
בל"ד-רע"מ
עיצוב המדיניות כלפי הערבים באמצעות מנגנוני הביטחון, ובראשם 'המועצה לביטחון לאומי' והשב'כ; החייאתה של 'ועדת השרים לענייני המגזר הערבי' בראשות ראש הממשלה; חזרה לא מוצהרת לכלים ולפרקטיקות של ימי הממשל הצבאי, באופן זה או אחר, תוך שימוש בחלק מהאמצעים שננקטו כלפי המיעוט הפלסטיני בשנים הראשונות שלאחר הקמת המדינה; הדגשת הדמוגרפיה כגורם מרכזי והפיכתה למניע המוצהר אשר מכתיב את המדיניות כלפי הערבים ואת ההתייחסות אליהם כאל נתינים ובעיה דמוגרפית, ולא כאל אזרחים הזכאים לזכויות מלאות.
מדיניות זו באה לידי ביטוי בפועל במספר רב של חקיקות ותיקוני חקיקה לאורך השנים, ובמיוחד במהלך השנים האחרונות, והגיעה לשיאה עם חקיקת חוק הלאום.
בל"ד קוראת לביטול חוק הלאום וכל החוקים וההליכים המפלים נגד האזרחים הערבים והמוסדות של החברה הערבית – ובכלל זה סעיפי האפליה בחוקי האזרחות והכניסה למדינה, האפליה בסעיפי המיסוי לטובת הישובים היהודיים, האפליה החוקית בתחומי התרבות והמורשת, האפליה החוקית בתחום הדיור (דוגמת חוק 'גירוש הפולשים'), האפליה הגזענית בתחומי הקצבאות, האפליה החוקית ביחס לחופש הביטוי והפעילות הפוליטית, וכל ההליכים והחוקים הקשורים לקרקעות ולבתים ולסיוע הכספי לפרטים ולמוסדות.

גשר
לא נמצאה התייחסות.

הימין החדש
ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי, כפי שנקבע בחוק יסוד הלאום המבטא את תמצית הציונות. אנו מאמינים שהגדרתה של ישראל כמדינה יהודית אינה עומדת בסתירה להגדרתה כמדינה דמוקרטית. לשיטתנו מדובר ביסודות המשלימים זה את זה. **ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שמעניקה שיווין זכויות מלא לכל אזרחיה, וכך ראוי. יחד עם זאת, מדינת ישראל שגתה פעמיים באופן היסטורי ביחסה לערביי ישראל.
מחד, היא הבליגה אל מול הסתה של גורמים חתרניים בקרב ערביי ישראל השואפים להשמדת ישראל, ומאידך היא לא השכילה לשלב כראוי את אותם החלקים מתוך המיעוט הערבי המבקשים להשתלב בחברה הישראלית. נפעל בדרך בה פעלו השרים בנט ושקד במשרדי החינוך והמשפטים בארבע השנים האחרונות. נגלה נחישות אל מול כל גורם חתרני, כדוגמת הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, וזאת לצד חיזוק הכוחות המבקשים לחיות בכבוד במדינת ישראל. ** העדה הדרוזית כרתה ברית-חיים עם העם היהודי. בני העדה חירפו את נפשם במלחמות ישראל, והם בשר מבשרה של מדינת ישראל. מייסדי המפלגה שירתו לצד אחינו בני העדה, ורואים צורך לעגן את מעמדם המיוחד של מי שקשרו עצמם למדינת ישראל.

הליכוד
אין מצע עדכני.

העבודה
חוק הלאום במתכונתו הנוכחית פוגע פגיעה קשה בערך השוויון המהווה ערך יסוד בציונות ובבסיס המוסרי של הדמוקרטיה הישראלית. אנו מתחייבים להוסיף לחוק ערך השוויון, על מנת לאפשר לכלל אזרחי ישראל – יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רקסים – להיות אזרחים ואזרחיות שווי זכויות במדינת הלאום של העם היהודי.

