גל פיגועי טרור שטף לאחרונה את העולם, כשהמאפיין הבולט שלו הוא שמבצעיו היו מפגעים בודדים ולא חלק מהתארגנות רחבה. תופעה זו גרמה לאיום 'הטרור מבית' להתעצם משמעותית, על רקע מספר גורמים: המתנדבים המערביים הזורמים לשורותיהם של ארגוני ג'יהאד בזירות הלחימה בסוריה ובעיראק, רדיקליזציה בקרב הקהיליות המוסלמיות במערב והפעילות הענפה ברשת מטעם גורמי הג'יהאד. העלייה בכמות האירועים האלימים מחייבת היערכות מחודשת ושינוי תפיסתי אודות ההתמודדות עם ה'זאבים הבודדים', כשמנגד סביר שארגוני ג'יהאד עולמי ינסו להוציא לפועל פיגועים נוספים במדינות המערב.
דפוס הפעולה של ביצוע פיגועי טרור באמצעות "זאבים בודדים" נטוע עמוק בארגונים הנמנים על זרם האסלאם הסלפי, כשחברי הקבוצה רואים את חובתם ויעדם בדמות השתתפות במאבק אלים כנגד "אויבי האסלאם" - הן במדינתם והן מחוץ לגבולותיה. על שיטות הפעולה ויתרונותיה ניתן ללמוד ממסה שנכתבה על ידי אבו מסעב אל-סורי, אחד מאנשי המבצעים המשפיעים ביותר על שיטות הפעולה של אל-קאעידה ושל ארגוני ג'יהאד עולמי אחרים. בספרו שפורסם ב-2004, מתאר אל-סורי את הקושי של ארגוני הטרור הבין-לאומיים להוציא לפועל פיגועים בשל הפיקוח ההדוק של מנגנוני הביטחון במערב. לשיטתו, הפתרון לבעיה הוא יצירת תאי טרור קטנים ובלתי תלויים, וביצוע פעילויות טרור עצמאיות בידי מוסלמים בכל רחבי העולם. כך מתאפשר לאלפי תאים ומפגעים בודדים לפעול ללא קשר זה לזה כנגד מטרות ואינטרסים מערביים, מבלי יכולת התגוננות יעילה מצדם, מאחר וגם אם ילכדו תאים בודדים לא יקרוס הארגון כולו. דוקטרינה זו אומצה באופן רשמי על ידי אל-קאעידה וארגוני ג'יהאד עולמי נוספים. הטרור המבוצע על ידי מפגעים בודדים אזרחי המדינות המערביות מכונה 'טרור מבית', ומשמש הן להתשה מבצעית והן להתשה כלכלית של המערב, כמו גם למטרות הגברת התודעה כלפי הג'יהאד העולמי בתקשורת העולמית. מטרה זו מושגת במידה רבה באמצעות גורם משמעותי - פיגועים בנקודות מרכזיות.
ארגוני הטרור משיגים יתרונות רבים בדרך זו: ציור ההתנגדות והפיגועים כאקט אישי ולא תלוי יוצר דימוי של פעולה אזרחית לגיטימית נגד המדיניות המערבית והמלחמה העולמית בטרור, או לחילופין כמחאה על מדיניות ישראל בהר הבית, בגדה המערבית ובעזה. יתרון נוסף הוא ביצירת השפעה, כלומר התססת השטח ויצירת מודלים לחיקוי שיגרמו לאחרים להוציא לפועל פיגועי טרור דומים לאלה שבוצעו בידי המפגעים. היתרון השלישי, והמובהק מכל, הוא חוסר היכולת של כוחות הביטחון למנוע לחלוטין את ההתארגנויות הפרטיות. הסיבה לכך היא בשל הקושי המודיעיני לדלות את מידע הרלוונטי ולסכל את הפיגוע הבא בצורה אפקטיבית.
מדינות המערב ניצבות כעת בפני אתגר בלימת הסחף שעשוי להיווצר. כדי להתמודד עם הסוגיה יש להבין ראשית שקריאתם של מנהיגי ארגוני הג'יהאד לתומכיהם לבצע פיגועי טרור ברחבי העולם, מופצת ונתמכת באמצעות שימוש מסיבי ברשתות חברתיות, ונוכחות משמעותית במרחב הווירטואלי. לפיכך, בראש ובראשונה צריכים שירותי הביון לפעול ברשתות החברתיות, ולנסות לאתר מבעוד מועד מחבלים פוטנציאליים. לצורך כך יש לחוקק חוקים חדשים הנדרשים למלחמה בטרור. באירופה למשל, אפשרויות ניטור ומעקב מוגבלות על ידי חוקי חופש הביטוי וזכויות האדם, ואינם מאפשרים חריגות - גם כאשר מדובר בסכנת פגיעה חיי אדם. כמו כן, ישנו צורך גובר בחקיקה ברורה יותר אודות ההבדל בין חופש הביטוי לבין הסתה לטרור. פעילי הג'יהאד למדו את מגבלות החוק במדינות השונות באירופה, והם משכילים ללכת לאורך הגבול הדק שבין חופש הביטוי והדת, לבין תמיכה בטרור. העובדה כי חלק מארגוני המורדים הנלחמים בסוריה ובעיראק אינם מוגדרים בחלק ממדינות העולם כארגוני טרור, מונעת למעשה את האפשרות החוקית לפעול למעצר אנשי הג'יהאד הפעילים במדינות אלה, וגם כנגד אלה השבים מזירות הלחימה בסוריה ועיראק.
בנוסף, יש ליצור דיאלוג עם אנשי הדת וראשי הקהילות המקומיות, במטרה להביא להפחתת ההסתה ולאיתור הפעילים המסכנים את ביטחונם. האינטרס של ראשי הקהילות המוסלמיות הוא כפול: פעם אחת עולה הצורך להקיא משורות הקהילה את אותם גורמים רדיקליים, המביאים לעימות בינם לבין השלטונות המקומיים ואזרחי המדינה, ומוציאים שם רע לקהילה כולה. פעם שנייה ניתן כך להפחית את השפעתם השלילית של הקיצוניים על אנשי הקהילה האחרים, אשר ברובם המוחלט אינם מעוניינים בעימות וברצונם לחיות חיים שלווים לצד שכניהם המקומיים. על המנהיגים המוסלמים להתנער מהאלימות הסלפית באופן נחרץ, ובכך ליצור חוצץ בין אסלאם מתון לאסלאם קיצוני. דיאלוג אפקטיבי בין שני הצדדים עשוי למנוע סבבי אלימות שיעמיקו את הקרע הקיים כבר כעת בין האוכלוסייה המקומית למהגרים המוסלמים.
לסיכום, האתגר הניצב בפני מדינות המערב הוא גדול ומורכב, אך באמצעות פעולות חקיקה, שיח עם מנהיגי האוכלוסייה ופעילות מודיעינית משמעותית לאיתור ונטרול הגורמים המסיתים ופעילי הג'יהאד ברשתות החברתיות, ניתן לנסות לקטוע את התופעה באיבה, לפני שתצא מכלל שליטה.
0 תגובות
הוסף תגובה