ההספדים על התפוררות ארגון אל שבאב הסומלי היו מוקדמים מדי, כפי שניתן ללמוד משרשרת התקיפות הרצחנית שהוביל הארגון בשבועות האחרונים. תקיפות אלו מבטאות את התעצמותו של הארגון ברמה המבצעית והשינויים שעבר מבחינה אסטרטגית, המעלים חשש מייצוא תקיפות של הארגון מעבר לתחומי סומליה וסביבתה.
ארגון אל שבאב חווה בחודשים האחרונים טלטלה משמעותית עם חיסול מנהיג הארגון אחמד האדי גודנה בספטמבר האחרון. קדמו לכך שנים של חילוקי דעות פנימיים בין הפלגים השונים בארגון בנוגע למטרות הארגון. המחלוקת העיקרית הייתה בין הפלג בעל האוריינטציה המקומית ששאיפתו הייתה להשתלט על סומליה לבין הפלג בעל האוריינטציה הגלובאלית, ובראשו גודנה, שהראה שאיפות רחבות יותר מעבר לסומליה. חילוקי דעות אלו הובילו לחיסולים פנימיים בתוך הארגון ותרמו, על פי השמועות, לחיסול מנהיג הארגון בספטמבר וכן לחיסולים ולמעצרי בכירים נוספים שהובילה ארה"ב בחודשים האחרונים.
לצד זה, הופעל על הארגון לחץ כבד מצד כוחות הביטחון, ובראשם כוחות האיחוד האפריקאי הרב לאומי, שלחמו נגדו וכבשו מחדש שטחים נרחבים שהיו בשליטתו. התהפוכות שעבר הארגון גרמו לעריקת לוחמים משורותיו לצד הפחתה משמעותית בגיוס לוחמים חדשים. לאור כל אלו ההערכה האופטימית הייתה שהארגון יתקשה להתאושש מהמכות שספג.
בשבועות האחרונים ביצע אל שבאב סדרת תקיפות נועזות ורבות נפגעים, שתיים מהן בסומליה ואחת בקניה. תקיפות אלו הציגו לראווה את יכולות הארגון שנראה כיום רחוק מהתפוררות או מתבוסה. המשותף לתקיפות הללו הוא השימוש בחוליות מאומנות המשלבות תקיפה והתבצרות במתחם המותקף, ללא כוונות ממשיות לניהול מו"מ להשגת תביעות קונקרטיות. התקיפות הללו תוכננו היטב תוך שימוש בידע מוקדם על היעדים שהותקפו, על סידורי הביטחון הקיימים בהם ועל מאפייני הנוכחים במקום. כמו כן, כדי לזכות בכיסוי תקשורתי נרחב אשר אילץ את הממשלים המותקפים להתמודד עם הוכחת חדלונם לעיני דעת קהל ביקורתית לנוכח הטבח באזרחיהם, נמשכו התקיפות במכוון לאורך זמן.
כחלק מרצונו של ארגון אל שבאב לשפר את דימויו בעיני תומכיו ביצעו אנשיו סלקציה בקרב המותקפים תוך שהם חסים על חיי אזרחים מוסלמים ופוגעים בנוצרים, זרים ובגורמי ממשל . עד כה הגביל הארגון את פעולותיו למדינות האזור ובראשן סומליה וקניה לצד הפעלת טרור ספוראדי באוגנדה וג'יבוטי אשר שלחו נציגים לכוחות האיחוד האפריקאי שפועל נגדו.
אסטרטגית הפעולה הנוכחית של ארגון אל שבאב מתמקדת במספר מישורים: הארגון מנסה למשוך תומכים ומתנדבים חדשים לשורותיו מקרב האוכלוסייה המקומית המוסלמית ולכן מתאמץ למקד את פיגועיו נגד כל מי שאינו מוסלמי או לחילופין מייצג את הממשל המקומי שאינו פועל על פי חוקי השריעה. במקביל פועל הארגון ליצירת מתח דתי בין נוצרים ומוסלמים באזורים שבהם הוא פועל, בדגש על קניה, כאמצעי לערעור היציבות השלטונית והצתת מלחמת דת. הארגון גם מפגין את כוונתו להרחיב את פעולותיו לזירה הבינלאומית וקרא, לדוגמא, בפברואר השנה לפגיעה במדינות מערביות. עד-כה ההנחה הייתה שהארגון חסר יכולות לממש איום זה. אולם לאור הפעולות השאפתניות והיכולות המבצעיות שהראה הארגון לאחרונה, רצוי להיערך לאפשרות שהארגון ינסה לממש איום זה. גם הקשר של אל שבאב לאל קאיעדה ולשלוחתו בחיג'אז שהצליחו לממש את שאיפותיהם הבינלאומיות ולבצע פעולות טרור במדינות מערביות מגדיל את הסבירות לכך מעצם היותם מודל לחיקוי ומקור לידע ואימונים.
שרשרת התקפות הראווה רבות הנפגעים שביצע אל שבאב לאחרונה החזירה את הארגון לכותרות ומיצבה אותו מחדש כארגון טרור מאומן וקטלני. פעולות כוחות האיחוד האפריקאי לצד סיכולים ממוקדים ומעצרים שהובילה ארה"ב בסומליה לא הובילו למיגורו של הארגון. בפועל, הארגון הוכיח כי הוא מחזיק כיום ביכולות מבצעיות גבוהות המאפשרות לו להמשיך ולהוציא לפועל פיגועי ראווה בסומליה ובקניה ואף מעבר להן. החשש הקיים במערב לפיו הארגון, השייך למערכת הבריתות של אל קאעדה, יפעיל "זאבים בודדים" או חוליות טרור המתבססות על חברי הקהילה הסומלית הנרחבת הפזורה במדינות המערב נותרה אם-כן רלוונטית מתמיד.
***סמדר שאול, היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה, במכון למחקרי בטחון לאומי.
1 תגובות
הוסף תגובה