קורות חיים

    תת אלוף (מיל') אסף אוריון הוא חוקר בכיר וראש המרכז למדיניות ישראל-סין ע"ש דיאן וגילפורד גלייזר. בנוסף, השתתף בפרויקטים ובמחקרים על סוריה, לבנון והפלסטינים, בנושאי BDS ודה-לגיטימציה, ועמד בראש קבוצת המחקר הבינלאומית. במהלך 2018 היה עמית אורח במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב בארצות הברית, ומאז 2019 הוא גם עמית בינ"ל במכון זה.

    בתפקידו האחרון בצה"ל שירת כראש החטיבה האסטרטגית באגף התכנון במטה הכללי (2015-2010), לאחר תפקידי ראש מחלקה באג"ת (2006-2010) וכשני עשורים ביחידה 8200 ובאגף המודיעין. במהלך שירותו מילא תפקידי פיקוד ואיסוף סיגינט, אוסינט ושת"פ מודיעין בינלאומי, והוביל תהליכי תכנון אסטרטגי וגיבוש מדיניות, שת"פ בינלאומי, דיפלומטיה צבאית, וקישור לצבאות שכנים ולכוחות שמירת שלום באזור. בין היתר הוביל את משלחת צה"ל לערוץ המשולש עם צבא לבנון ויוניפי"ל בנאקורה ומפגשי מודיעין ומטות עם עמיתים מצבאות זרים, נטל חלק בדיאלוג הביטחוני ישראל-ארה"ב, והיה נציג צה"ל למו"מ עם הפלסטינים.

    בוגר תואר ראשון בשפה וספרות ערבית והיסטוריה של המזרח התיכון מאוניברסיטת תל אביב (1992), תואר שני במנהל ציבורי מבית הספר לממשל ע"ש קנדי באוניברסיטת הרווארד (2000), הקורס הבינשירותי הבכיר למודיעין (1994) הקורס המערכתי המתקדם לאמנות המערכה (2002) והקורס הבינלאומי לדירקטורים למודיעין בבית הספר למודיעין (DISC) בבריטניה (2005).

    תחומי המומחיות שלו הם מדיניות ובטחון לאומי בישראל ובסביבתה, חשיבה אסטרטגית ויישומה במגוון תחומים, משא ומתן ושיתופי פעולה.

    אסף אוריון
    אסף אוריון
    חוקר בכיר וראש מרכז דיאן וגילפורד גלייזר למדיניות ישראל-סין
    הורדת תמונה
    orion@inss.org.il
    03-640-0417
    מבט על
    "עשר המכות" – שלב חדש במלחמה בין ישראל לחיזבאללה
    כיצד נראה השלב החדש במערכה בגבול הצפוני – וכיצד הוא יוכל להשיג את מטרתו?
    23 בספטמבר, 2024
    פרסום מיוחד
    זו מול זו - סין וטאיוואן בהקשרי מלחמת "חרבות ברזל"
    לאחר טבח 7 באוקטובר התייצבה סין בפועל לצד חמאס, בעוד יריבתה טאיוואן התייצבה במובהק לצד ישראל. האם על ירושלים לשנות עתה את מדיניותה כלפי בייג'ינג מחד וכלפי טאיפיי מנגד?
    3 ביוני, 2024
    מבט על
    סין והחות'ים: קול דממה דקה
    למרות שהתקפות הטרור של החות'ים מתימן מאיימות גם על ספינות סיניות ופוגעות בסחר של סין, בייג'ינג שותקת מול האירועים ומסרבת להשתתף במאבק הבינלאומי לאבטחת השיט בים האדום. מדוע?
    7 בינואר, 2024
    מבט על
    סף הגרעין, סף מלחמה, סף התהום
    החקיקה המכונה "הרפורמה המשפטית", הצפויה לשנות את פניה של ישראל, מתקדמת במהירות ומעוררת מחאה גוברת, כשמבחוץ יושבים אויבי המדינה - מטהראן ועד ביירות – ומתמוגגים. כאשר איראן על סף הגרעין, הזירה הפלסטינית בוערת, והסיכון להסלמה בזירות נוספות גובר גם הוא, נדרשת הממשלה להחלטות קשות והרות גורל. ההחלטה על חציית סף החקיקה נמצאת רק בירושלים, וכך גם האחריות להשלכותיה. על הממשלה לעצור, להידבר ולשקול מחדש – למען הביטחון הלאומי ובטרם פורענות
    13 במרץ, 2023
    פרסום מיוחד
    מדיניות סין של ממשלת נתניהו השישית – לאן?
    בנימין נתניהו חזר ללשכת ראש הממשלה ולעיסוק ביחסי ישראל עם המעצמות בתקופה רבת שינויים ותהפוכות. מי שהוביל בעשור שעבר בהתלהבות את פיתוח יחסי ישראל עם סין יידרש להחליט על המשך דרכה של ישראל, בין ארצות הברית לסין, ובין כלכלה לביטחון לאומי
    26 בינואר, 2023
    עדכן אסטרטגי
    המענה למלחמת השלוחים האיראנית: תבונת ירושלים ועוצמתה מול 'כוח קודס'
    המאמר מנתח בראייה מערכתית את מלחמת השלוחים כחלק מהאיום האסטרטגי של איראן על ישראל. הוא בוחן את התמודדותה של ישראל עם האתגר ועם הפערים בהתמודדות זו, מתאר את התפתחות תפיסתה במהלך ההתנגשות בסוריה משלהי 2017, ולבסוף מציע מסגרת אסטרטגית ועקרונות מרכזיים למערכה המתמשכת נגד איראן, שעיקרם ראיית מכלול האיומים מצד איראן - הגרעיני והקונוונציונלי - כשלם; ניהול מדיניות ישראלית מתכללת מולו; החלפת כללי המשחק שעיצבה איראן לטובתה בכללים שתגדיר ישראל; ומיצוי יכולות ישראל לצמצום האיום לא רק במלחמות, אלא בעיקר במערכה המתמשכת ביניהן. לאור מבנה המערכת של האויב, המאמר מציע מענה החותר לסתור את ההיגיון שביסודה ולשבש את פעולתה באמצעות ערעור מרכזי כובד חיוניים בה, ובראשם 'כוח קודס'. מענה כזה יפגע בבניין הכוח, בהתעצמות, בהפעלה ובשיקום של השלוחים הלוחמים בישראל.