בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
בהזדמנות זו: מבט מפוכח על ישראל וההזדמנויות שהעת הנוכחית מזמנת לה פרויקט מיוחד לכבוד שנה ל"שורטי"
6 במרץ, 2016
"שורטי", הבלוג של המכון למחקרי ביטחון לאומי, מציין שנה להקמתו. "שורטי" הוקם כדי להוות במה לשיתוף רעיונות ותובנות בנושאי ביטחון לאומי, במטרה לחשוף את עבודת המכון בפורמט תמציתי וממוקד.
לרגל חגיגות השנה לבלוג, נרתמו חוקרים וכותבים אורחים לפרויקט מיוחד ובו הם התבקשו לנתח הזדמנויות העומדות לפתחה של מדינת ישראל בעת הזו. על רקע שיח המאופיין בזיהוי ואפיון איומים, יש חשיבות לאיתור הזדמנויות שעשויות לשפר היבטים מהותיים בביטחונה הלאומי של ישראל ולתרום למאזנה האסטרטגי.
אנו שמחים לארח את ח"כ יאיר לפיד וח"כ קסניה סבטלובה, שלצד חוקרי המכון תרמו לפרסום זה.
קריאה מהנה.
תקופת מעבר(ים): ההזדמנות של ישראל להחזיר את היוזמה לידיה / קובי מיכאל
בעת האחרונה מתהווה ציר בין המצרים לרשות...
טיפה בים: פתרונות חדשים להתמודדות עם איום המל"טים האזרחיים
21 באוקטובר, 2015
תחזיות מסחריות בארצות הברית צופות כי מל"טים (מטוסים ללא טייס) יהיו אחת המתנות המבוקשות ביותר בעונת החגים הקרבה, וכי עד חודש ינואר 2016 עתידות להימכר כמיליון יחידות של מל"טים מסוגים שונים. מדובר בכלים אזרחיים, המשמשים לרוב חובבים ללא כישורי הפעלה והטסה מיוחדים. יתרה מכך, מל"טים אלו אינם דורשים רישיון הפעלה ועד כה אף לא התקיים פיקוח על מכירתם. בשנה החולפת התבררו שוב ושוב האתגרים שתפוצת כלים אלו מביאה עמה והסיכונים הטמונים בהפעלה בלתי מבוקרת שלהם. זו אולי אחת הסיבות לכך שהממשל האמריקני, וכן חברות שונות בתחום החלו להציג פתרונות שונים לסוגיה. הנה כמה מהבולטים שבהם - על יתרונותיהם וחסרונותיהם.
רישום
אירועי התקופה האחרונה והצפי לגידול במכירות הובילו את משרד התחבורה האמריקני להכריז לראשונה ב-19...
רחפן קטן, אסון גדול?
12 באוגוסט, 2015
סוגיית הפעלה אזרחית בלתי מורשית של רחפנים (כלי טייס בלתי מאוישים, קטנים בדרך כלל, אשר נשלטים ממרחק על ידי מפעיל אנושי) עולה שוב ביתר שאת עקב מקרה בו רחפן התקרב למטוס איירבוס 320 בזמן נחיתה בנתב"ג וכמעט ופגע בו. מקרה כזה עלול היה להסתיים באירוע רב נפגעים.
המקרה הזה מעלה לכותרות אתגר הולך ומתרחב הנובע מתפוצתם ההולכת וגוברת של רחפנים מסוגים שונים בארץ, כמו בעולם כולו. אחר הגורמים המובילים לכך הוא ירידה משמעותית במחירי כלים אלו שמאפשרת לאנשים רבים, אפילו בעלי אמצעים כלכליים מוגבלים, לרכוש להם רחפן שיכול להגביה טוס לגובה של מאות מטרים. הרכישה וההפעלה אינן דורשות הכשרה מיוחדת ונכון להיום גם אינן דורשות רישיון. למעשה, כמו בתחומים טכנולוגים מתקדמים רבים, החוקים שמגבילים כיום את התחום מפגרים אחרי...
מכתב המדענים נגד מערכות נשק אוטונומיות - מי? מה? ולמה?
4 באוגוסט, 2015
בשבוע שעבר החליט גורם נוסף, באופן מפתיע, להצטרף להתנגדות המאורגנת נגד מערכות נשק אוטונומיות קטלניות ( (LAWS- Lethal Autonomous Weapon Systems . הפוסט הבא מבקש לעשות סדר בהתנגדות ההולכת ומתרחבת. אתם מוזמנים לקרוא, לצפות בראיון שנתתי בנושא זה ל"לונדון וקירשנבאום" או גם וגם.
ראיון של לירן ענתבי בתוכנית לונדון וקירשנבאום מה-2 לאוגוסט 2015 בנוגע ליוזמה החדשה
1. במה מדובר? מכתב פתוח של ארגון שנקרא "עתיד החיים".
המכתב המהווה גם מעין עצומה, הקוראת להגבלה פיקוח ואולי אף איסור פיתוח של כלים אוטונומיים חמושים. מדובר בכלים שיכולים לבחור מטרותיהם ואפילו להרוג ללא מעורבות אנושית במעגל ההפעלה.
כלים כאלו ברמת פיתוח כזו או אחרת כבר קיימים כיום, אולם הכותבים מוטרדים ממה שעתיד להתפתח בטווח של...
