מספר פיגועים שאירעו במצרים בחודשים האחרונים מעוררים חשש במדינה מפגיעה באחד מהענפים המכניסים ביותר לכלכלתה- ענף התיירות. בעבר בוצעו פיגועים נגד יעדים זרים במצרים, אולם מיקוד ההתקפות במוקדי תיירות וכלפי תיירים מסמלים התפתחות מגמה מדאיגה עבור הממשל בקהיר.
למעשה, מדובר באיום אסטרטגי ממשי ובמימוש אחד התסריטים הגרועים ביותר מבחינת המשטר. ענף התיירות מהווה אחד מהענפים המשמעותיים ביותר לכלכלה המצרית עם הכנסות של 7.5 מיליארד דולר ב-2014 וצפי של 9.5 מיליארד דולר ב-2015. 12 אחוזים מהכנסות המדינה מגיעות מתיירות, ו-12 אחוזים מהמועסקים במשק משתייכים לענף. התגברות הטרור, בדגש על פגיעה ביעדי תיירות מבוקשים, עשויה להגביר את חוסר היציבות המאפיין את מצרים בשנים האחרונות.
המערכה הנוכחית החלה עם התרסקות המטוס הרוסי מעל שמי סיני ב -31 באוקטובר 2015, לאחר המראתו משארם א -שיח', כשעל סיפונו 224 נוסעים ואנשי צוות בדרכם לסנט פטרסבורג. ארגון 'וילאית סיני' (בעבר 'אנצאר בית –אלמקדס), הכפוף ל'מדינה האסלאמית', נטל כעבור זמן קצר אחריות והצהיר כי הפיגוע בוצע כנקמה על פשעיה של רוסיה בסוריה. אישור לכך התקבל גם מטעם גורמי מודיעין מערביים ואף מצד הממשל הרוסי. בעקבות זאת אסרו רוסיה ובריטניה על אזרחיהם להיכנס למצרים. צעד זה גרר ביטולים רבים של תיירים והזיק תדמיתית למצרים כיעד תיירותי, כאשר ניתן לראות צניחה בתפוסת המלונות בשארם א־שיח' מ־70 אחוזים טרם ההתרסקות ל־20 אחוזים בתקופה שלאחר מכן.
בתחילת ינואר 2016 בוצעו שתי תקיפות נוספות כנגד תיירים. הראשונה הופנתה נגד תיירים ישראלים אשר יצאו ממלון בו שהו בגיזה, דרומית לקהיר, בדרכם לאוטובוס שחנה בסמוך. שני חמושים רכובים על אופנוע ירו מנשק קל לעבר התיירים הישראלים מבלי שגרמו לאבדות בנפש. שעות לאחר מכן פרסמה 'המדינה האסלאמית' כי היא אחראית לאירוע הירי. כעבור יממה דקרו שני חמושים שני אזרחים אוסטרלים ואזרח שבדי אשר נפצעו קל מהדקירות, בעיירת נופש בדרום סיני. טרם נלקחה אחריות רשמית לתקיפה זו, אך הסימנים שוב מצביעים על שלוחתה של 'המדינה האסלאמית' במצרים.
חשוב לציין כי הטרור במצרים אינו מופנה נגד תיירות בלבד, אלא שם לו למטרה יעדים מגוונים – בראשם מטרות צבאיות. הדוגמה המשמעותית לכך הינה ניסיון הכיבוש של העיירה שיח' זוויד בצפון סיני ביולי 2015. במסגרת הפשיטה שלוש מכוניות תופת התפוצצו במקביל כחלק מתקיפת 15 מחסומים ועמדות של הצבא, תוך ניסיון השתלטות על מבנה משטרה בעיירה. בתגובה למהלך העלה הצבא המצרי באופן רציף את היקף פעילותו בצפון סיני, ןבספטמבר 2015 פתח במבצע רחב בו לקחו חלק הדיביזיה המצרית ה-2, כלים הנדסיים רבים ואף סיוע אווירי הכולל מטוסי קרב. עם זאת, מצליח ארגון 'וילאית סיני' להוציא לפועל פיגועים בחצי־האי ואף להרחיב פעילותו לדרום סיני ולפנים הארץ.
על רקע מגמת ההתפשטות- הן גיאוגרפית והן מבחינת יעדי הפגיעה –בפעילות הטרור של 'המדינה האסלאמית' ושלוחיה במצרים, נראה כי אין מנוס מצד המשטר במדינה אלא להרחיב את פעילות כוחות הביטחון מצפון סיני לעבר השטח ההררי והמדברי במרכז ודרום חצי־האי, למקומות בהם מרוכזים פעילים רבים, מחנות אימון וההנהגה הבכירה. אם מוסיפים לכך את האיום האסטרטגי הנשקף מכיוון לוב, המתבטא באפשרויות מעבר חופשי של נשק ופעילי טרור לחלקה המערבי של מצרים כתוצאה מהכאוס השורר בגבול הפרוץ בין המדינות- מתקבלת תמונה ביטחונית לא מעודדת. הפיכתם של יעדי התיירות ליעדי טרור רק ממחישה כי ב'מדינה האסלאמית' ובארגוני טרור אחרים יודעים לזהות את הבטן הרכה של המשק המצרי ולכוון את הפגיעות הללו. במציאות המתהווה, קרב היום בו בקהיר יידרשו להחליט על מדיניות נוקשה יותר, לא רק בצפון סיני, נגד איום הטרור הגובר.
***אב ברא"ס הוא מתמחה בתכנית לטרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי
0 תגובות
הוסף תגובה