בעוד עיני העולם והאזור נשואות לאפשרות כי בתגובה להסכם אליו הגיעו המעצמות עם איראן יפתח במזרח התיכון מרוץ חימוש גרעיני, כבר כעת האזור נמצא בעיצומו של מרוץ חימוש קונבנציונאלי דרמטי.
מעיראק במזרח ועד לוב במערב, מתימן בדרום ועד סוריה בצפון, המזרח התיכון מתאפיין בעימותים בהם לוקחים חלק שחקנים המחליפים נאמנויות תדיר ומנהלים את המאבקים ביניהם בידי שליחים (proxies). מדינות שאגרו מערכות נשק מתקדמות לאורך השנים, בראשן מדינות המפרץ הערביות, עושות בו כעת שימוש מעבר לגבולותיהן – בתימן, בלוב, בעיראק ובסוריה – באופן אסרטיבי ולעיתים פזיז. מגמה זו צפויה להתעצם ויש לה השלכות שליליות על יציבות האזור ועל ביטחון ישראל. כבר כעת ישנו דיון ער בוושינגטון באשר למידת שיקול הדעת של מדינות המפרץ בשימוש שהן עושות בנשק אמריקאי. הביקורת מופנית בעיקר לעבר סעודיה, שמלחמתה בתימן נגד החות'ים-השיעים הגבירה את ההרס במדינה והביאה לאסון הומניטרי.
רכישות הנשק על-ידי סעודיה ואיחוד האמירויות בשנים האחרונות היו דרמטיות והן עוד צפויות לגדול בשנים הקרובות. כבר עברו את אלה של כל מדינות מערב אירופה יחדיו. מנתונים שנאספו על-ידי HIS Jane's ו-SIPRI עולה כי סעודיה עברה בשנה האחרונה את הודו והתייצבה כיבואנית הנשק הגדולה בעולם. למרות הירידה הדרמטית במחירי הנפט בשנה האחרונה, המשאב המהווה את עיקר הכנסתן, עד כה תקציב הביטחון של מדינות המפרץ לא קטנו.
מקורה של תפיסת האיום הסעודית בחתירת איראן לבכורה אזורית. תפיסה זו לא רק שלא פחתה עם חתימת ההסכם עם איראן, אלא שהיא אף התעצמה. סעודיה ואיחוד האמירויות מבקשות בתגובה להסכם עם איראן להצטייד במערכות נשק מתקדמות שאין ברשותן כעת, דוגמת מטוס הקרב המתקדם F35. עד כה, האמריקאים מסרבים להעמיד את המטוס ומערכות נשק רגישות אחרות למכירה למדינות המפרץ, זאת כדי לשמר את עליונותה הצבאית של ישראל. אולם, נוכח השינויים במאזן הכוחות האזורי והצורך של האמריקאים "לפצות" מדינות אלו נוכח ההסכם עם איראן, הדבר עלול להשתנות בעתיד.
בעוד מספר שנים, כשייפסק אמברגו הנשק על איראן, תצטרף גם האחרונה למרוץ החימוש האזורי. גם אם בשלב הראשון מדינות המערב יהססו למכור לה נשק, רוסיה וסין תעשינה זאת. נוכח התפתחויות אלו תתקשה סעודיה לעמוד מנגד, בין היתר בשל מניעים של יוקרה והשפעה. היא תבקש להציב מענה, ולו חלקי, לאיום האיראני. מניע אסטרטגי ויכולות כלכליות יאפשרו לה לעשות כן.
בשנים האחרונות ישראל הגמישה את עמדתה בנושא יצוא נשק אמריקאי מתקדם למדינות המפרץ, משום שראתה בכך חיזוק של החזית האזורית מול איראן. יתרה מכך, ישראל אף מוכרת ציוד ביטחוני מגוון לכמה ממדינות אלו. אולם, הגדלת ההיקף והאיכות של אמצעי הלחימה המסופקים למדינות המפרץ צפויים לשחוק את היתרון האיכותי הצבאי הישראלי. נושא רגיש זה יש ללבן בדיאלוג אינטימי בין ישראל לממשל האמריקאי.
0 תגובות
הוסף תגובה