עליונות טכנולוגית היא מרוץ למרחקים ארוכים: המקרה הרובוטי
14 ביוני, 2015
בשבוע שעבר הכריז שר המדע הטכנולוגיה והחלל דני דנון כי "ישראל זקוקה לתוכנית לאומית לרובוטיקה" (בעקבות המלצה של המועצה הלאומית למחקר ופיתוח במשרדו). זו הזדמנות מצוינת להרחיב את הדיון בנושא, הנה למשל כמה דברים שאפשר ללמוד בנושא מהאמריקאים. ב-5- 6 ביוני 2015 התקיים השלב הסופי ב-DRC, "האתגר הרובוטי של DARPA (הסוכנות הממשלתית של מחלקת ההגנה של האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים מתקדמים)". מדובר בתחרות שהחלה ב-2012, במסגרתה צוותים ממדינות שונות התחרו על פרס בגובה שני מיליון דולר. התחרות כללה תכנות של רובוט לביצוע משימות שונות באזור שנפגע עקב אסון (לפי דגם האסון בכור בפוקושימה), כשהרובוטים נדרשו ליכולות מגוונות: הליכה באזור הרוס ומלא מכשולים, פתיחת דלתות, כניסה לרכב קיים ונהיגה בו, וכן יכולת לפתיחת...
להטיס מטוס בכוח המחשבה: לרגל יום האישה הבין-לאומי
10 במרץ, 2015
בראש משרדי הגנה של נורווגיה, שוודיה, הולנד וגרמניה עומדות נשים, וגם בארצות הברית מכהנות נשים בתפקידים ביטחוניים בכירים (לדוגמה סוזן רייס, היועצת לביטחון לאומי של הנשיא אובמה, או מישל פלורנוי, עד לא מזמן תת-מזכיר ההגנה). העולם מתקדם ומסיר את המחסומים שחצצו בעבר בין נשים לבין תחום הביטחון, אבל איפה ישראל עומדת ביחס לנושא?
הסוגיה של נשים בביטחון עולה בישראל בעיקר בהקשרים הצבאיים. למשל, לפני שבועות ספורים טענה מועמדת מספר שבע-עשרה ברשימת "הבית היהודי" לכנסת, שרה אליאש, כי היא חושבת שצבא הוא לא מסגרת שמתאימה לנשים. לאחר שעוררה סערה, הבהירה אליאש את עמדתה, אך לא חזרה בה אלא רק ביססה את טענתה על סוגיית הצניעות וכן על מחקרו של רז שגיא המציג בעייתיות בשילובן של חילות בשירות קרבי. אחרי כן, היו אלו...
רק שלא יתקינו תותח לייזר סיני על מגדל אייפל
26 בפברואר, 2015
מזה שני לילות מופרת מנוחתם של תושבי פריז על ידי מל"טים (מטוסים ללא טייס) מסתוריים המרחפים מעל העיר. אין זו הפעם הראשונה שפריז סובלת ממקרה של טיסת מל"ט בלתי-מזוהה בשטחה האווירי, ומשטרת פריז מוטרדת מאוד לא רק בגלל האתרים בהם הוטסו הכלים (ליד שגרירות ארה"ב, מגדל אייפל, שבעה מתקני גרעין שונים וארמון האליזה-מעונו הרשמי של נשיא צרפת), אלא בעיקר משום שהיא איננה מצליחה לזהות או לאתר את רוב מפעילי המל"טים הללו.
לאור פיגועי הטרור שספגה צרפת לאחרונה מודאגים שם במיוחד מן האפשרות שהכלים פועלים בשירותם של טרוריסטים; וצרפת איננה לבדה. בסוף ינואר השנה התרסק בארה"ב 'על מדשאת הבית הלבן' כלי טייס בלתי מאויש קטן. בנוסף, כלים אחרים מופעלים באופן תדיר (ובלתי חוקי - נכון לעכשיו) לצורך צילומם של אתרים שונים...
האם ניתן לשפוט רובוט למאסר עולם בגין ביצוע רצח?
13 בפברואר, 2015
השיח בנוגע לרובוטים ובינה מלאכותית החל מתרחב מאוד בפתחה שנת 2015. היו אלו היזם אילון מאסק והמדען סטיבן הוקינג שדיברו בסוף שנת 2014, כל אחד בנפרד, על החשש שלהם מהתפתחות מואצת ובלתי מפוקחת של בינה מלאכותית, שעשויה להוביל לפגיעה ממשית בשלומה של האנושות. מאסק אף מגדיל וטוען כי הדבר עשוי להתממש בטווח קצר של 5 שנים בלבד.
במקביל מפרסמים מדענים ומהנדסים תחת ארגון המכונה "המוסד לעתיד החיים" (The future of life institute), מכתב פתוח הקורא לזהירות בפיתוח מכונות בעלות אינטליגנציה. על המכתב חתמו, נכון לאמצע ינואר 2015, מעל ל--3,000 אנשים מכל רחבי העולם, חלקם מדענים בעלי שם בתחומם. מכתב זה תורם אף הוא את חלקו ומסייע להגברת החשיפה לצורך בדיון ופעולה מידיים בנושא.
נראה, מצד אחד, שהשיח סביב בינה...