בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
בדיקה
10 ביולי, 2022
האידאולוגיה של אבו מאזן ביחס לזהותה היהודית של ישראל
16 ביוני, 2021
בנאום במועצה המרכזית הפלסטינית ב-14 בינואר 2018 יצא מחמוד עבאס (אבו-מאזן), יו"ר הרשות הפלסטינית וראש אש"ף, נגד שורשי הקמת מדינת ישראל. המועצה כונסה בעקבות הכרת נשיא ארצות הברית טראמפ בירושלים כבירת ישראל. לדבריו: "(מדינות אירופה) רצו להביא את היהודים מאירופה לכאן כדי לשמור על האינטרסים של האירופים באזור. הם ביקשו מהולנד, שהיה לה הצי הגדול בעולם, להעביר את היהודים". הוא ציטט פילוסוף מצרי שהתייחס להצהרת בלפור: "ישראל היא פרויקט קולוניאליסטי שאין לו קשר ליהודים". התבטאות זו, לצד אחרות, חושפת כי המאבק התודעתי שמנהל אבו מאזן אינו מתמקד רק במאבק בכיבוש ובגבולות 1967, אלא עוסק בנסיבות קיומה של מדינת ישראל וזהותה היהודית.
בבסיס התבטאויותיו של אבו-מאזן עומדת אידיאולוגיה פלסטינית המבקשת לשלול את...
פריחתן של תנועות ימין קיצוני-פופוליסטי באירופה בשנים האחרונות הפכה לתופעה שלא ניתן להתעלם ממנה. לאחר עשורים של ליברליזציה, דמוקרטיזציה וכינון קהילה אירופית משותפת, המטוטלת שינתה כיוון. על רקע המשבר הכלכלי ב-2008 ומשבר ההגירה ב-2015 התחזקה בקרב הציבור האירופי התחושה שהאינטגרציה האירופית המואצת פגעה בכלכלה ובתרבותה של היבשת ושיש "להשיב את הגלגל לאחור". תנועות ימין קיצוני ביבשת רכבו על הגל ובהדרגה שבו אל ה"מיינסטרים". ההישגים האלקטוראליים שרשמו מפלגות אלה הביאו להפיכתן לכוח פוליטי משמעותי במדינות כמו הולנד, גרמניה וצרפת, ולשותפות קואליציוניות מרכזיות בהונגריה, אוסטריה, פולין ושוויץ.
על אף שמפלגות הימין הקיצוני אינן אנטישמיות במוצהר, אצל רבות מהן ניתן למצוא שורשים ופלגים אנטישמיים. למשל, מפלגת...
מה היעד הבא של הלוחמים האויגורים?
,
14 בינואר, 2018
מלחמת האזרחים המתמשכת בסוריה היא אבן שואבת ללוחמים זרים מכל קצוות תבל. מספר לא מבוטל של לוחמים מגיע מהמיעוט האויגורי המוסלמי, שמרכזו במחוז שינג'יאנג שבצפון-מערב סין. מספר המתנדבים הסינים בסוריה נאמד בכ-5,000-3,000 לוחמים, הפועלים בעיקר תחת חסות שלוחת המפלגה האסלאמית של מזרח טורקסטן, אשר הצטרפה לקואליציה בהובלת היאת תחריר א-שאם, לשעבר שלוחתו הרשמית של ארגון אלקאעדה במדינה וכיום פועלת בנפרד ממנו אך בהזדהות עמו. מעטים הצטרפו לשורות 'המדינה האסלאמית'.
הלוחמים האויגורים התבססו בעיקר במחוזות הצפון-מערביים, בערים לטקיה, חמאה וחלב, עם נוכחות בולטת בעיר ג'סר א-שע'ור שבמחוז אדליב. שם, על פי הדיווחים, התיישבו האויגורים בבתיהם הריקים של תושבי העיר, שנמלטו עם משפחותיהם, והקימו מחנות אימונים. בזירות...
