בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
בהזדמנות זו: מבט מפוכח על ישראל וההזדמנויות שהעת הנוכחית מזמנת לה פרויקט מיוחד לכבוד שנה ל"שורטי"
6 במרץ, 2016
"שורטי", הבלוג של המכון למחקרי ביטחון לאומי, מציין שנה להקמתו. "שורטי" הוקם כדי להוות במה לשיתוף רעיונות ותובנות בנושאי ביטחון לאומי, במטרה לחשוף את עבודת המכון בפורמט תמציתי וממוקד.
לרגל חגיגות השנה לבלוג, נרתמו חוקרים וכותבים אורחים לפרויקט מיוחד ובו הם התבקשו לנתח הזדמנויות העומדות לפתחה של מדינת ישראל בעת הזו. על רקע שיח המאופיין בזיהוי ואפיון איומים, יש חשיבות לאיתור הזדמנויות שעשויות לשפר היבטים מהותיים בביטחונה הלאומי של ישראל ולתרום למאזנה האסטרטגי.
אנו שמחים לארח את ח"כ יאיר לפיד וח"כ קסניה סבטלובה, שלצד חוקרי המכון תרמו לפרסום זה.
קריאה מהנה.
תקופת מעבר(ים): ההזדמנות של ישראל להחזיר את היוזמה לידיה / קובי מיכאל
בעת האחרונה מתהווה ציר בין המצרים לרשות...
זהראן עלוש, מנהיג ארגון המורדים הסורי 'צבא האסלאם', נהרג יחד עם פעילים נוספים בתקיפה אווירית של מטוסים רוסיים על מקום התקהלות של מורדים בע'וטה שממזרח לדמשק (מיקום מפקדתו של עלוש). חיסולו של אחת הדמויות הבולטות ביותר בסכסוך הסורי עשוי לשנות את מאזן הכוחות בסוריה לטובת משטר אסד ולשים קץ לשיחות השלום בין האופוזיציה למשטר. יותר מכך, הוא מעורר שיח שמלמד על המארג הייחודי של קבוצות האופוזיציה למשטר ואיך הן נתפסות בסוריה, במזרח התיכון ובקהילה הבינלאומית.
זהראן עלוש (נולד ב־1971) היה פעיל סלפי מן העיירה דומא שבאזור ע'וטה, מזרחית לדמשק. עלוש נעצר כמה פעמים לפני תחילת ההתקוממות בסוריה בשל פעילותו הדתית והפוליטית. בכלא יצר קשרים קרובים עם פעילים אסלאמיסטיים, שחלקם מהווים את שדרת הפיקוד בארגונו...
בצער לא רב: התגובות בסוריה ובלבנון לחיסול קונטאר
23 בדצמבר, 2015
...יש לנו הכבוד להימנות על שורות משפחות החללים, אחרי שלושים שנה בהן נמנינו בסבלנות על שורות משפחות האסירים. כך צייץ בחשבון הטוויטר שלו בסאם קונטאר, שאישר את הידיעה על חיסולו של אחיו. סמיר קונטאר, מהידועים שבפעילי חזבאללה, חוסל אור ליום ראשון, 20 בדצמבר, בתקיפה ישראלית (כך על פי פרסומים זרים ובכללם הודעה רשמית של חזבאללה) על בניין בן שש קומות בפרבר הדמשקאי ג'רמאנא. מיד עם חיסולו של קונטאר החל שיח ער ברשתות החברתיות בסוריה ובלבנון, ששיקף הלכי רוח ציבוריים במדינות.
התגובה הראשונה והבולטת ביותר בסוריה בקרב אקטיביסטים, עיתונאים ואנשי אופוזיציה הייתה שמחה על חיסולו של מי שכונה בפיהם ה"כלב של חזבאללה" ו"החזיר". הפעילות בחשבונות טוויטר רבים העידה על כך שהשמחה על חיסולו של קונטאר אינה מתוחמת...
בין מרס טורקי לרולטה רוסית
30 בנובמבר, 2015
בחינה ראשונית של השיח ברשתות החברתיות בטורקיה ובשכנותיה הערביות בעקבות הפלת מטוס הקרב הרוסי מדגם סוחוי-24 ב־24 בנובמבר על ידי טורקיה מצביעה על מספר מגמות בולטות.
