פיגועי ההתאבדות שבוצעו בשבוע האחרון של הרמדאן באיסטנבול, בגדאד, ג'דה ומדינה הבהירו שנשק המתאבדים ממשיך לשמש דפוס פעולה מרכזי עבור גורמי הג'יהאד העולמי ו'המדינה האסלאמית' בראשם. בחינת טרור המתאבדים במחצית הראשונה של שנת 2016 מעלה כי ב-21 מדינות ברחבי העולם בוצעו כ-198 פיגועי התאבדות על ידי כ-337 מחבלים מתאבדים - רובם המכריע משתייכים לזרם הסלפי-ג'יהאדי - שהובילו ל-2,777 הרוגים. נתונים אלה מצביעים על ירידה של כ-20 אחוזים במספר הפיגועים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד בה בוצעו כ-245 פיגועי התאבדות. למרות הירידה הניכרת בשיעורם, גברה קטלניות פיגועי ההתאבדות, כאשר ממוצע ההרוגים לפיגוע ב-2016 עומד על 14 בני אדם בפיגוע בהשוואה ל-8 בתקופה המקבילה בשנה שעברה (עלייה של 43 אחוזים).
בדומה לשנים קודמות, רובם המכריע של פיגועי ההתאבדות בוצעו בידי 'המדינה האסלאמית' – אשר יחד עם שלוחותיה אחראית במישרין ובעקיפין ל-142 פיגועי התאבדות, המהווים כ-70 אחוזים מכלל הפיגועים שבוצעו במחצית הראשונה של שנת 2016 והביאו למותם של כ-80 אחוזים מכלל ההרוגים. בעוד בעבר היו אלה אל-קאעדה ושותפיה שזוהו עם פיגועי ההתאבדות, בשנתיים האחרונות 'המדינה האסלאמית' הפכה ליצרנית המתאבדים העיקרית ולישות הטרור הקטלנית ביותר כיום.
הדומיננטיות של 'המדינה האסלאמית' בולטת בייחוד בפיגועי ההתאבדות שבוצעו במזרח התיכון, שכן, מתוך כ-127 פיגועי התאבדות שבוצעו באזור מוערך ש'המדינה האסלאמית' אחראית ישירות ובעקיפין על כ-106 פיגועי התאבדות (83 אחוזים), ובהם כל הפיגועים בעיראק (62), סוריה (22), תימן (16), וכן במצרים, ירדן ולבנון (פיגוע התאבדות בודד בכל אחת). 'המדינה האסלמית' אחראית גם על שלושה פיגועי התאבדות שבוצעו בתורכיה, מתוך שבעה שבוצעו במדינה. ארבעת הפיגועים הנוספים מיוחסים לארגונים הכורדיים PKK ו-TAK. ארגון חמאס אחראי לפיגוע התאבדות בודד שארע בישראל, הראשון מסוג זה שבוצע בישראל מאז שנת 2011. 'המדינה האסלאמית' אחראית גם על פיגוע התאבדות שבוצע בבריסל במרץ 2016, וזוהי הפעם השנייה, לאחר אירועי פריז בנובמבר 2015, שבה היא מממשת את איומיה להכות בליבה של אירופה, לאחר כמעט עשור ללא פיגועי התאבדות ביבשת.
מגמה נוספת העולה מההשוואה בין פיגועי ההתאבדות במחצית הראשונה של שנת 2016 לתקופה המקבילה ב-2015 היא ירידה משמעותית במספר הפיגועים באפריקה, בה בוצעו 35 פיגועים, המהווים 17.5 אחוזים מכלל הפיגועים בעולם לעומת 25 אחוזים בתקופה המקבילה אשתקד. הפיגועים בוצעו בסומליה (14), ניגריה (13), קמרון (7) ומאלי (1). מרבית הפיגועים בניגריה מיוחסים לשלוחת 'המדינה האסלאמית', 'בוקו חראם' (הידועה גם כ'וליאת מערב אפריקה'), ואילו הפיגועים בסומליה מיוחסים לארגון 'א-שבאב', החבר במערכת הבריתות של אל-קאעדה. כמו כן, חלה ירידה משמעותית במעורבותן של נשים בפיגועי ההתאבדות כאשר לעומת 25 פיגועים שבוצעו על ידי 36 מחבלות בתקופה המקבילה ב-2015, עד כה בוצעו כ-16 פיגועי התאבדות ב-2016 על ידי 33 מחבלות, מרביתם הוצאו אל הפועל בניגריה.
ירידה משמעותית בפיגועי התאבדות נרשמה גם באזור מרכז ודרום אסיה עם 33 פיגועים המהווים 16.5 אחוזים מכלל הפיגועים בעולם לעומת 25 אחוזים במחצית הראשונה של 2015. אלו אירעו באפגניסטן (22), פקיסטן (8), רוסיה (2) ואינדונזיה (1). הארגון הדומיננטי באזור זה הוא טליבאן, שנטל אחריות על 24 פיגועים באפגניסטן ופקיסטן ומיוחסים לו 8 נוספים, ואילו 'המדינה האסלאמית' נטלה אחריות על פיגוע באינדונזיה ועל פיגוע נוסף ברוסיה.
לסיכום, חצי השנה האחרונה עמדה בסימן ירידה משמעותית במספר הפיגועים מחד, לצד עלייה חדה בקטלניותם מאידך. המזרח התיכון היה ונותר הזירה המרכזית לפיגועי התאבדות וזאת במקביל לירידה מתמשכת בהיקף התופעה באפגניסטן ופקיסטן. את הדומיננטיות של 'המדינה האסלאמית' ניתן להסביר באופן חלקי בשחיקת האחיזה הטריטוריאלית שלה, המביאה אותה לבצע יותר ויותר פיגועי התאבדות כדי לשמר את יוקרתה ולהעצים את דימויה האכזרי. לאור חוסר היציבות הפוליטית השוררת במזרח התיכון ותבוסותיה של 'המדינה האסלאמית', קיים חשש שתופעת המחבלים המתאבדים תגבר במהלך השנה הקרובה ולא רק בגבולות מזרח התיכון.
לדו"ח המלא לחצו כאן
*** אילנה קריכלי היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי; דריה שטרית היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי; יותם רוזנר הוא עמית מחקר ניובאואר במכון למחקרי ביטחון לאומי; אביעד מנדלבאום הוא עוזר מחקרי בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי
0 תגובות
הוסף תגובה