מנהיגות ביטחונית לישראל
ערב עיון לרגל השקת ספרו של פרופ' יחזקאל דרור – מנהיג תהיה לנו
התקיים במכון למחקרי ביטחון לאומי, ב-19 במאי 2011
עיקרי דברים
פרופ' שלמה אהרונסון – בן-גוריון ואשכול: שני דגמים של מנהיגות
אשכול, במאבקו בבן גוריון, זכה לתמיכת "אנשי הרוח". אלו תמכו בו, למרות שהוא עצמו לא הרבה בקריאת ספרים, אלא היה איש מעשה. לעומת זאת, ההגדרה התואמת יותר לבן-גוריון הייתה של מנהיג אינטלקטואל, העונה לדרישות ממנהיג כפי שאלו מצויות בספרו של פרופ' דרור. אז מדוע דווקא בן-גוריון נכשל במאבקו באשכול, שלא עמד בדרישות האינטלקטואליות של פרופ' דרור? האם מנהיג מכונן לא מעורר במרוצת הזמן התנגדות עצומה בגלל עצם התכונות שעשות אתו מכונן? ככל שהמנהיג יהיה יותר אינטלקטואל, בדמוקרטיה שלנו הוא מעורר יותר התנגדות. העממיות של אשכול, מנגד, הפכו אותו להיות מנהיג יותר מקובל, למרות שלא היה מנהיג מכונן.
מנהיגותו של בן-גוריון הייתה בעלת מספר פנים – כפני יאנוס. כלפי חוץ, הפגין בזמן מלחמת העצמאות ולאחריה בטיחון בצדקת הדרך, אופטימיות, והצגת המלחמה כמאבק של מעטים מול רבים. אבל, כלפי פנים, הוא הציג תמונה שונה. כך, בפגישות עם מפקדים בנוב' 1948, הוא אמר, שגם אם יהיה שלום עכשיו, הוא יהיה רק מבוא למלחמה הבאה, וכי עמי ערב לא ישכחו את התבוסה. הוא גם אמר שצה"ל ניצח בעיקר בשל "ריקבון" הצבאות הערביים, וכי אין ערובה שריקבון זה יתמיד. בן-גוריון הבין שהארץ הזו הייתה תפוסה קרוב ל-1500 שנה, ולכן יש צורך להבין את היחס של הערבים לארץ הזו. הוא הבין שהערבים לא ישלימו עם העובדות הקיימות, ושאין לעלות על הדעת שהם יקבלו את המציאות החדשה. המסקנה האופרטיבית שגזר מכך, לטווח ארוך, היא כינון כוח הרתעה גרעיני כדי לגשר על יחסי הכוחות הקונוונציונאליים.
בו בזמן, בו גוריון הוסיף עקרונות מפתח אחרים המשיקים לבעיית הביטחון: פיתוח המשק והתרבות, אשר אותה ראה כאמצעי ליצירת קולקטיב. משפט מפתח במשנתו של בן-גוריון היה שהיהודים הם בעלי "אינסטינקטים אנרכיסטיים". לכן ניסה (ונכשל) לקדם רפורמה שלטונית, המבוססת על שיטה של שתי מפלגות ובחירות אזוריות, כדי לגבור על האינסטינקטים הללו במפלגות השונות.
