קורות חיים

    תא"ל (מיל') יובל אילון הוא חוקר בכיר אורח במכון בתחום האסטרטגיה הימית. במהלך 30 שנות שירותו בצה"ל ביצע יובל מגוון רחב של תפקידי פיקוד, הדררכה ומטה בזרוע הים. החל בפיקוד על מגוון רחב של כלי שייט במשימות במרחבי הים בזירות קרובות ורחוקות, פיקוד על בית הספר לקציני ים - במהלכו הוביל את שינוי תפיסת ההכשרה והתאמתה למאה ה-21, ופיקוד על בסיס ההדרכה של זרוע הים בו הוביל את תהליכי פיתוח תפיסות הדרכה והכשרה מותאמות להתפתחות זרוע הים וקליטת צוללות וכלי שייט חדשים. שירת כמפקד הזירה הימית הדרומית, המופקדת בין היתר על הזירה הימית ברצועת עזה, וצבר ניסיון רב בהתמודדות בזירה הפלסטינית ברצועת עזה ובפיתוח תפיסות הגנה על אתרים אסטרגיים במרחב המים הכלכליים של מדינת ישראל. צבר ניסיון בתכנון רב שנתי כראש מחלקת תכנון וארגון בזרוע הים במסגרת תכנון התוכנית הרב שנתית הצה"לית.

    בדצמבר 2019 התמנה לראש מספן מודיעין בזרוע הים, תקופה אשר התאפיינה בהתרחבות ההתמודדות העצימה אשר תכליתה לבלום את ההתבססות האיראנית בסוריה, ועם האתגר האיראני המתפתח, לזירה הימית. בסיום תקופת שירותו שימש בנוסף על תפקידו גם כראש מספן הים האחראי על הפעלת הכוח של זרוע הים, במהלך מבצע "שומר חומות". לאחר שחרורו עסק במתן מענה לקליטת יהודי אוקראינה ורוסיה בעקבות מלחמת אוקראינה-רוסיה כפרוייקטור במשרד הבינוי והשיכון. יובל הינו בוגר תואר ראשון בהצטיינות מאוניברסיטת בן גוריון, בוגר תואר שני מהמכללה לביטחון לאומי, ובוגר המכללה הימית האמריקאית בתחום אסטרטגיה ובטחון לאומי.

    יובל אילון
    יובל אילון
    חוקר בכיר אורח
    הורדת תמונה
    מבט על
    ישראל בים האדום: מזירת איומים לזירה של שיתופי פעולה
    המשבר בים האדום, בעקבות פעילות צבא הטרור הח'ותי, מייצר מצד אחד מצור ימי באזור אך מצד שני פותח בפני מדינת ישראל הזדמנויות חדשות
    9 באוקטובר, 2024
    פרק בקובץ
    הזירה הימית – שינויים המחייבים תפיסה חדשה
    1 ביולי, 2024
    מבט על
    הבלתי מאוישים: יש ליישם במרחב הימי לקחים מהמרחב האווירי
    כלי שיט וצוללות בלתי מאוישות, לצד כטב"מים מתאבדים: המערכות הבלתי מאוישות, שמתגלות ביתר שאת במסגרת הלחימה בצפון, עלולות להיות מופעלות גם נגד כלי השיט הישראליים. האם ישראל ערוכה לאתגר?
    19 ביוני, 2024
    פרסום מיוחד
    התמודדות עם הטרור החות'י והאיום על חופש השיט העולמי: הצורך בברית ימית רב-לאומית
    מהי התגובה הנדרשת לתוקפנות האיראנית-חות'ית המשבשת את השיט בנתיבים מרכזיים במזרח התיכון?
    14 בדצמבר, 2023
    פרסום מיוחד
    אתגר ההגנה על תשתיות תקשורת תת-מימיות
    ישראל מחוברת לעולם במספר חד סיפרתי של כבלי תקשורת תת-מימיים, אשר מהווים את ערוץ התקשורת המרכזי שלה עם העולם, על כלל רכיביה האזרחיים והביטחוניים. כיצד ניתן להגן על תשתית קריטית זו?
    20 ביוני, 2023
    עדכן אסטרטגי
    ההפרעות לשרשראות האספקה העולמיות והלאומיות – מהות ולקחים
    מטרתו של מאמר זה היא להאיר את עוצמתו ומשמעותו של הסחר הימי העולמי בכלל והסחר הימי הישראלי בפרט, אך בעיקר לדון בהפרעות השונות לסחר הימי בשנים האחרונות בשל אירועי קיצון כמו תופעות אקלימיות, השלכות מגפת הקורונה ואירועים מדיניים כולל מלחמת חרבות ברזל, אשר השלכותיה רק מתחילות להסתמן ולא ניתן עדיין לסוקרן באופן מלא. בפרט, חלק במאמר זה דן בהפרעות הנוכחיות בשרשראות האספקה עקב ההתקפות האיראניות והחות'יות בנתיבי השיט בים האדום. הפרעות אלו מצביעות על נקודות חולשה רבות ביציבותן ובקיומן של שרשראות האספקה העולמיות, אשר מדינות העולם ובייחוד ישראל כה תלויות בהן לקיום הכלכלה הלאומית וביטחון תושבי המדינה. בשלוש השנים האחרונות חווה העולם כולו שרשרת אירועי קיצון שהשפיעו על תחומים רבים, ובייחוד על הכלכלה העולמית. מאמר זה סוקר את האירועים המרכזיים ואת השפעותיהם על הגאו-לוגיסטיקה העולמית.[1] זאת בדגש על שרשראות האספקה העולמיות והשתלשלות ההפרעות (Disruptions) לשרשראות אלו, המהוות את עמוד השדרה של הכלכלה העולמית. בהמשך לראייה הגלובלית מובאים במאמר תיאור ודיון של סחר החוץ הישראלי ובעיקר תהליכי היבוא וסוגי המטענים השונים, אשר נפגעו אף הם ברמה זו או אחרת במהלך התקופה המדוברת. במאמר נסקרים סוגי ההפרעות לשרשראות האספקה של סחר החוץ הישראלי. יבוא התבואות לישראל, החיוני למדינה בעיתות שגרה וחירום, נסקר ומנותח כמקרה בוחן. נוסף על כך נסקר המצב התפעולי, לרבות בעייתיות בנמלי המוצא (Ports of Origin) למטענים אלו ומצוקות שוק סחורות זה בשנים האחרונות.
    דווקא עכשיו: ברית ימית
    יובל אילון
    ,מאמרים
    8 ביוני, 2023