בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
הטרור ברוסיה: מסוריה לסנט פטרבורג?
19 באפריל, 2017
"המודל הרוסי" בסוריה, שמתבסס על שיתוף פעולה צבאי עם איראן, חזבאללה ומשטר אסד, נתפש בעיני רבים כאטרקטיבי ועוצמתי על רקע הישגיו הצבאים, לצד מיעוט תגובות-הנגד מצד ארגוני הטרור הנמנים עם מחנה הסלפיה-ג'האדיה. נראה כי גם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, אשר הציב את הלחימה ב'מדינה האסלאמית' בראש סדר העדיפויות של הממשל, נוטה להתרשם מהמודל הרוסי כדרך הנכונה "לטיפול" בטרור.
הפיגוע שבוצע בתחנת הרכבת של סנט פטרבורג ב-3 באפריל, ככל הנראה נעשה בהכוונת 'המדינה האסלאמית' או לפחות בהשראתה (ופיגועים נוספים שכנראה צפויים לבוא בעקבותיו), מהווה תזכורת לאלו שסבורים שניצחון צבאי בעיראק ובסוריה ירפה את ידיה שלה ושל שותפיה להמשיך במערכת הטרור שלהם מחוץ לאזורי הלחימה הנוכחיים. הפיגוע אף פתר, לכאורה, את השאלה שניקרה...
ההיכרות עם ארגון המדינה האסלאמית (דאע"ש) בשנתיים האחרונות התעצבה בעיקר דרך החזות הצבאית והאלימה של הארגון, אשר מיתגה אותו כסמל לרצחנות ואכזריות בלתי מרוסנת. הכרזת מנהיג הארגון, אבו-בכר אל-בגדאדי, על הקמת ח'ליפות אסלאמית ביוני 2014, הפכה את 'המדינה האסלאמית מעוד ארגון טרור רדיקלי, לארגון האחראי על הרווחה ועל חיי היום יום של מיליוני התושבים החיים בשטחים שכבש בסוריה ובעיראק. מאז, הארגון מבסס עצמו בקרב האוכלוסייה האזרחית ומפתח סממני משילות – קרי, מנהל מערך אזרחי ושליטה על אוכלוסייה בשטח נתון, באופן דומה למדינה.
משילות של ארגונים אלימים איננה תופעה חדשה. דוגמאות לכך ניתן למצוא כבר במאה ה-18 (למשל, במקרה של מנהיג העבדים, טוסן לוברטור, במלחמת האזרחים בהאיטי). דוגמאות מאוחרות יותר קיימות...
ארגון המדינה האסלאמית (דאע"ש) הרחיב את פעילותו למגזר הנשי והחל לגייס פעילות שמטרתן לאכוף את השריעה ולהפיץ את משנתו של הארגון. המניעים להצטרפותן לגדוד הנשים, המכונה "אלח'נסאא", מוכרים מדוגמאות היסטוריות אחרות, אולם ממחישים פעם נוספת את המציאות העגומה בסוריה, לפיה המדינה האסלאמית מהווה חלופה ומוקד משיכה לנשים, על אף יחסו האכזרי והמשפיל כלפיהן.
בפברואר 2014, מורד סורי לבוש בבגדי אישה, מכוסה מכף רגל ועד ראש, התפוצץ במחסום בצפון סוריה שהיה תחת פיקוח המדינה האסלאמית. הטקטיקה במקרה זה היתה ברורה: פעילי המדינה האסלאמית מנועים מלערוך חיפוש על גופן של נשים מטעמי דת וצניעות. מתנגדי הארגון מנצלים את נקודת התורפה הזו במטרה לפגוע בו.
הפיתרון היצירתי שהוצע בארגון היה לגייס נשים שיוצבו במחסומים...