בימים האחרונים עסקו כלי התקשורת בארץ בפרשת הכטב"מ (כלי טיס בלתי-מאויש) שניסה לחדור לשמי הארץ ברמת הגולן. ב-17 ביולי, בחמש אחר הצהריים,
זוהה כטב"מ שחדר לשטח ישראל, באזור רמת הגולן. שוגרו לעברו שני טילי פטריוט, ועוד טיל אוויר-אוויר ממטוס קרב, אך שניהם לא הצליחו להפיל את הכטב"מ, שחזר
לשטח סוריה. אמנם רוב כלי התקשורת ציינו כי זהות מפעיליו של הכטב"מ אינה ידועה, אולם מספר מקורות טענו כי מדובר
בכלי טיס רוסי.
אם יש אמת בדבר, הרי שניתן לספק הסבר לכישלון של מערכת ההגנה האווירית של ישראל: יתכן שאותו כלי טיס היה מצויד במיטב טכנולוגית הלוחמה האלקטרונית (ל"א), ובמיטב אמצעי ההגנה נגד טילים – בין אם הם מונחי מכ"ם או אינפרא-אדום.
במקביל, פרסם האתר הרוסי Lenta – לכאורה ללא קשר לאירוע בשמי הגולן - כתבה על ניסוי שבוצע על ידי הצבא הרוסי בכטב"מ חדיש בסוריה. הכטב"מ, נמסר בכתבה, פועל בצורת הנעה חדישה המתבססת על "דלק מימני", המאפשר לו שהות באוויר של 40 שעות. בהמשך הכתבה מוסבר שהכטב"מ מונע בתאי דלק, רעיון שעיקרו שימוש בריאקציה של מימן עם חמצן להפקת חשמל, שיניע מנוע חשמלי. הרעיון הוכיח את יעילותו ואף בא לידי שימוש בכלי שיט (למשל בצוללות ה"דולפין" החדישות שישראל תקבל מגרמניה), אך סרבולו הקשה על שימוש בו בכלי טיס, עד לאחרונה – כאשר הוצג כלי טיס כזה באנגליה.
איננו יודעים אם הידיעות קשורות, והאם הכטב"מ שחדר לשמי רמת הגולן היה אותו כטב"מ שנוסה לדברי הרוסים בסוריה, אבל סמיכות הזמנים מעלה את הסברה כי יש זיקה בין הדברים.
אם כך, מעניין להבין מדוע על רוסיה לערוך ניסויים כאלו דווקא בסוריה? האתר הרוסי טורח לציין שלאחר הניסוי הוחזרו כלי הטיס לרוסיה "משום שמזג האוויר בסוריה לא התאים להם". אולם האם מלכתחילה אין בשטחה הרחב של רוסיה מספיק מקומות חמים בהם ניתן יהיה לבצע ניסויים בתנאי מזג אוויר קשים? ואם כבר נבחרו שמיה של סוריה, מדוע דווקא לערוך ניסויים בקרבת הגבול עם ישראל?
אם אכן מדובר בכטב"מ רוסי, הרי לא סביר שחדירתו לשטחה של ישראל נבעה מטעות (טכנולוגית או אנושית). על כן היה ונכון הדבר, מדובר במהלך מכוון שנראה כי תכליתו העברת מסרים מדיניים לישראל, בין אם עקב מחלוקת או בין כתוצאה משינוי במדיניות של מוסקבה. מכל מקום, הסבר זה סביר יותר מאשר ביצוע ניסוי הכטב"מ לשמו או לשם בחינת התגובה הישראלית.
מהזווית הישראלית, בשלב זה ניתן לעסוק רק בהערכות, ולקוות שלגורמים המטפלים בשיתוף הפעולה עם רוסיה בסוריה התמונה נהירה יותר.
0 תגובות
הוסף תגובה