בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
פריחתן של תנועות ימין קיצוני-פופוליסטי באירופה בשנים האחרונות הפכה לתופעה שלא ניתן להתעלם ממנה. לאחר עשורים של ליברליזציה, דמוקרטיזציה וכינון קהילה אירופית משותפת, המטוטלת שינתה כיוון. על רקע המשבר הכלכלי ב-2008 ומשבר ההגירה ב-2015 התחזקה בקרב הציבור האירופי התחושה שהאינטגרציה האירופית המואצת פגעה בכלכלה ובתרבותה של היבשת ושיש "להשיב את הגלגל לאחור". תנועות ימין קיצוני ביבשת רכבו על הגל ובהדרגה שבו אל ה"מיינסטרים". ההישגים האלקטוראליים שרשמו מפלגות אלה הביאו להפיכתן לכוח פוליטי משמעותי במדינות כמו הולנד, גרמניה וצרפת, ולשותפות קואליציוניות מרכזיות בהונגריה, אוסטריה, פולין ושוויץ.
על אף שמפלגות הימין הקיצוני אינן אנטישמיות במוצהר, אצל רבות מהן ניתן למצוא שורשים ופלגים אנטישמיים. למשל, מפלגת...
האם משאל העם הקטלאני מבשר על התפוררות לאומית אירופית?
,
19 בנובמבר, 2017
תגובת ממשלת ספרד להכרזת העצמאות של קטלוניה, ארבעה שבועות אחרי משאל העם לעצמאות, הייתה חריפה והחלטית. שעות לאחר הכרזת העצמאות הפעילה ממשלת ספרד את סעיף 155 בחוקה - נשק יום הדין - שמשמעותו שממשלת ספרד יכולה להפעיל את כל האמצעים הדרושים כדי לכפות על קטלוניה לוותר על שאיפותיה. הפרלמנט הקטלאני פוזר, ראש משטרת קטלוניה פוטר, שמונה שרים נעצרו, צו מעצר הוצא נגד נשיא קטלוניה הנמלט וארבעה משריו שקיבלו מקלט מדיני בבלגיה, ונקבעו בחירות בזק לפרלמנט הקטלאני. חריפות התגובה של ממשלת ספרד להכרזה הקטלונית מצביעה על כך שמעבר לרצונה להשאיר את המצב על כנו, ממשלת ספרד רצתה להעביר מסר לחבלי ארץ דומים, דוגמת חבל הבאסקים, על ההשלכות לפעולות דומות מצדן.
תגובתן של מעצמות אירופה הייתה חדה לא פחות. בעוד שמשאל העם...
יחסי גרמניה-ישראל: משבר בפתח?
,
12 ביולי, 2017
הביקור הדיפלומטי של שר החוץ הגרמני, זיגמאר גבריאל, בישראל באפריל האחרון הפך לפארסה לאחר שפגישתו עם ראש הממשלה הישראלי בוטלה בעקבות פגישת גבריאל עם נציגי ארגוני זכויות האדם "שוברים שתיקה" ו"בצלם". התעקשותו של גבריאל, המכהן גם כיו"ר המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה (SPD), להיפגש עם נציגי ארגוני זכויות האדם לא הפתיעה את מי שהכיר את עמדותיו בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובייחוד את הסנטימנט האנטי-ישראלי הגובר בקרב מצביעי ה-SPD.
רבים ממצביעי מפלגת ה-SPD, השותפה הזוטרה בקואליציה של מרקל, שגבריאל מכהן מטעמה, מחזיקים בעמדות ניציות וביקורתיות כלפי ישראל ומדיניותה, ודאי בהשוואה לאנשי המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית (CDU) שבראשה עומדת מרקל. אף על פי ששתי המפלגות הגדולות מסכימות על פתרון שתי המדינות,...