והרשת צהלה ושמחה
התגובה המידית והבולטת ביותר ברשת הייתה שמחה. ברחוב בטורקיה, בסוריה ובעיראק נרשמו גילויי שמחה על כך שנשיא טורקיה ארדואן "נתן לפוטין אגרוף בפרצוף״ - לדבריהם. הדעה הרווחת שנשמעת בקרב רבים במזרח התיכון היא שרוסיה מתנהלת ככל העולה על רוחה, "כדוב בחנות חרסינה", וכי אין מנהיג או דמות ציבורית - אזורית או בינלאומית - אשר נכון לאתגר של הצבת גבולות ועצירת "הדוב הרוסי". באקלים הזה, הפלת מטוס הקרב התקבלה כצעד חיובי ומתבקש בראייתם. יש שהגדילו לעשות, ומיד לאחר האירוע העלו לרשת סרטוני אנימציה אשר מדגימים זירת אגרוף בה ארדואן...
דברים שרואים מכאן רואים גם מהמפרץ
4 בנובמבר, 2015
בראשית השבוע התקיים הכנס השנתי של המרכז למדיניות של האמירויות באבו-דאבי בשיתוף עם המועצה האטלנטית האמריקאית, שהשתתפו בו אנשי אקדמיה, מומחים ואנשי ממשל ממדינות המפרץ, לצד עמיתיהם - בעיקר מארצות הברית, אירופה, סין והודו. הכנס, שנמשך יומיים, דן בקשת רחבה של סוגיות ואתגרים אזוריים וכלל עשרה מושבים בנושאים: רדיקליזציה וטרור - מיפוי גלובלי, דפוסים ואסטרטגיה, שינויים פנימיים בקרב מדינות "האביב הערבי" (סוריה, עיראק, לוב, תימן ומצרים); המעצמות האזוריות בין חיזור לדחיקה (תורכיה, איראן והסכסוך הישראלי-ערבי); עוצמה בעולם דיגיטלי; בנייתו מחדש של סדר כלכלי; הפתעות אסטרטגיות והעתיד הגלובאלי; טכנולוגיה; אנרגיה; והמרחב הקיברנטי והשפעתו על מונחים כמו עוצמה ומדינה.
נוכח ההשפעה הישירה והעקיפה שיש למדינות...
דרוש: מטהר אוויר
,
1 בספטמבר, 2015
מה שהתהווה בחודשים האחרונים כמצוקת פינוי פסולת בבירות הפך למחאה פוליטית נרחבת, שמלבה את הבעיות הרבות שהמדינה מתמודדת איתן זה מכבר. ב-22 באוגוסט יצאו ההמונים לרחובות הבירה הלבנונית בקריאה "אתם מסריחים" (طلعت_ريحتكم) כלפי השלטונות, בתגובה לאי פינוי הפסולת שהולכת ונערמת בבירות בהיעדר מציאת אתר חלופי לאחסונו. ההפגנה פוזרה באלימות ובכך למעשה פתחה תיבת פנדורה בדמות קריאות זועמות של הציבור נגד הנהגת המדינה והשחיתות של מוסדותיה. המשבר הולך ומחריף, כאשר לא ברור מתי וכיצד ישככו הרוחות.
המשבר הנוכחי מהווה נקודת מפגש לשתי מצוקות נפרדות, שהצטלבותן הבעירה את הלהבה הנוכחית. ראשית, סוגיית הפסולת. האתר המקומי של בירות והר הלבנון התמלא עד אפס מקום ויצר למעשה סכנה תברואתית, שהצריכה מציאת אתר חדש. המבנה...
עיראק: כיכר תחריר ומהפכת השחיתות
20 באוגוסט, 2015
בארבעה עשר באוגוסט יצאו מאות אלפי עיראקים בפעם השלישית תוך חודש לכיכרות, כחלק ממחאה אזרחית רחבה נגד השחיתות הפוליטית . את המחאה מוביל הציבור השיעי בשמונה מחוזות בדרום עיראק . המחאה החלה במחוזות הדרומיים כרבלא, נג'ף ובצרה (העשירים בנפט) בדרישה פשוטה לשיפור השירותים הציבוריים בשל המחסור בחשמל ובמים נקיים בברזים .