הרפורמה הפוליטית הזו לא צלחה, ואם בן-גוריון לא הצליח לעשות את זה כ"מנהיג מכונן", הרי שיורשיו, כמו אשכול, נואשו מכך. אשכול קיבל את המבנה המפלגתי הקיים כנתון. הוא ניסה לעמעם את ההבדלים במנהיגות הישראלית, למשל בהכנסת אנשי א"י השלמה של אחדות העבודה למערך. כך גם הכניס אשכול לחוג הקובע בענייני חוץ וביטחון את יגאל אלון וישראל גלילי, שאימצו בזמנו אסטרטגיה של מכת מנע מקדימה. בתקופת ההמתנה, כשר הביטחון, אשכול הופתע לשמוע מהמטכ"ל את רעיון מלחמת המנע. כששר ביטחון לא יודע שחלק מהאלופים אימצו את התפיסה הזו, מבינים, למשל, שהוא לא קרא את הספר של יגאל אלון שתמך ברעיון הזה. זה לא היה קורה לבן גוריון - כי הוא היה דואג לכך שלאנשים האלה לא תהיה גישה למוקדי הכוח. משום שאשכול מהל את הבסיס של קבלת ההחלטות באנשי א"י השלמה ומכת המנע, לא עלתה השאלה האם מכת המנע הייתה צריכה לכלול את הגדה המערבית? מדוע לא רק מצרים?
בן-גוריון לא ראה בהשתלטות על שטחים כמטרה ביציאה למלחמות. הוא סבר שמלחמה יזומה של ישראל צריכה להיעשות בתנאים מוגדרים, הכוללים סיוע מבחוץ, ושהיא תשנה את המצב אל מול הסיבוב הבא, שהוא ראה כבלתי-נמנע. בן גוריון חשב ש שמירתהגבולות היא האינטרס הביטחוני, ולאו דווקא הרחבתם. אינטרס שני היה שמירת העצמאות – ברמת ההימנעות מקבלת תכתיבים, אבל גם ברמת העצמאות מחשבתית. בן-גוריון סלד מההליכה של השמאל אחר סטלין, אך גם מההליכה של הוגי הדיעות והמשוררים של הימין אחר השפעות זרות כגון הקריפטו פשיזם.
אלוף (מיל.) גיורא איילנד – על הממשק בין המנהיגות הצבאית למנהיגות הפוליטית
בתהליכי קבלת ההחלטות האסטרגיות במדינת ישראל לקויים רבים. בעיקר חסרה בהם שיטה. אמנם חלק מהזמן היו בראשות הממשלה אנשים בעלי ניסיון ויכולת מנהיגות, שהוכחה בשירותם הצבאי. אז איך ייתכן שהם מתנהגים אחרת במערכת הפוליטית? התשובה היא לא שיש הבדל בין מנהיגות צבאית ופוליטית; אלא שההבדל נובע מהיעדר שיטה במערכת האזרחית, בניגוד למצב במערכת הצבאית.
אציג שש בעיות בממשק שבין המערכת המדינית והצבאית שאופייניות למערכת הישראלית.
- אי הבנת הקשר הצבאי-מדיני בקבלת החלטות: ראשי ממשלה נוטים, בתחילת כהונתם, להגיב באופן אוטומטי לאירועים ביטחוניים ולא לערוך דיונים מעמיקים עם הצבא, למשל בשאלה האם בכלל צריך להגיב. זה ניכר בשיטת קבלת ההחלטות של ברק, שרון ואולמרט בתחילת כהונתם. לאחר זמן, הם הבינו שהדיון עם הצבא לא יכול להיות היררכי באופיו. הדיון הינו בעל היבטים מורכבים, ולכן עליו להיות מאוזן.
- יריבות פוליטית בין ראש הממשלה והשרים: המורכבות הפוליטית בישראל יוצרת מצב שלעתים קרובות רה"מ רואה בשריו יריבים פוליטיים, ולכן אינו ממהר להתייעץ אתם. ראשי ממשלות יוצרים מנגנונים אלטרנטיביים, בעלי שלושה מאפיינים: דיסקרטיות קיצונית; מינוי אנשי אמון חיצוניים; ויצירת מראית עין של עבודה מסודרת.
- היעדר שיטה בקבלת ההחלטות בדרג המדיני, בניגוד למצב במערכת הצבאית: בצבא, המטה מבצע שלוש פעולות: בשלב א', המטה מכין את החלופות ומנתח אותן, ומציג אותן למפקד; בשלב ב' המפקד מחליט; ובשלב ג' המטה מתכנן את הפעולה לפי ההחלטה. במערכת המדינית שיטה זו לא קיימת.
