בחודשים האחרונים בולטים מאמצי ארגון אל קאעדה ושותפיו לבדל עצמם מהמדינה האיסלאמית. בחסות הברוטליות הבוטה שמפגינה המדינה האסלאמית כלפי כל יריביה - מוסלמים, מיעוטים וזרים - מבקשים אל-קאעדה ובעלי בריתו לבנות לעצמם דימוי מתון ופרגמאטי. כך למשל בלטה הסתייגותם של דוברי אל-קאעדה ושותפיו משורה של פיגועים רצחניים במיוחד שבוצעו בתימן, בסעודיה ובתוניסיה, שבהם רוב ההרוגים היו מוסלמים, לעומת המדינה האיסלאמית שלקחה עליהם אחריות. המגמה הזו של בידול והבלטת השונות בין אל-קאעדה ושותפיו לבין המדינה האיסלאמית ותומכיה, באו לידי ביטוי השבוע גם בראיון הטלביזיוני הנדיר שהעניק לתחנת אל ג'זירה אבו מחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון ג'בהת אל-נוסרה, המשתייך למערכת הבריתות של אל-קאעדה, ראיון זה השתלב היטב במגמה זו וניתן ללמוד ממנו על מטרתה הראשית של ג'בהת אל-נוסרה ועל יריביה המרכזיים, ועל כך שהוא נועד בעיקר להרגיע את החשש המקנן בלב רבים כי הארגון מבקש להפוך את סוריה לבסיס פעולה של אל-קאעדה באזור.
כדרכם של דוברים מאל-קאעדה, הציג ג'ולאני את פעילות ארגונו כהגנתית בעיקרה, כנגד התוקפנות האכזרית של המשטר העלוואי של אסד, שתקף, הרג והגלה מליוני מוסלמים סונים. ג'ולאני טרח להבהיר כי ארגונו אינו תוקף את מי שאינו תוקף אותו. עוד אמר כי ארגונו לא יבוא חשבון גם עם אלה שעשו כן, ובתנאי שיחזרו למוטב וידבקו באמונה המוסלמית. הוא הצהיר כי ארגונו אינו מתכון לכפות בכוח את הדת על מתנגדיו או על בני המיעוטים המצויים בסוריה והבטיח כי לא יתקוף את יריביו אם יקבלו את "הדרך הנכונה", זאת על אף שתמכו במשטר של משפחת אסד, אשר במשך ארבעים שנה היה אחראי על הסבל שנגרם לסונים בסוריה, לפליטים הרבים ולזוועות שמתרחשות בסוריה בשנים האחרונות. ג'ולאני גם הצביע על חזבאללה התומך במשטרו של אסד כיריב מרכזי של ארגונו בשל היותו אחראי גם הוא לפשעי המשטר, והבטיח כי חזבאללה ישלם את המחיר על כך. ג'ואלני קבע שכשמשטרו של אסד יפול גם חזבאללה יפול. במקביל, טרח להרגיע את תושבי לבנון מפני ניסיונו של נצראללה לשכנעם כי מדינתם בסכנה, והבהיר כי ארגונו מבדיל בין חזבאללה אויבו, לבין אזרחי לבנון שהמנהיג השיעי מתיימר לייצגם.
ג'ולאני שידר מסרים מרגיעים גם כלפי המערב, כשהוא מבדיל אותו מארה"ב. הוא הבהיר כי תוקפנותה של ארה"ב נגד ארגונו תענה, מבלי שפרט כיצד, אם היא לא תפסק, אך הדגיש כי עניינו הבלעדי בשלב זה הוא בהפלת משטרו של אסד ולא ביציאה לפעילות טרור בינלאומי. מנגד, ג'ולאני לא התחייב למדיניות דומה מצד אל-קאעדה, אך הדגיש כי מדיניות ארגונו כפופה להוראותיו של אימן אל-זואהירי, מפקדו העליון. כן הכחיש את טענות ארה"ב כי בתוך ארגונו פועלים אנשי אל-קאעדה תחת פלג הנושא את השם "קבוצת חורסאן", המגייס פעילים בסוריה שייעודם לבצע בעתיד טרור בינלאומי.
מניתוח גישתו על פי הריאיון, ברור כי ג'ולאני מעוניין להמשיך בקו אותו נקט ארגונו לאורך כל שנות פעילותו, ולהציג חזות מתונה ופרגמטית המתבססת על בריתות ושיתופי פעולה עם גורמים מקומיים במטרה מאוחדת להפיל את משטר אסד. לשם כך הוא מעמעם את כוונותיו ותכניותיו באשר לדרך בה יממש את חזון הקמת המדינה האסלאמית, הנוהגת על פי ההלכה האסלאמית, אשר תונהג בודאי בכפייה. בולט גם ניסיונו להסוות את הדרך בה ינהג כלפי המיעוטים שיבקשו לשמור על צביונם הייחודי, והדרך בה יאכוף את חוקי השריעה, לעומת הבהירות שביחסו כלפי המדינות הערביות והמערביות בעתיד – למרות בשלב זה ארגונו אינו מחקה את דרכיה הברוטליות של המדינה האסלאמית. על אף שלא התייחס בראיון לישראל, ברור שהצהרתו מהעבר הלא רחוק של זואהירי , מפקדו העליון של ג'ולאני, כי לאחר סילוק אסד, הבוגד מדמשק, יגיע שחרור ירושלים, היא עבורו חלק מתכנית הפעולה למימוש.
0 תגובות
הוסף תגובה