השלכות מערכת הבחירות בבריטניה – הזווית הישראלית
,
14 ביוני, 2017
תוצאות הבחירות בבריטניה הפתיעו רבים, שחזו ניצחון משמעותי למפלגת השלטון השמרנית בראשות תרזה מיי. המפלגה השמרנית, שהובילה בסקרים בבטחה לאורך מערכת הבחירות, נותרה המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט הבריטי לאחר שזכתה ב-318 מושבים (אובדן של 13 מושבים) שיאפשרו למיי להקים קואליציה שברירית שכלל הנראה תישען ככל הנראה על המפלגה הדמוקרטית- יוניוניסטית (DUP). אולם, מפלגת הלייבור בראשות ג'רמי קורבין התחזקה וכעת מחזיקה ב- 262 מושבים (התחזקות של 30 מושבים). האכזבה של תומכיה של מיי נובעת מכך שהבחירות, שהוקדמו במטרה לתת לגיטימציה לשלטונה, הביאו לתוצאה הפוכה - חיזוק מעמדו של מנהיג הלייבור קורבין.
גם במידה ומיי תוחלף בגלל התוצאות המאכזבות, הממשלה השמרנית צפויה להמשיך את המדיניות הקודמת במזרח התיכון. עוד מימי...
מאבקה של הקואליציה בראשות ארצות הברית בסייבר הג'יהאד
25 בדצמבר, 2016
בשעות אחר הצהריים של ה-25 באוגוסט 2015 חג מל"ט אמריקאי בשמי א-רקה, בירתה של 'המדינה האסלאמית' (דאע"ש) בסוריה. באותה השעה יצא ג'ונייד חוסיין, האקר ומגייס רב-השפעה של 'המדינה האסלאמית', מאינטרנט-קפה בעיר. לרוב חוסיין נהג הסתובב בפומבי בלוויית ילדיו כאמצעי זהירות, אך בפעם הזו יצא לבד לרחוב ורגעים ספורים לאחר מכן נהרג מטיל "הלפייר" שירה המל"ט. חוסיין, יליד בריטניה, עמד בראש קבוצת האקרים דוברי אנגלית המכונה "צבא הסייבר של החליפות" (Cyber Caliphate Army""). פעילי "צבא הסייבר של החליפות" השתמשו במרחב הרשתות החברתיות כדי להדהד את המסרים של 'המדינה האסלאמית', ועודדו כך תומכים אלקטרוניים לבצע פעולות חבלה במערב. חיסולו של חוסיין, מבכירי זרוע המדיה של 'המדינה האסלאמית', היה רק צעד אחד מני רבים שביצעה...
דו"ח חצי שנתי של פיגועי התאבדות בעולם: מסקנות עיקריות
, , ,
6 ביולי, 2016
פיגועי ההתאבדות שבוצעו בשבוע האחרון של הרמדאן באיסטנבול, בגדאד, ג'דה ומדינה הבהירו שנשק המתאבדים ממשיך לשמש דפוס פעולה מרכזי עבור גורמי הג'יהאד העולמי ו'המדינה האסלאמית' בראשם. בחינת טרור המתאבדים במחצית הראשונה של שנת 2016 מעלה כי ב-21 מדינות ברחבי העולם בוצעו כ-198 פיגועי התאבדות על ידי כ-337 מחבלים מתאבדים - רובם המכריע משתייכים לזרם הסלפי-ג'יהאדי - שהובילו ל-2,777 הרוגים. נתונים אלה מצביעים על ירידה של כ-20 אחוזים במספר הפיגועים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד בה בוצעו כ-245 פיגועי התאבדות. למרות הירידה הניכרת בשיעורם, גברה קטלניות פיגועי ההתאבדות, כאשר ממוצע ההרוגים לפיגוע ב-2016 עומד על 14 בני אדם בפיגוע בהשוואה ל-8 בתקופה המקבילה בשנה שעברה (עלייה של 43 אחוזים).
בדומה לשנים קודמות,...