- עריכת דיונים בשלב מאוחר מדי: עיתוי הדיון בעניין מסויים עשוי להכתיב את מרחב האפשרויות שיש לדרג המדיני. בפרשת המשט, למשל, רק יומיים-שלושה לפני המשט התחיל הממשק בין הצבא והדרג המדיני, וכך לא היה מרחב לפעולות אלטרנטיביות.
- "גובה הדיון" - לאיזה פרטים יורדים בדיונים בין הדרגים: לאיזו רזולוציה צריך הדרג המדיני לרדת? אחרי מלחמת לבנון השנייה, הייתה מטוטלת, ובעופרת יצוקה הייתה התעסקות של הדרג המדיני בפרטי פרטים שלא היו אמורים להתעסק בהם. 90% מהדברים שעסקו בהם – לא צריכים לעניין את הממשלה, ואפילו לא את הרמטכ"ל. מרוב התעסקות בפרטים, לא מתעסקים בדברים חשובים – כגון במטרת הפעולה, שזהו יעד מדיני.
- לא מציגים לקבינט חלופות: אישור של מבצע צבאי בקבינט – בדרך כלל מתחיל בסקירת מודיעין, ואז רה"מ שואל את שר הביטחון מה הוא ממליץ, והאחרון פונה לרמטכ"ל. לקבינט יש שתי אפשרויות: לא לקבל או כן לקבל את ההמלצה, וזה כל מרחב האפשרויות, למרות שיכולות להיות יותר חלופות.
אלוף (מיל.) שלמה גזית – מנהיגות ביטחונית כמנוף לקידום הביטחון הלאומי
תקומת מדינת ישראל היא אמנם נס, אך היא קמה במעשה. סוף מעשה במחשבה תחילה – בתכנון. המדינה לא הייתה קמה אלמלא היה מאמץ רצוף ושיטתי לקבלת גיבוי מדיני. היא לא הייתה קמה אלמלא הייתה התשתית המוכנה. אם כן, מנהיגות היא לא כריזמה. כריזמה לא מבטיחה מנהיגות טובה. היא לא מבטיחה מנהיגות ראויה. מנהיגות היא דבר אחר, הכולל 7 סעיפים:
- חזון – החזון אינו נדרש מהמפקד הצבאי, אבל הוא בהחלט נדרש ממנהיגים לאומיים. בן גוריון, למשל, ראה לדורות קדימה.
- תחושת שליחות – מנהיגות היא לא פעולה למטרות אישיות, אלא פעולה מתוך שליחות לאומית.
- ידע והבנה מקצועית – העיסוק ברמה הממלכתית מחייב למידה מהניסיון.
- ראש פתוח ונכונות להקשיב וללמוד – דברים אלה זרים בדרך כלל לאופיו של המנהיג המקובל. חלק גדול מהמנהיגים נמצאים בסביבת אנשים שמפחדים לחלוק עליהם. מנהיג צריך לתת לאנשים שסביבו לדבר. בעוד חודש יש עוד משט לעזה. מי מתכונן אליו? אני המלצתי לפני המשט הקודם לתת לו להגיע לעזה. לגבי הגרעין האיראני – מישהו שואל את השאלות האם תקיפה עם מטוסים היא הדרך? האם עם תולעת (לוחמת-סייבר) אי אפשר להשיג את המטרה? הסיפור של יום הנכבה – מבחינת מבחן התוצאה, לא היינו מוכנים. זה היה רק הצעד הראשון בצעדות של מימוש זכות השיבה. אם יהיו 100,000 בשטחי יהודה ושומרון? מה אנחנו עושים? התגובות של המנהיגות שלנו, זה "מור אוף דה סיים". אין תובנה שאנחנו עומדים בפני מציאות חדשה. הדרג המנהיגותי שלנו צריך להשתחרר מהתפיסה של "לשאול את צה"ל מה לעשות". צה"ל הוא איגוד מקצועי שתפקידו צבאי. אל תצפו ממנו שייתן פתרון מדיני, כלכלי או חברתי. צה"ל יודע רק תשובה צבאית, אבל אולי הנושא בכלל אינו צבאי?