תגובת מדינות אירופה להתערבות רוסיה בבחירות ביבשת
24 בדצמבר, 2017
ממצאי החקירה האמריקאית בנושא ההתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות ב-2016 הכו גלים ברחבי אירופה. ההצבעה על מעורבות משמעותית של רוסיה בפריצה לחשבונות דואר אלקטרוני של המפלגה הדמוקרטית ושימוש נרחב במדיה חברתית כדי לקדם את מועמדותו של דונלד טראמפ, גרמה לחששות בקרב מנהיגי אירופה ממעורבות דומה בשטחן.
בריטניה הייתה הראשונה להכריז שהתערבות דומה התרחשה במהלך משאל העם על יציאתה מהאיחוד האירופי. ראשת הממשלה תרזה מיי התבטאה בחריפות נגד רוסיה והאשימה אותה בשתילת דיסאינפורמציה על מנת לזרוע מחלוקות במערב. נשיא צרפת עמנואל מקרון התייחס לשני ערוצי החדשות הרוסיים, RT ו-Sputnik, כערוצי תעמולה בשליחות הקרמלין והאשים אותם בהפצת אינפורמציה שגויה בניסיון לפגוע בזכייתו בבחירות. גם נשיא המועצה האירופית, דונלד טוסק,...
"אומנות הנסתר": מעורבותה של סין במלחמה בסוריה
6 בדצמבר, 2017
לאחרונה דווח, בעיקר בכלי תקשורת בסוריה ובאיראן, על כוונתה של סין לשלוח לסוריה שתי יחידות קומנדו סיניות ("נמרי סיביר" ו"נמרי הלילה") במטרה להילחם במתנגדי משטר אסד. לפי הדיווחים, המהלך בא בעקבות חששות בבייג'ינג מחזרתם לסין של כמה אלפי לוחמים סינים מהמיעוט המוסלמי האויגורי, הנלחמים כעת לצד המורדים בסוריה. גורמים לאומנים במיעוט האויגורי שואפים לעצמאות בחבל שינג'יאנג בסין, והמשטר נוהג לנקוט צעדים תקיפים מעת לעת כדי לדכא את התנגדותם.
המקור לידיעות הוא עמוד הפייסבוק של בסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים, סמוך ללאד'קיה שלחוף הים התיכון בסוריה. בינתיים לא התקבל אישור לנוכחות הכוחות הסיניים מאף גורם, רשמי ולא רשמי. למעשה, משרד ההגנה הסיני טען במסיבת עיתונאים שהידיעה אינה נכונה, ופקיד סורי טען שמקור...
כש- #MeToo ואנטישמיות נפגשים
3 בדצמבר, 2017
למרות שבישראל פחות שומעים על זה, פחות מדברים על זה ובהחלט פחות חשים בזה – יהדות התפוצות מתמודדת עם ביטויה העדכניים של בעיה ישנה: האנטישמיות. זו מתגלה לעיתים באופן קונבנציונאלי ומוכר, אך גם בדרכים חדשות המותאמות לרוח התקופה. פרשת "ברני ברנשטיין", שהתרחשה בחודש נובמבר באלבמה, היא ביטוי מובהק לתופעה.
בעיצומו של קמפיין #MeToo (גם אני), הואשם רוי מור – לשעבר שופט במדינת אלבמה וכיום מועמד לסנאט מטעם המפלגה הרפובליקנית – על ידי מספר נשים שהטריד אותן מינית בצעירותן. אחת המתלוננות, שלפי דבריה עברה תקיפה מינית על ידי המועמד מור בהיותה בת 14 בלבד, אף התראיינה בפנים גלויות. העיתון המוביל וושינגטון פוסט קידם את הפרשה לתודעה הציבורית כשביצע תחקיר מקיף, בו ראיין ארבע נשים שהתלוננו נגד מור ושעדותן אומתה...
