בחינה ראשונית של השיח ברשתות החברתיות בטורקיה ובשכנותיה הערביות בעקבות הפלת מטוס הקרב הרוסי מדגם סוחוי-24 ב־24 בנובמבר על ידי טורקיה מצביעה על מספר מגמות בולטות.
והרשת צהלה ושמחה
התגובה המידית והבולטת ביותר ברשת הייתה שמחה. ברחוב בטורקיה, בסוריה ובעיראק נרשמו גילויי שמחה על כך שנשיא טורקיה ארדואן "נתן לפוטין אגרוף בפרצוף״ - לדבריהם. הדעה הרווחת שנשמעת בקרב רבים במזרח התיכון היא שרוסיה מתנהלת ככל העולה על רוחה, "כדוב בחנות חרסינה", וכי אין מנהיג או דמות ציבורית - אזורית או בינלאומית - אשר נכון לאתגר של הצבת גבולות ועצירת "הדוב הרוסי". באקלים הזה, הפלת מטוס הקרב התקבלה כצעד חיובי ומתבקש בראייתם. יש שהגדילו לעשות, ומיד לאחר האירוע העלו לרשת סרטוני אנימציה אשר מדגימים זירת אגרוף בה ארדואן מכה את פוטין עם אלה על ראשו.
רולטה רוסית
לאחר התגובה הראשונית, השיח ברשתות החברתיות עבר להתמקד בשאלה מה תהיה התגובה הרוסית למהלך הטורקי. למרות אין ספור האיומים שנשמעו מצד פוטין, אשר הבטיח תגובה כואבת, הרוב המוחלט של הציבור אינו מאמין כי הנשיא הרוסי יכה ישירות בטורקיה בעוצמה שתביא להסלמה עד כדי עימות מזוין בין שתי המדינות. לצד הבנה זו, מדגישים ברשת את ההקשר הביטחוני הרחב: ללא המטריה הביטחונית שמעניקה נאט״ו לטורקיה, יתכן והיינו רואים תגובה חריפה ואלימה יותר מצד רוסיה.
עם זאת, מדגישים ברשת כי כיוון שאנו חיים בעולם של תדמיות ודימוים, הפלת שני מטוסים רוסיים בפחות מחודש (המקרה השני הוא הפלת מטוס הנוסעים הרוסי בחודש אוקטובר בסיני על ידי 'המדינה האסלאמית') פוגעת קשות בתדמיתה של רוסיה כמעצמה לא צפויה שלא כדאי "להתעסק איתה". לדעת רבים, גם אם אינו מעוניין להפעיל כוח יצטרך פוטין להקרין עוצמה ולאתר את ״האזורים האפורים״ בהם יוכל למקסם את הפגיעה במערב, למזער את הפגיעה ברוסיה ולהשיב לעצמו את ההרתעה.
בנוסף, עולה כי המטרה העיקרית של רוסיה כיום היא הרחבת מעגלי הכאוס במזרח התיכון ופגיעה כואבת באירופה וטורקיה, וזאת על ידי מספר צעדים במקביל. לטענת חלקים מהציבור נהיה עדים בתקופה הקרובה לפגיעה רחבה בכוחות המורדים "המתונים" (צעד אשר יוביל להתגברות גל הפליטים לאירופה). כמו כן, צפויה פגיעה בערוצי אספקת הנפט והסיוע בין כוחות המורדים לטורקיה על ידי הפגזה של שיירות באזור הגבול בין סוריה לטורקיה, שיבוש הפעילות האווירית של בעלות הברית בסוריה ועיראק על ידי הצבת מערכות הגנה מתקדמות והפעלת סנקציות כלכליות קשות על טורקיה. יש אף שטוענים שרוסיה נחושה להכריע את המאבק ולצאת מנצחת, ועל כן תרחיב את פעילותה באזור: פעם אחת באמצעות תגבור כוחותיה על הקרקע ואספקת משלוח נוסף של לוחמים לסוריה, ופעם שנייה עם פתיחת חזית אווירית נוספת נגד 'המדינה האסלאמית' גם בעיראק לצד ה- PKK, צעד מתריס ומכעיס כלפי טורקיה.
על אף שהרוב מאמינים שהסיכויים להתנגשות צבאית ישירה בין רוסיה לטורקיה נמוכה, וכי שני הצדדים מעוניינים להנמיך את גובה הלהבות, יש המדגישים כי ככל שהמלחמה בסוריה תימשך – כך הסיכוי להתנגשות ישירה בין רוסיה וטורקיה יגבר. אם הדבר יגיע לכדי עימות ישיר ומלחמה, אזי קרב היום בו ניתן יהיה להתבונן במפת הגבולות ויחסי הכוחות הנוכחיים במזרח התיכון כנחלת העבר.
0 תגובות
הוסף תגובה