- להלחם על דעתך – אני בטוח שגם בדרג הפוליטי יש שרים שחושבים אחרת. שר שלא מוכנים לשמוע את דעתו, צריך לעמוד על כך.
- גמישות – לא בושה לתקן ולחזור בך. המנהיגות הקיימת מתאפיינת בכך שהיא לא נוהגת כך.
- חיוני לקדם אנשים שהם לא "יס-מנים" – זה מאד קשה מעשית. כשהמנהיג מוקף ביס-מנים, הוא אינו שומע דעות נוגדות.
שתי נקודות זרות לזירה הישראלית: אין נטילת אחריות על החלטות; וכן יש יתר התייחסות לסקרים. קבלת החלטות לפי סקרים זה אנטי תזה לתפיסה של בן-גוריון, שאמר שהוא לא פועל לפי מה שהעם רוצה, אלא לפי מה שרצוי לעם.
רב אלוף (מיל.) השר משה יעלון – בין תיאוריה למציאות, מנהיגות לאומית בישראל
כשנדרשתי להתכונן להרצאה עיינתי בספר של פרופ' דרור. אחד הדברים שהפליאו אותי הוא ההתייחסות למנהיגות כמדע. מנקודת המבט שלי מנהיגות צומחת מתוך הרגליים, מהניסיון. שאלתי את עצמי למי מיועד הספר. אני עיינתי בו מתוך ניסיוני, ושאלתי איך הוא ייקרא על ידי סטודנט בשנה ראשונה. ברור שהספר הזה צריך להיקרא כמה וכמה פעמים בחיים על ידי מי שרוצה להנהיג, משום שככל שעובר הזמן, הספר מקבל משמעות שונה לפי הניסיון. ללא ספק, לא ניתן ללמוד מנהיגות בקורס אקדמי. מנהיגות מחייבת התנסות והפקת לקחים, תוך ראיה ביקורתית עצמית. מהבחינה הזו יש בספר הרבה מאד כלים שיכולים לסייע למי שנמצא בעמדת מנהיגות.
אני רוצה להגיד במילותיי איך אני תופס את המנהיגות. עיקר הניסיון שלי הוא צבאי, אבל לדעתי הרבה מהדברים רלוונטיים לתחומים אחרים: מנהיגות היא היכולת להוביל ולהניע אנשים לבצע משימה. יש מטרה – מכוונים אליה, ומניעים את האנשים. המילה החשובה – אמון: כשיש אמון, יש מנהיגות. אם אין אמון, אין מנהיגות. יוצרים אמון על ידי הוכחת יכולותיך, בתחום המקצועי כמו גם בתחום הערכי. היכולת המקצועית נמדדת בקבלת ההחלטות, האם הן נכונות. בתחום הערכי, בעידן השקיפות בו לא ניתן להסתיר דבר, מי שאינו עומד במבחן מוסרי בהתנהלות האישית, מאבד את אמון הציבור. חווינו בשנים האחרונות מקרים שונים, שבהם מי שפעל באופן לא ערכי איבד את האמון. משבר המנהיגות של מלחמת לבנון השניה היא דוגמה, ויש דוגמאות שצברנו מאז.
