמכונה פתרון שתי מדינות ודאי מרוצה. פרדיגמה שמבוסס על פתרון שתי המדינות, והפתרון עובר דרך ויתור ישראלי דרמטי על רוב שטחי יו"ש כפי שהתוכנית מגדירה. ישראל תתפשר טריטוריאלית משמעותית ותענה על השאיפות הלאומיות הלגיטימיות של הפלסטינים".

סער סיכם ואמר :כי התכנית מדברת על פתרון שתי מדינות המציב קריטריונים למשילות עבור הפלסטינים - אינני רואה אותם עומדים בזה. האם ריאליסטי בכלל לראות מדינה פלסטינית בת-קיימא שוחרת שלום? יש מקום למדינה נוספת, אבל אם תקום מדינה לדעתי בראייה ריאליסטית היא תהייה כושלת".

באותו המושב, בהנחייתו של אלוף (במיל.) עמוס ידליף ועוסק ב"עסקת המאה" של טראמפ, השתתפו גם תא"ל (במיל) אסף אוריון ואל"ם עו"ד גלעד שר.

שר אמר כי "תוכנית טראמפ היא אוסלו ג'. הוא בעצם לא המציא שום דבר. טראמפ שינה את האיזונים הפנימיים והיטה את ההצעה האמריקנית לכיוון הישראלי על חשבון הפלסטיני, והכול במעמד צד אחד. אוסלו ג' היא עסקה ישראלית-אמריקנית ששלום היא מילה שקצת גדולה עליו. יחד עם זאת, צריך לברך על התוכנית ולהפוך אותה לעוגן במשא ומתן, ובבסיסה העובדה שלא ניתן להתעלם מהמציאות בשטח, והכרה פלסטינית שהזמן לא משחק לטובתם והסרבנות הפלסטינית ב-30 האחרונות, ימי הזעם וההתקוממות העממית, לא יצרו סולידריות ערבית".

שר ציין כי על ישראל לקדם את התוכנית "כדי ליצור שתי ישויות עמידות זו לצד זו ולפעול כך תוך כדי נקיטה של צעדים עצמאיים ומדודים שתלויים בנו כישראלים ומייצרים מציאות אחרת". לדברי שר, החלת הריבונות היא "החלטה חשובה מאז הקמת המדינה. לכן ריצת אמוק להחלטות ממשלה על סיפוח נמהרות, כל אלה בידי אדם שכתב אישום שהוגש נגדו אתמול בירושלים, הוא ניצול ממדרגה ראשונה".

"הפלסטינים יתמידו בסירובם", חזה שר, "המנגנון שבעסקה מאפשר לכאורה פעולה ישראלית אמריקנית עצמאית ליישומה. פירוז, שליטה, ביטחון, שליט אחד בעזה ובגדה הם עקרונות מוכרים אצל אמריקה". עוד הוסיף שר כי "התוכנית מציעה שתי בירות בירושלים - האחת ירושלים כולל העיר העתיקה, ישראל, האחרת מצומצמת וכוללת גישה למקומות הקדושים. דווקא סוגיה זו, תוביל להתחממות יחסים ויצירת חזית פלסטינית אחידה מול התוכנית הישראלית".

"אני מודאג ודואג לעתידה וביטחונה של ישראל", ציין שר. "מדינה יהודית ודמוקרטית תתקיים רק עם שתי מדינות ושני עמים, ההתנחלויות אינן תורמות לביטחון ואף תורמות להקצנת ארגוני טרור. המחיר שכולנו משלמים, כל אזרחי המדינה, שהצבא פחות מוכן. גם בקעת הירדן, שאמורה לשמש גבול ביטחון, אינה מצליחה להחיל ריבונות מדינית שם כי ממילא בכל מתווה עתידי או מתאר של הסכם חייב להיות מרכיב הביטחון".

"אנחנו סבורים שטוב לישראל להיפרד בהדרגה מהפלסטינים עם גבול ביניהם, הפתרון אינו בהכרח בתכנית כזו או אחרת, הוא יהיה מדיני בין הצדדים, לעבור באופן הדרגתי מתקופה לתקופה", סיכם שר. "זה לא זבנג וגמרנו. אני מקווה שלא נאבד את האמונה, לא את המצפן ולא את המצפון הלאומי".

אוריון, מצדו, אמר כי "התכנית במילה אחת היא דבר טוב, ובשתי מילים - לא טוב. הזמן פועל לרעת הפלסטינים וברור שיש שחיקה בעמדות הפלסטינים בעמדות ליבה. אין ספק שהמסגרת החדשה והפרמטרים החדשים הם נקודת פתיחה יותר טובה לעמדת מיקוח ישראלית להגעה להסדר. צריך גם להגיד שעקב הצורה שבה התוכנית הוצגה, הסיכוי שיתכנסו הצדדים יחד הוא בעייתי. יש חתן ורב, הכלה פחות בעניין ואנחנו מתעקשים שתהייה פה חתונה".

אוריון התייחס גם לבעיות שעולות מצדו של מגבש התוכנית, הממשל האמריקני. "ארצות הברית אינה בשיא אחדות לאומית, תמיכה מבית לבן שנשען על ציבור מפולג. צריך לשאול מי בארצות הברית תומך בזה, מי עוד בעולם תומך בזה. ארצות הברית יכולה להטיל וטו, אבל לא יכולה לגייס אחריה הרבה תורמים. אם מדקדקים בתגובות העולם, אז זו לא תמיכה אלו דברי נימוס על המאמצים"

אוריון אמר כי תוכנית השלום היא מהלך מפתיע בהיבט הביטחוני. "סביר שהמערכת הביטחונית פגשה את התוכנית אתמול בערב. המערכת צריכה זמן לנתח. ראשית יבדקו השלכות מידיות, כבר שמענו על תחזוק כוחות בבקעת הירדן. יהיו מובלעות שצריך להגן עליהן ויש פה חידוש יותר גדול, והפעם מובלעות פלסטיניות לאורך גבול מצרים בקרבת הגבול. לא רוצים עזה כפול שלוש לאורך גבול מצרים".

"יחד עם ההתלהבות הגדולה של גדעון סער, צריך לזכור שלצעדים מהירים יש השלכות מהירות ולצעדים מפתיעים יש השלכות מפתיעות", סיכם אוריון. "נכון לקיים תהליכים בשום שכל, לאט, לאחר ניתוח כל ההשלכות".