למרות שבישראל פחות שומעים על זה, פחות מדברים על זה ובהחלט פחות חשים בזה – יהדות התפוצות מתמודדת עם ביטויה העדכניים של בעיה ישנה: האנטישמיות. זו מתגלה לעיתים באופן קונבנציונאלי ומוכר, אך גם בדרכים חדשות המותאמות לרוח התקופה. פרשת "ברני ברנשטיין", שהתרחשה בחודש נובמבר באלבמה, היא ביטוי מובהק לתופעה.
בעיצומו של קמפיין #MeToo (גם אני), הואשם רוי מור – לשעבר שופט במדינת אלבמה וכיום מועמד לסנאט מטעם המפלגה הרפובליקנית – על ידי מספר נשים שהטריד אותן מינית בצעירותן. אחת המתלוננות, שלפי דבריה עברה תקיפה מינית על ידי המועמד מור בהיותה בת 14 בלבד, אף התראיינה בפנים גלויות. העיתון המוביל וושינגטון פוסט קידם את הפרשה לתודעה הציבורית כשביצע תחקיר מקיף, בו ראיין ארבע נשים שהתלוננו נגד מור ושעדותן אומתה עם עשרות מקורות.
באמצעות הפרקטיקה השגורה כיום של פייק ניוז (חדשות מזויפות), הקמפיין נגד הטרדות מיניות הפך לכלי שרת עבור פעילות אנטישמית. שני הנושאים הללו התחברו כאשר קבוצה (או אדם) – שזהותה עדיין לא נחשפה – יזמו שיחות טלפון אוטומטיות לתושבי אלבמה בהן מוקלט אדם המזדהה ככותב בוושינגטון פוסט. השם הנבחר לדמות הפיקטיבית היה "ברני ברנשטיין", המזוהה כשם יהודי טיפוסי, והוא דיבר במבטא יהודי "ברוקליני".
כמו תסריט הלקוח מעלילות אנטישמיות נושנות, "הכתב ברני" ביקש לדעת אם הוא הגיע לאישה בטווח גילאים מסוים (המותאם לגיל העדכני של נערות שאותן מור יכול היה להטריד לפני אי אילו שנים) שתהיה מוכנה להעיד על מעשים פוגעניים שביצע בה מור תמורת פרס כספי של כמה אלפי דולרים. ההודעה המוקלטת נחתמה בערבותו של "ברני הכתב" כי לא תתבצע חקירה מעמיקה לתלונות שתתקבלנה, אבל הן כן תתפרסמנה בכתב. לבסוף נמסר מייל פיקטיבי אליו ניתן לשלוח פניות.
התגובות לא איחרו לבוא. כצפוי, וושינגטון פוסט הוציא הודעה לפיה אין קשר בין שיטת התחקיר בה נעשה שימוש במנגנון השיחות האוטומטיות לבין התחקיר היסודי שמנחה את פעילות העיתון וארגונים יהודים גינו אף הם את האירוע. ההערות המאירות והקולעות ביותר הגיעו מגולשים ברשת: "שלום. זה היהודים. יש לנו כסף ואנחנו רוצים לאכול את המועמד הנוצרי שלכם יחד עם מצה בפסח. אנא התקשרו אלינו", נכתב באחד הציוצים בטוויטר. באחר נכתב "השם ברני ברנשטיין נבחר כי השם יהודי יהודישטיין היה מרומז מדי".
“Hello. It is The Jews. We have money. We would like to eat your Christian candidate with our Passover matzo. Please telephone us.” https://t.co/VaR5eo86MK
— Daniel Dale (@ddale8) November 14, 2017
פרשיית "ברני ברנשטיין" חדרה לשיח הציבורי בעיקר בשל האבסורד שנוצר על ידי חיבור האלמנטים השונים שבה: הצפה של הטרדות מיניות, מתקפה על התקשורת הממוסדת, וביטויי אנטישמיות. זוהי רק הצצה לבעיה המחמירה של התגברות האנטישמיות בעולם. מקרה חמור נוסף שארע לאחרונה בארצות הברית הוא שימוש של אתר האלט-רייט "The Daily Stormer" בדבריה השנויים במחלוקת על יהודי ארצות הברית של סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי. הציטוט הובא בטור שהשתמש בדבריה של חוטובלי כדי לטעון שהיא למעשה חשפה מציאות "לא נוחה" עבור היהודים, בגלל שהם מרוצים מכך "שהגויים נלחמים את מלחמותיהם בעוד שהם נשענים לאחור ומשמינים מנחת".
The name Bernie Bernstein was chosen because Jewey Jewerstein was too subtle.
— Michael Blackman (@MBlackman37) November 15, 2017
להתפתחויות אלה מצטרפות עדויות נוספות מקהילות יהודיות ברחבי העולם על תקריות אנטישמיות בוטות יותר או פחות. במרווח של פחות משבוע מפרשת ברני ברנשטיין פורסמה בספרד ידיעה לאחר מותו של התובע הכללי כי הוא הורעל על ידי ציונים. בגרמניה דווח ש- 90 אחוזים מהיהודים תופסים את האנטישמיות כאחת הבעיות הגדולות ביותר כיום ו-70 אחוזים נמנעים מלשאת סממנים יהודיים בציבור. באוסטרליה דווח על עלייה של 20 אחוזים במספר התקריות האנטישמיות בשנתיים האחרונות. בקנדה דווח שמבין קבוצות המיעוט במדינה היהודים סובלים יותר מכולם מפשעי שנאה.
מדינת ישראל יכולה וצריכה לעשות שני דברים לנוכח ביטוייה העדכניים של התופעה הישנה: ראשית, לגנות בקול ברור ובאופן מידי גילויים בוטים וחד-משמעיים של אנטישמיות. שנית, לתת לעם היהודי בכל רחבי תבל תחושת שייכות למדינת ישראל אשר מהווה את ביתו הלאומי, לכבד את אורח חייהם של יהודים אלה ובמיוחד את בחירותיהם – גם אם בחרו לא לעלות לישראל.
0 תגובות
הוסף תגובה