המבחן המקצועי והערכי יוצרים את האמון. האמון קשה לבניה, הוא נבנה צעד אחר צעד, אבל קל מאד להרוס אותו. כששאלת המנהיגות בעידן המודרני עומדת לפרק, האתגר העיקרי הוא הרלוונטיות. במאה ה-21 הדבר היחיד שקבוע בחיינו זה שינוי. ומי שלא שואל את עצמו כל בוקר "מה נשתנה", עלול למצוא את עצמו לא רלוונטי. הקושי הוא עצום, משום שמי שעומד בראש מדינה ומניע מערכות כבדות עומד מול גופים שמרניים. השינויים עצומים. רק בימים האחרונים יש שינויים באיומים. ההפגנות או התהלוכות הלא חמושות הן תופעה חדשה. אם אתה לא קורא את השינוי, אתה הופך ללא רלוונטי או, לחלופין, נותן תשובה ישנה לבעיה חדשה. כדי להיות מסוגל לאתר את השינוי ולתת לו מענה, באיומים ובהזדמנויות, סגנון המנהיגות הנכון הוא מנהיגות "משתפת"- אינך כל יכול ואינך יודע הכל. כדי להיות רלוונטי, צריך ליצור תרבות ארגונית שמעודדת את האנשים תחתיך לחשוב, להטיל ספק באמירותיך – חופש מחשבה. אחרי שמתקבלת ההחלטה, אז נדרשת משמעת פעולה. בהיררכיה הצבאית התהליך הזה סדור, במערכת הפוליטית זה יותר מורכב. המערכת לא בדיוק היררכית; יש צורך בהסכמות; ודווקא בשל כך המנהיגות המשתפת היא הנכונה.
במנהיגות הלאומית בישראל, למרות שאנחנו יודעים את התיאוריה, יש פערים בין התיאוריה והמציאות. משימות רה"מ במדינת ישראל הן כמעט בלתי אפשריות במבנה השלטוני שלנו. הוא עוסק בתחום המדיני, הצבאי, הכלכלי, והחברתי. בנוסף, קיים הפן הפוליטי: ראש הממשלה צריך לשמור על קואליציה. לעתים השקעת האנרגיות בשימור הקואליציה מחייבת קשב ותשומות רבות. לכן, בשיטת הממשל הנוכחית, ראש הממשלה נשאב לעסוק בנושאים שהיה רוצה להתפנות מהם. המרכיב השני שיוצר אצלנו בעיה היא סוגיית עבודת המטה של הדרג המדיני העליון. אני רוצה להתבונן על המל"ל כמקרה בוחן: בהיותי במדים, תמהתי מדוי עבודת מטה בחטיבה בצה"ל יותר רצינית מאשר בדרג המדיני. אין מי שמכין את הדיון. הכיצד? אם לרמטכ"ל יש אגף תכנון שבוחן חלופות, אצל ראש הממשלה כל עבודת המטה במהלך הדיון, כי אין מטה. לכן ההכרח להקים מטה לביטחון לאומי היה ברור לי כבר אז. היו ראשי ממשלה שלא רצו. מדוע התנגדו? כמה סיבות: רה"מ לא אוהב שיותר מדי אנשים עוסקים בנושאים שהוא לא רוצה שיודלפו. זו סוגיה שפוגעת בקבלת ההחלטות. המל"ל אמור לקיים ישיבת מטה לפני הדיון אצל ראש הממשלה. מטעמים של חשש מהדלפות, ראשי ממשלה שונים ויתרו על המל"ל, ויש שהתעלמו ממנו. העדיפו איש אחד שיעשה את העבודה – כי הוא איש סוד. כתוצאה מזה, בוודאי שעבודת המטה נפגמה בצורה קשה. הסיבה השנייה, היא שהיו ראשי ממשלה שאמרו "מה אני צריך את זה" – אני יודע מה אני רוצה. במלחמת לבנון השנייה היה קו פרשת מים, חוק המל"ל חוקק, אבל אני לא שקט מזה. רה"מ הנוכחי מתייחס למל"ל באופן רציני, אבל יכול לבוא ראש ממשלה אחר שיחזור לתרבות החשדנית והחוששת. מכל מקום, אין ערובה שקיומו של המל"ל והשימוש בו יביוא להחלטה נכונה. לכן, בסופו של דבר, זה תלוי באנשים. כשיש אנשים טובים, הסיכוי לקבלת החלטות נכונות גבוה יותר.
