קורות חיים

    ענת שפירא היא חוקרת בתוכנית "מדיניות הביטחון הלאומי של ישראל״ במכון למחקרי ביטחון לאומי ודוקטורנטית במחלקה לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב. הדוקטורט שלה עוסק בבסיס המוסרי של כללי אתיקת המלחמה. במסגרת זו ענת בוחנת את ההשפעה של אימוץ גישות נורמטיביות שונות על שאלות כגון "מתי צודק לצאת למלחמה" ו"באילו אמצעים צודק להשתמש במהלך המלחמה". בעבודתה במכון ענת מתמקדת בשאלות הנוגעות ליחסי הצבא והחברה בישראל והחוסן הלאומי של ישראל.

    ענת השלימה את התואר הראשון שלה בפילוסופיה ובתוכנית המצטיינים של אוניברסיטת חיפה בהצטיינות יתירה, והמשיכה ללימודי תואר שני בפילוסופיה. היא מרצה בתחומים פילוסופיה של המוסר, רטוריקה ושכנוע במוסדות אקדמיים שונים לצד המגזר הפרטי והציבורי. בעבר, היא זכתה בתחרויות "דיבייט" רבות בישראל ומחוץ לה, ובין היתר זכתה פעמיים בתואר הדוברת המצטיינת של אליפות אירופה בדיבייט לאוניברסיטאות ופעם אחת בתואר הדוברת המצטיינת של אליפות העולם בדיבייט לאוניברסיטאות לדוברי אנגלית כשפה שנייה.

    ענת שפירא
    ענת שפירא
    חוקרת
    הורדת תמונה
    מזכרים
    מעורבותה של איראן בזירת הטרור הבינלאומי
    בחמש השנים האחרונות גברה עד מאוד פעילותה של איראן בזירת הטרור הבינלאומי, תוך שהיא מתפרסת על פני זירות גיאוגרפיות נרחבות ומשלבת ארגוני פשיעה בהוצאה לפועל של פעולות טרור. אף שמרבית ניסיונות הפיגוע האיראניים סוכלו, לא לעולם חוסן ולא ניתן להבטיח כי כך יהיה גם בהמשך. לפיכך יש לבחון את מאפייני השימוש האיראני בטרור על מנת להגביר את הסיכויים לבלימתו. מזכר זה בוחן את מדיניות הפעלת הטרור האיראנית בזירה הבינלאומית בחמש השנים האחרונות, את המגמות שאפיינו אותה ואת דרכי הפעולה שלה, תוך מיקומן בהקשר ההיסטורי הרחב של השימוש האיראני בטרור לאורך השנים. בחינת מדיניות הטרור האיראנית מצביעה על מגמה מדאיגה, המראה כי איראן דבקה בהפעלת טרור בינלאומי ואף מעצימה את מאמציה בהקשר זה, תוך נכונות להסתכן בחיכוך עם מדינות רבות על מנת לממש את מדיניותה. מגמה זו מחייבת תשומת לב, הן בפני עצמה והן משום שהיא סימן לתעוזת יתר ולהפגנת ביטחון מצד איראן בעצם הפרת הנורמות הבינלאומיות והריבונות של מדינות, שעשויות לבוא לידי ביטוי גם בהקשרים אחרים.
    23 באפריל, 2025
    מזכרים
    חוסן לאומי במבחן ההתפנות האזרחית הנרחבת במלחמת חרבות ברזל
    חוסן מוגדר כיכולתה של מערכת להתמודד בהצלחה עם הפרעה קשה, לקיים רציפות תפקודית במהלכה, להתאושש ממנה ולצמוח. קובץ מאמרים זה הוא תוצר של סמינר למידה שעסק בסוגיות החוסן הלאומי החברתי בצל ההתפנות האזרחית במלחמת חרבות ברזל. הקובץ משלב בין ידע, תובנות ומסקנות של חוקרי חוסן לבין אלו של אנשי מעשה בתחום הפינוי וההתפנות. הוא מבטא מגוון תפיסות ופרשנויות של החוסן בתצורותיו השונות, כפי שהוא בא ליד ביטוי בעת המלחמה הקשה, על רקע טראומה קולקטיבית נמשכת. בקובץ שלושה שערים. השער הראשון כולל מגוון מאמרים בדבר הקשר בין ההתפנות כהפרעה מכוננת ומתמשכת לבין החוסן כמאפיין את יכולתן של הקהילות המתפנות ושל החברה הישראלית בכללה ליצור מידה של רציפות תפקודית תוך כדי המלחמה, ולהתחיל להתאושש ממנה. בשער השני מאמרים המנתחים את השלכות ההתפנות מיישובי הנגב המערבי ומיישובי קו העימות בצפון בתחילת המלחמה על חוסנן של הקהילות השונות. השער השלישי מתמקד באלתורי מערכת החינוך במסגרת ההתפנות הנרחבת הבלתי צפויה, נוכח חשיבותה המיוחדת לצעירים המתפנים והשלכותיה על חוסנן של המשפחות ושל הקהילות הנפגעות. כל אלה מאפשרים להבין תופעות חברתיות עמוקות ומעצבות מציאות בתנאי הפרעה קשה מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, והם משקפים חוויה אישית ולאומית משמעותית לישראלים המושפעים ברמה האישית, הרעיונית והפוליטית מן המלחמה המיוחדת הנוכחית ומן האתגרים שהציבה.
    7 באפריל, 2025
    מבט על
    המציאות שתאפשר את חזרתם של תושבי הצפון לביתם
    ממצאים ומסקנות ממחקר שטח מקיף המאשש הנחות בדבר הפער הקיים בין דרגי הצבא והממשלה לתושבי הצפון המפונים, בכל הנוגע למצב בזירה הצפונית
    20 בפברואר, 2025
    מאגר נתונים
    ממצאי סקר "חרבות ברזל": דצמבר 2024
    19 בדצמבר, 2024
    מאגר נתונים
    ממצאי סקר "חרבות ברזל": נובמבר 2024
    12 בנובמבר, 2024
    עדכן אסטרטגי
    מידע כוזב ופילוג: משמעות שינויי המדיניות של הרשתות החברתיות
    בחודשים האחרונים הודיעה חברת מטא על שינויי מדיניות, וביניהם הפיכת כפתור השיתוף למדד העיקרי לחשיפה, ביטול מערך בדיקת העובדות בפייסבוק ובאינסטגרם (כמו שכבר מתקיים ברשת X) והעלאת סף הסינון של האלגוריתמים שלה. שינויים אלו וכן ההתקרבות הניכרת בין גורמים מובילים ברשתות החברתיות השונות לבין ממשל טראמפ מציבים אתגר לביטחון הלאומי של מדינת ישראל, הן במישור הפנימי והן במישור הבינלאומי. לאור זאת מוצע כי מדינת ישראל תפעל במספר רבדים ובכללם שיתוף פעולה בינלאומי, פעילות רגולטורית, פעילות חינוכית ופעילות הסברתית, במטרה להתמודד עם הסכנות הגלומות בהתפתחויות אלה.