זכרונות מוועידת הפסגה מצרים-ישראל: איסמעיליה, 25 בדצמבר 1977
23 בנובמבר, 2017
בעקבות גיבוש עמדת ישראל לקראת הסכם שלום עם מצרים וכצעד משלים לביקור סאדאת בישראל, אורגן ביקור של ראש הממשלה ומשלחת ישראלית במצרים, שיאפשר להציג התקדמות מעשית בהידברות בין הצדדים. ההתקדמות בה דובר הייתה אמורה להתבסס על ההבנות שהושגו בביקור סאדאת בישראל ועל ההבנות המדיניות שהושגו בין הצדדים במהלך דצמבר. כך נולדה ועידת הפסגה בעיר איסמעיליה, על גדות התעלה, ב-25 בדצמבר 1977. אני השתתפתי במפגש זה כאלוף פיקוד הדרום וכנציגו של צה"ל.
מפגש הצמרת התקיים בחדר קטן יחסית, סביב שולחן גדול. מצד אחד ישבה המשלחת המצרית, שכללה את סאדאת, סגנו מובארק, ראש הממשלה, שר ההגנה והיועץ המשפטי. בצד השני, ממולה, ישבה המשלחת הישראלית. במרכזה ישב ראש הממשלה בגין, מימינו שר החוץ דיין והיועץ המשפטי לממשלה אהרון ברק,...
האם משאל העם הקטלאני מבשר על התפוררות לאומית אירופית?
,
19 בנובמבר, 2017
תגובת ממשלת ספרד להכרזת העצמאות של קטלוניה, ארבעה שבועות אחרי משאל העם לעצמאות, הייתה חריפה והחלטית. שעות לאחר הכרזת העצמאות הפעילה ממשלת ספרד את סעיף 155 בחוקה - נשק יום הדין - שמשמעותו שממשלת ספרד יכולה להפעיל את כל האמצעים הדרושים כדי לכפות על קטלוניה לוותר על שאיפותיה. הפרלמנט הקטלאני פוזר, ראש משטרת קטלוניה פוטר, שמונה שרים נעצרו, צו מעצר הוצא נגד נשיא קטלוניה הנמלט וארבעה משריו שקיבלו מקלט מדיני בבלגיה, ונקבעו בחירות בזק לפרלמנט הקטלאני. חריפות התגובה של ממשלת ספרד להכרזה הקטלונית מצביעה על כך שמעבר לרצונה להשאיר את המצב על כנו, ממשלת ספרד רצתה להעביר מסר לחבלי ארץ דומים, דוגמת חבל הבאסקים, על ההשלכות לפעולות דומות מצדן.
תגובתן של מעצמות אירופה הייתה חדה לא פחות. בעוד שמשאל העם...
רשתות חתרניות והקרב על התודעה
19 בנובמבר, 2017
במרחב הגלוי קיימות - לצד הרשתות החברתיות הגדולות - רשתות חתרניות רבות וקטנות יותר, אליהן ניתן להגיע מכל מחשב או פלאפון. רשתות אלו נמצאות במרחב האינטרנט המוכר והפתוח, בניגוד לרשתות ה-Dark web שמצריכות אמצעים ויכולות רשתיות ייחודיות כדי להיות חלק מהם. במסגרת רשתות חתרניות אלו אין פיקוח על התוכן, הן לרוב אנונימיות וקיימת בהן תרבות קיצונית של חופש דיבור והתנגדות ל-Politically Correct. תכונות אלה יוצרות כר נוח ופורה להתאגדות גורמים אנטי-ממסדיים, ולהופעתם של שחקנים חדשים, שהדרך להבינם ולהשפיע עליהם מותנית בהבנת מרחב הרשתות החברתיות. בהן טמון פוטנציאל לשימוש וניצול מודע או סמוי גם בידי גורמים מדינתיים או לא-מדינתיים זרים.
שתי שיטות פעולה מרכזיות מאפיינות את הרשתות החתרניות: הראשונה היא קבוצות...