מרכיב אחר שאתו אנו מתמודדים בעידן המודרני הוא של התרבות השלטונית. היא מושפעת מגורמים שיש להם סוג של סמכות, אבל לא אחריות – למשל בעלי הון, תקשורת, ולעתים מערכת משפטית שמתערבת יותר מדי. כשאין חפיפה בין סמכות ואחריות, המנהיג מוצא את עצמו מותקף מכל מיני כיוונים, שלעתים מייצגים אינטרסים ותפיסה מסויימת. כך, לעתים "אקטיביזם שיפוטי" מקשה מאד על הרשות המבצעת. לעתים זה יוצר נסיגה של הרשות המבצעת כשזה "נוח" לה, ולעתים גורם לחוסר רצון להתעמת עם גורמים חיצוניים. בעידן המודרני המנהיג הוא שקוף. שקיפות היא לא בהכרח אובייקטיבית. אנו חווים בזמן האחרון התנהלות שהיא לא בהכרח אתית כלפי מקבלי ההחלטות, בשל אינטרסים שקשורים לחיכוכים בין אמצעי תקשורת או לאינטרסים של בעלי הון. התקשורת היא המתווך החשוב בין הציבור והמנהיג. אם לתוך המשבצת הזו נכנסים שיקולים זרים, יכול למצוא את עצמו מנהיג מותקף בשל אינטרסים, כי מישהו רוצה לחסל אותו פוליטית.
לכן המציאות הזו יותר מורכבת ממה שחוו המנהיגים הראשונים בתקופת קום המדינה. היום מנהיג צריך להתמודד עם הנתונים האלה, ולכן נדרשים כישורים מקיאווליסטיים. תראו את השינוי בדימוי של נשיא ארה"ב. פתאום אירוע אחד (חיסול בן-לאדן) והדברים משתנים. הרבה מכך זה עניין של דימוי ואיך שהתקשורת מציגה את העניין. לכן, בעידן המודרני, אין ספק שהאתגר למנהיג הוא הרבה יותר מורכב, ומחייב כישורים שבעבר לא נדרשו.
בסופו של דבר, בכל מבחן מנהיגות, כשמדובר בצורך להוביל אנשים לבצע משימה, שאלת תעצומות הנפש, תחושת השליחות היא החשובה. אבל כדי להיות קונקרטי, אתה צריך לנסח לעצמך חזון. לקבוע יעד. הניווט צריך להיות לפי מצפן ולא לפי שבשבת רוחות. ההתנהלות לפי סקרים היא הרסנית. זו לא מנהיגות. המרכיב נוסף החשוב בכל חברה, היא השקעה בחינוך למטה – לא אינדוקטרינציה, אלא עיסוק בשאלות של זהות, מאיפה באנו ולמה הגענו הנה, ומה תפקידה של מדינת ישראל בהקשר לעם היהודי. ולכן מנהיגות עם חזון והשקעה בחינוך מלמטה יכולים להוביל את מדינת ישראל אל המחוזות הנכונים.
דברי סיכום – פרופ' יחזקאל דרור – זן חדש של מנהיגות לישראל?
בישראל אין בעיה של הישמעות של הצבא לדרג המדיני, למרות שלא ברור מי נותן הוראות לרמטכ"ל. הבעיה המרכזית היא חוסר בשילוב ההכרחי בין שיקולים מדיניים וביטחוניים. במדינת ישראל אין כמעט פעולה צבאית ללא צד מדיני חשוב. לכל פעולה כזו יש גם פן משפטי, אבל הצד המדיני יותר חשוב. מצד שני, אין מעשה מדיני ללא השלכות ביטחוניות. ההבנה כי לכל פעולה צבאית יש צד מדיני חודרת בקושי רב למערכות. כמה המלצות אופרטיביות:
- בתנאיה של מדינת ישראל אין חבר ממשלה שלא משמש גם מנהיג ביטחוני, כי בסוף כולם מצביעים. כולם שותפים לאחריות ולהחלטות. לכן ועדת וינוגרד המליצה שהממשלה תקיים ימי דיון לעומק בנושאים ביטחוניים ומדיניים.
