בשעות אחר הצהריים של ה-25 באוגוסט 2015 חג מל"ט אמריקאי בשמי א-רקה, בירתה של 'המדינה האסלאמית' (דאע"ש) בסוריה. באותה השעה יצא ג'ונייד חוסיין, האקר ומגייס רב-השפעה של 'המדינה האסלאמית', מאינטרנט-קפה בעיר. לרוב חוסיין נהג הסתובב בפומבי בלוויית ילדיו כאמצעי זהירות, אך בפעם הזו יצא לבד לרחוב ורגעים ספורים לאחר מכן נהרג מטיל "הלפייר" שירה המל"ט. חוסיין, יליד בריטניה, עמד בראש קבוצת האקרים דוברי אנגלית המכונה "צבא הסייבר של החליפות" (Cyber Caliphate Army""). פעילי "צבא הסייבר של החליפות" השתמשו במרחב הרשתות החברתיות כדי להדהד את המסרים של 'המדינה האסלאמית', ועודדו כך תומכים אלקטרוניים לבצע פעולות חבלה במערב. חיסולו של חוסיין, מבכירי זרוע המדיה של 'המדינה האסלאמית', היה רק צעד אחד מני רבים שביצעה ארצות הברית במטרה לפגוע ביכולות הפצת התעמולה והגיוס עליה מתבסס הארגון הסלפי- ג'האדי.
כבר בראשית דרכה הכירה 'המדינה האסלאמית' בכוחה של המדיה החברתית וניצלה אותה עד תום על מנת להפיץ תעמולה, תוך שימוש במספר עצום של חשבונות משתמש ברשתות השונות. עוד בתחילת העשור הקודם, אבו מוסעב א-זרקאווי, שעמד בראש 'אל-קאעדה עיראק' ונחשב לאב המייסד של 'המדינה האסלאמית', הטיף לפרסומים של סרטוני וידאו מזוויעים כדי למשוך את תשומת לבה של התקשורת העולמית. ברוח זו, במשך שנים הציבה הנהגת 'המדינה האסלאמית' את אנשיה המוכשרים ביותר בזירת המדיה - ביניהם בעלי תואר דוקטור כמו מוהריב אל-ג'בורי ואחמד א-טאי, או מועמדים להנהגה בעתיד כמו אבו מוחמד אל–עדנאני.
אולם, בתקופה האחרונה המאמץ של 'המדינה האסלאמית' לנהל מלחמת מידע יומיומית כנגד אויביה נפגע בעקבות פעילות מתמשכת שמנהלות ארצות הברית ובעלות בריתה. הקואליציה בהובלה אמריקאית חיסלה בזה אחר זה את הגורמים החשובים ביותר ב"צבא הסייבר", רובם אזרחים של מדינות מערביות. מלבד ג'ונייד חוסיין, נהרגו בהתקפות אוויריות גם האמריקאי שון פרסון שהשתייך למעגל הקרוב שלו; ריאד ח'אן, אזרח בריטניה ופעיל ברשתות החברתיות של המדינה האסלאמית; ניל פראקאש, אזרח אוסטרליה שנפגע בהתקפת מל"ט במוסול באפריל 2016; וסיפול סוג'אן, פעיל בנגלדשי שנהרג על ידי מל"ט בא-רקה בדצמבר 2015. הדמות הבכירה ביותר שחוסלה בהתקפה אווירית הינו אבו מוחמד אל-עדנאני, דובר 'המדינה האסלאמית' והמועמד המוביל להנהגתה בעתיד, שנהרג במתקפה אווירית בחלב באוגוסט 2016.
במקביל, עת כוחות צבא אמריקאים ניהלו סדרה של מתקפות מל"טים על חברים ב"צבא הסייבר", כדי לסכל מפגעים פוטנציאליים ניטר ה-FBI אלפי אמריקאים שעוקבים ברשתות החברתיות של 'המדינה האסלאמית', ולמעלה ממאה נעצרו ונחקרו. חלק מהמעצרים היו של אנשים שהיו בקשר ישיר עם אנשי 'המדינה האסלאמית' (כמו ג'ונייד חוסיין וריאד ח'אן), ואחרים בשל תמיכה פומבית בה במדיה החברתית או ניסיונות לצאת להילחם בשורותיה בסוריה ועיראק.
בנוסף, עקב לחץ מתמשך של הממשל האמריקאי, החלו ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות טוויטר, גוגל ופייסבוק לשלב ידיים במטרה לזהות ברשת תעמולה המעודדת טרור ולמנוע הפצתה. באמצעות שיתוף במידע, החברות הללו מיסדו מנגנון בחסותו הן יכולות להבטיח, למשל, שסרטון שהועלה לטוויטר ונפסל כי תויג כתוכן תעמולתי ג'יהאדיסטי, לא יופיע לאחר מכן בפייסבוק. הקמפיין למניעת ההסתה ברשתות החברתיות הוביל לירידה משמעותית בנוכחות של 'המדינה האסלאמית' ודומיה במדיה זו.
לסיכום, מאמציהן של ארה"ב ובעלות בריתה להחלשת זרוע המדיה הדיגיטלית של 'המדינה האסלאמית' הביאו למצב שבו יצרני תכני התעמולה, מפיציה, תשתיות התקשורת והצרכנים מצויים תחת ניטור וסיכול עקבי. מדיניות זאת פגעה באופן משמעותי בהיקף הגיוס של 'המדינה האסלאמית' מהמערב לכוחותיה הנלחמים בסוריה ובעיראק, מ-2000 בחודש ב-2014 לעשרות בלבד בשלהי 2016; להורדת מספר הלוחמים הזרים בעיראק וסוריה מ-33,000 ב- 2014 לכ-20,000 בלבד ב- 2016; ולהפחתה משמעותית של נוכחותה של 'המדינה האסלאמית' במדיה החברתית. יחד עם זאת, חרף כברת הדרך שנעשתה, המאבק ב'מדינה האסלאמית' - בעולם הווירטואלי ומחוצה לו - עדיין רחוק מסיום.
0 תגובות
הוסף תגובה