בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
בהזדמנות זו: מבט מפוכח על ישראל וההזדמנויות שהעת הנוכחית מזמנת לה פרויקט מיוחד לכבוד שנה ל"שורטי"
6 במרץ, 2016
"שורטי", הבלוג של המכון למחקרי ביטחון לאומי, מציין שנה להקמתו. "שורטי" הוקם כדי להוות במה לשיתוף רעיונות ותובנות בנושאי ביטחון לאומי, במטרה לחשוף את עבודת המכון בפורמט תמציתי וממוקד.
לרגל חגיגות השנה לבלוג, נרתמו חוקרים וכותבים אורחים לפרויקט מיוחד ובו הם התבקשו לנתח הזדמנויות העומדות לפתחה של מדינת ישראל בעת הזו. על רקע שיח המאופיין בזיהוי ואפיון איומים, יש חשיבות לאיתור הזדמנויות שעשויות לשפר היבטים מהותיים בביטחונה הלאומי של ישראל ולתרום למאזנה האסטרטגי.
אנו שמחים לארח את ח"כ יאיר לפיד וח"כ קסניה סבטלובה, שלצד חוקרי המכון תרמו לפרסום זה.
קריאה מהנה.
תקופת מעבר(ים): ההזדמנות של ישראל להחזיר את היוזמה לידיה / קובי מיכאל
בעת האחרונה מתהווה ציר בין המצרים לרשות...
במשולש היחסים שבין מצרים, חמאס והרשות הפלסטינית, מתהווה ציר בין המצרים לרשות. המכנה המשותף לשתיהן גלום באינטרס משותף בחזרת הרשות הפלסטינית לרצועת עזה ובהחלשת החמאס. ברקע, האינטרס הישראלי הוא שיקום רצועת עזה בהקדם האפשרי - הן בשל הסיכון בהתפרצות אלימה כתוצאה מהמצוקה הגוברת והן מסיבות הומניטריות הנעוצות במצבה הקשה של האוכלוסייה האזרחית. אלא שישראל לבדה אינה יכולה לשקם את רצועת עזה ויכולתה להשפיע על המדינות התורמות, המתנות את העברת כספי השיקום בחזרת הרשות לרצועה, מוגבלת גם היא.
במידה ומצרים והרשות אכן גיבשו הבנות והסכמות לגבי הפעלת מעבר רפיח, סביר להניח שחמאס תעשה כל מאמץ אפשרי על מנת לסכל מימושן של ההבנות, עד כדי מניעה מתושבי הרצועה להגיע למעבר. אולם, באותה נשימה ייתכן וההסכמה בין מצרים...