סוגיית הפעלה אזרחית בלתי מורשית של רחפנים (כלי טייס בלתי מאוישים, קטנים בדרך כלל, אשר נשלטים ממרחק על ידי מפעיל אנושי) עולה שוב ביתר שאת עקב מקרה בו רחפן התקרב למטוס איירבוס 320 בזמן נחיתה בנתב"ג וכמעט ופגע בו. מקרה כזה עלול היה להסתיים באירוע רב נפגעים.
המקרה הזה מעלה לכותרות אתגר הולך ומתרחב הנובע מתפוצתם ההולכת וגוברת של רחפנים מסוגים שונים בארץ, כמו בעולם כולו. אחר הגורמים המובילים לכך הוא ירידה משמעותית במחירי כלים אלו שמאפשרת לאנשים רבים, אפילו בעלי אמצעים כלכליים מוגבלים, לרכוש להם רחפן שיכול להגביה טוס לגובה של מאות מטרים. הרכישה וההפעלה אינן דורשות הכשרה מיוחדת ונכון להיום גם אינן דורשות רישיון. למעשה, כמו בתחומים טכנולוגים מתקדמים רבים, החוקים שמגבילים כיום את התחום מפגרים אחרי הטכנולוגיה, שמתפתחת במהירות גדולה.
ישראל אינה המדינה היחידה אשר מתמודדת מול האתגר אשר מציבים בפניה מפעילי רחפנים. גם במדינות רבות נוספות התחוללו מקרים בהם הפעלה של רחפן על ידי גורם לא ידוע אתגרה את הממסד. בין המקרים הללו התבלטה הפעלת רחפנים באזורים רגישים בצרפת, כולל מעל למתקנים גרעיניים. דוגמא אחרת היא הפעלות של רחפנים בסמוך לשדות תעופה בארצות הברית (שם הטסת רחפנים אסורה בטווח של שמונה קילומטרים משדה התעופה). כחלק מההתמודדות האמריקנית עם האתגר מוכרזת למשל וושינגטון די.סי. כולה כאזור אסור להטסת מל"טים. יחד עם זאת, המגבלות לא מונעות לחלוטין מקרים כמו זה שבו מל"ט התרסק על מדשאות הבית הלבן בינואר 2015.
האתגרים הבטחוניים שמציבים רחפנים אינם משפיעים רק על מטוסים אזרחיים בשדות תעופה. לאחרונה הסתבר שאזרחים סקרנים וגופי תקשורת אשר מבקשים לסקר אירועים שונים כגון שריפות, ומפעילים לשם כך רחפנים מעל לאזור האירוע, עשויים לסכן ואף להוביל להגבלה של פעולת כלי הטייס המאוישים הפועלים באזור (כמו למשל מטוסי הכיבוי או כלים של המשטרה או הצבא אשר עוקבים אחר התפשטות האש). צריך להפעיל רק מעט דמיון בכדי לחשוב על תסריטים בהם כלים כאלו משמשים לרעה על מנת להגביל, לאיים ואף לפגוע בפעולתם של כלי טייס מאוישים מסוגים שונים.
למדינת ישראל שטח אווירי מצומצם ומורכב מאוד, וקיימות בו מגבלות רבות בנוגע להטסה של כלים אזרחיים, ובתוך כך של רחפנים. האחריות לקביעת הנהלים בתחום התעופה האזרחית בישראל חלה על רת"א (רשות התעופה האזרחית). אולם, למרות פעולתה של הרשות, חלק מהתחומים עדיין לא מטופלים על ידה. כמו כן, גם במקרה ורת"א תסיים בהקדם לגבש המלצות ונהלים בתחום הזה עולה השאלה מניין יגיעו האמצעים לפיקוח ואכיפה של תחום שהולך והופך נפוץ כל כך, כאשר כל ילד יכול לרכוש לעצמו במאות שקלים בודדים רחפן ולהפעילו בצורה מסוכנת. יכול להיות שגם במקרה הזה הפתרון יגיע דווקא מן התחום הטכנולוגי ולא מתחום הרישוי והאכיפה? ימים יגידו.
0 תגובות
הוסף תגובה