בהדרגה נוספו עוד ועוד מחוזות להפגנות והמחאה פנתה נגד השחיתות במוסדות השלטון, כולל מערכת המשפט. המחאה הציבורית והחשש להתפתחויות אלימות הביאו את המדריך הרוחני, האייתוללה סיסתאני, להפיץ פתווה תקדימית בה הוא קורא לראש ממשלת עיראק, חידר אל-עבאדי, לערוך רפורמות מקיפות אשר "ידבירו" את השחיתות במדינה; להילחם בשחיתות ביד ברזל; ולפעול נגד הפוליטיקאים ושליחי הציבור המושחתים .
הלך הרוח...
שיח' זוויד: הפיילוט שנכשל, בינתיים
15 ביולי, 2015
באחד ביולי התרחש אחד מאירועי הטרור המשמעותיים ביותר שארעו במצרים בעת האחרונה, כשמאות חמושים מארגון 'ולאית סיני' (בעבר אנצאר בית אל-מקדס), המזוהה עם 'המדינה האסלאמית', פשטו בשעת לילה על העיירה שיח' זוויד בצפון סיני. בתום שעות ארוכות של לחימה עם צבא מצרים, שעלו לפי מקורות רשמיים בחייהם של שבעה עשר אנשי צבא ולמעלה ממאתיים וחמישים הרוגים בקרב החמושים, ידו של הצבא הייתה על העליונה. כביכול מדובר בעוד אירוע טרור בסיני, אחד מיני רבים, אך דווקא אירוע טרור זה נתפס כחריג וזכה ליחס וסיקור תקשורתי רחב. השיח ברשתות החברתיות יכול ללמד למה זה קרה ומה ניתן ללמוד מהאירוע.
מה נשתנה הלילה הזה?
מתוך השיח עולה כי זו הפעם הראשונה מאז שבועת האמונים של 'ולאית סיני' ל'מדינה האסלאמית' בה מנסה הארגון לא רק לתקוף...
ב-19 ביוני חשף אתר ויקיליקס כחצי מיליון מסמכים סודיים שהודלפו ממשרד החוץ הסעודי, הכוללים חומרים רגישים אודות דיפלומטים ואנשי ציבור סעודים, לצד מסמכי מדיניות סעודית כלפי מדינות שונות במזרח התיכון. הנתון הבולט במסמכים היה רמת המעורבות הסעודית במימון צבאות זרים, גופי אופוזיציה וערוצי תקשורת באזור.
התגובה הסעודית הרשמית והציבורית
תגובת בית המלוכה לא אחרה לבוא, ומיד עם פרסום המסמכים הפיצו משרד הפנים ומשרד החוץ שתי הודעות: משרד הפנים אסר על אזרחי הממלכה לפרסם ולהפיץ את תוכן המסמכים שהודלפו והזהיר כי העונש הצפוי יכול להגיע לכעשרים שנות מאסר. משרד החוץ הזהיר את אזרחי הממלכה שלא להיכנס לאתרי אינטרנט כדי לקרוא את המסמכים, וכי המידע בהם עשוי להיות שגוי ו"לפגוע במולדת". "אל תסייעו לאויבי המולדת...
הרשתות החברתיות: על הפער בין מחקר כמותי ומחקר איכותני
12 בפברואר, 2015
בשנים האחרונות מתפרסמים לא מחקרים כאלה ואחרים, שנערכו על ידי חברות רציניות המתמחות במחקר של מגמות צרכנים, תופעות ודפוסי התנהגות של המשתמשים ברשתות החברתיות בישראל ובמדינות ערב. המחקרים מתאפיינים לרוב בגרפים מרהיבים וניתוח אלגוריתמים, שמספקים ניתוח כמותי מרתק אודות הגולשים: נשים מול גברים, גילאים, דפוסי צריכה, חלוקה לדתות, לערים, לאזורים, מי חבר של מי ומי עוקב אחר מי. ניתוח כמותי זה, שלא פעם מתבצע בידי חוקרים שעוסקים ברשת אך מעולם לא בילו ולו רגע אחד בגלישה בה, אמנם מאפשר לכולנו ללמוד המון על דפוסי ההתנהלות ועל מגמות כאלה ואחרות, אך יחד עם זאת יש למחקרים אלו מגבלות רבות. ברצוני לפרוס בפניכם את ארבעת המגבלות העיקריות, שיש לזכור תמיד בעת קריאת מחקרים מסוג זה שעוסקים ברשתות החברתיות:
על הפער...