זהות
'זהות' תפעל להחייאתו המעשית של המשפט העברי, בדמות מערכת שפיטה ממלכתית וולונטרית – עבור המעוניינים בה, שתפעל במקביל למערכת המשפט הקיימת בתחום המשפט האזרחי. בתי הדין העבריים הממלכתיים שיקומו יהוו את הביטוי המובהק ביותר לזהותה היהודית הממלכתית של המדינה – כל זאת ללא כפייה על איש, פרט לאלה המעוניינים לבוא ולהישפט בשעריהם.

חד"ש-תע"ל
יחד עם הפוליטיזציה של המאבקים הדמוקרטיים, תמשיך חד"ש לקדם אלטרנטיבות להעמקת הדמוקרטיה ולהרחבת הזכויות:
אישור חוקה דמוקרטית, שתגן על זכויות האדם והאזרח היסודיות, על הזכויות החברתיות, על אופייה החילוני של המדינה ועל שוויון אזרחיה;
ביעור הגזענות ומאבק נגד כל ביטויי האפליה הדיכוי הלאומי והאלימות; לחקיקת חוק יסוד: שוויון האדם; חקיקה ואכיפה של חוקים האוסרים אפליה, הסתה לטרנספר, הסתה גזענית, והסתה על רקע לאומי, עדתי, אתני, מגדרי או בשל נטייה מינית;
תוכנית חד"ש לשוויון המיעוט הערבי כוללת את המרכיבים הבאים:
הכרה באוכלוסייה הערבית-פלסטינית בישראל כמיעוט לאומי, לו שמורה הזכות לשוויון זכויות לאומי ואזרחי בתחומים הפוליטי, החברתי והתרבותי;
למען תהיה ישראל מדינה המבטיחה שוויון לכל אזרחיה, תיאבק חד"ש לחקיקת חוק יסוד: שוויון האדם; לביטול האפליה והדיכוי הלאומי בכל המישורים; להבטחת שוויון מלא לאזרחים הערבים בארץ, וכדי שסמלי המדינה, לרבות הדגל וההמנון, יהלמו את העקרונות האלה; להדיפתן של התכניות הגזעניות בדבר "החלפת אוכלוסייה". חד"ש מתנגדת לכפיית שירות לאומי במסווה של "התנדבות", כמו גם לניסיון להיאחז בהתנגדות לכפייה כזאת כהצדקה לאפליה.

יהדות התורה
לא נמצאה התייחסות.

ישראל ביתנו
לא נמצאה התייחסות.

כולנו
לא נמצאה התייחסות.

כחול לבן
נעגן בחוק יסוד את עקרון השוויון בזכויות הפרט בישראל – חוק הלאום עיגן את היותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, שבה הוא מממש באופן ייחודי את זכותו להגדרה עצמית לאומית. אולם, עקרון השוויון בזכויות הפרט נעדר ממנו, ועל כן נחוקק אותו בחקיקת יסוד, ברוח מגילת העצמאות.

מרצ
ביטול חוק הלאום.
חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי, שהתקבל בכנסת ביולי 2019, מבוסס על ההנחה שאזרחיה היהודים של מדינת ישראל אינם יכולים לממש בה את זכותם להגדרה עצמית לאומית במסגרת הכלים הדמוקרטיים. זוהי הנחה שקרית שחותרת תחת מחויבותה הדמוקרטית של מדינת ישראל.
חוק הלאום איננו משרת אינטרס ציבורי או צורך מדיני. זהו חוק פופוליסטי והצהרתי שכל עניינו להדיר את המיעוט הערבי (מוסלמים, דרוזים, נוצרים, צ'רקסים ואחרים). שלא במפתיע, החוק עורר פגיעה ועלבון ועורר מחאה אזרחית נרחבת. החוק המיותר הביא להחרפת ניכורם של אזרחי ישראל הערבים והדרוזים ממדינתם מבלי לחזק ולו במעט את איתנותה של ישראל כמדינת הלאום של בני העם היהודי.
מרצ תפעל לביטולו של חוק הלאום.
מרצ תפעל לעיגון מעמדה המשפטי המחייב של מגילת העצמאות בחוק יסוד.

ש"ס
לא נמצאה התייחסות.