- הייתי בונה את המכללה לביטחון לאומי לפי הדגם הצרפתי, כך שיהיו בו חברי כנסת עם אנשי צבא, ללא תקשורת, שיבינו את הממשק בין הצד המדיני והבטחוני.
- הכרחי שבכל רמות הפיקוד תהיה רגישות לצד המדיני, החל מבה"ד 1, ובטח בקורס מח"טים. בעידן הזה, עם עשרות התרחישים, המפקד משפיע על עניינים מדיניים. לכן בכל הקורסים לפו"מ צריך ללמד את העניינים המדיניים המשפיעים על מדינת ישראל. אלא במקרים מיוחדים, כל מי שמועמד לראש אמ"ן חייב לעבור באוניברסיטה מובילה כדוגמת הרווארד. התרבות הפיקודית איננה מתאימה לתפקיד ראש אמ"ן. גם ראש אג"ת – חלק גדול מתפקידיו דורשים תודעה מדינית.
- השליטה המדינית בזמן אמת: קנדי, בזמן המצור על קובה במשבר הטילים, פיקד אישית על המבצעים של חיל היום. אובמה ישב בזמן אמת וצפה במבצע החיסול של בן לאדן. בנושא בעל חשיבות מדינית צריך פיקוח של הדרג המדיני בזמן אמת. כך היה צריך להיות בעניין המרמרה. הדרג המדיני צריך לקבוע את היעדים, אבל גם פיקוח מדיני חייב להיות בזמן אמת.
- אין תורת הרתעה בישראל – זו מנטרה של מערכת הביטחון, אך זו שאלה תודעתית, פסיכולוגית-תרבותית. יש להרתעה אספקטים משפטיים, ובעיקר מדיניים. האם אתה מסוגל לעשות את מה שאתה מאיים לעשות. אם אתה מאיים ולא מבצע, תיעלם ההרתעה. זה מחייב רמת מיקצוע, בשילוב במחשבה מדינית ביטחונית ועוד.
- נדרש זמן לחשוב, ולקרוא. מקבלי החלטות צריכים להבין דפוסים. לגבי הצעדה של יום הנכבה, מספיק היה לראות את המגמה במדינות ערב – אנרגיזציה חלקית של הרחוב, פלוס האינטרס הברור של סוריה, פלוס בעיית הפליטים, פלוס יום הנכבה – הסתברות ניכרת לתרחיש מהסוג הזה על הגבול.
- לחשוב היסטוריה. מתקרב ל"ג בעומר. בר כוכבא היא מצביא אמיץ, לוגיסטיקאי טוב, אבל בעל מחשבה מדינית אפסית. לא הייתה לו הבנה של היסטוריה, כדי להבין שהיהודים לא ינצחו את האימפריה הרומאית. אנחנו זקוקים למנהיגות ביטחונית המשלבת הבנה ביטחונית מרחיקת לכת עם הבנה מדינית. הנהגה כזו לא תציג תוכניות פסולות מדינית, למשל, באי-הבאת היחסים עם טורקיה בחשבון בהתמודדות עם המשט. זה מחויב מהשינויים באזור. לא הסתגלנו לתמורה בעקבות מלחמת ששת הימים, שהפכה את ישראל למעצמה אזורית. יש לנו אופציות – ולא הסתגלנו לזה. לכן, כל הכשרה של מנהיגות בטחונית, מחייבת שיפורים של ממש בהבנה המדינית.