בנובמבר 2014 הכריז ארגון אנצאר בית אל-מקדס, הפועל בעיקר בצפון חצי האי סיני, על נאמנותו לאבו-בכר אל-בגדאדי, מנהיג 'המדינה האסלאמית', תוך שהוא משנה שמו ל'ולאית סיני'. טרם מתן השבועה לבגדאדי, ב- 24 באוקטובר 2014, הוציא הארגון לפועל מתקפת טרור רבת- נפגעים במחסום של הצבא המצרי באמצעות מכונית תופת, שגרמה למותם של שלושים חיילים. בחודשים שחלפו המשיך הארגון בהתקפות קטלניות שביטאו את כוונתו לנהל מלחמת חורמה נגד כוחות הביטחון המצריים בסיני, ובמקביל גם באזורים שממערב לתעלת סואץ. המיומנות והיכולת המבצעית הגבוהה שאפיינו את התקיפות מעידות על כושר תכנון וביצוע מרשימים של לוחמי הארגון, אשר נקטו מגוון רחב של דפוסי פעולה, ביניהם גם שימוש במתאבדים.
משנת 2011 ועד היום בוצעו ע"י הארגון במצרים שמונה עשר פיגועי התאבדות סך הכל, רובם בסיני, כאשר ב- 2015 בוצעו כבר ארבעה כאלה. בנוסף, מאז ביסס 'ולאית סיני' את בריתו עם 'המדינה האסלאמית', סיגל לעצמו הארגון את דפוס הפעולה שהפך לסמלו המסחרי של ארגון-הגג - עריפת ראשיהם של שוטרים וחיילים מצרים, לאחר האשמתם בריגול לטובת הצבא המצרי וישראל, והפצת תיעוד ההוצאה להורג ברשת. כמו כן, אם בעבר התבסס אנצאר בית אל-מקדס על בדואיים מקומיים ופעילי ג'יהאד אשר ברחו מהכלא לאחר נפילת מובארכ, מצליח כיום הארגון למשוך ולתגבר את שורותיו בפעילי ג'יהאד מזירות אחרות כגון סוריה, עיראק, תוניסיה ולוב.
כתוצאה מההסלמה במצב הביטחוני, הכריז נשיא מצרים א-סיסי על אזור צפון סיני כשטח צבאי סגור, הזרים כוחות צבא רבים לאזור והוציא לפועל מבצע רחב-היקף למיגור הטרור בחצי האי. כך, סגר א-סיסי את מעבר רפיח והורה על יצירת אזור חיץ של כחמישה ק"מ בין רצועת עזה למצרים, ובנוסף פועל הצבא המצרי בהוראת א-סיסי לחשיפת פעילות הטרור, ובכלל זה חשיפת מנהרות ההברחה אשר דרכן עוברים פעילים ואמצעי לחימה מרצועת עזה לסיני. רק לאחרונה נחשפה מנהרה אשר אורכה כ- 2.8 ק"מ, ובה מערכת חשמל וצינור להולכת דלק מרצועת עזה לסיני. צעד נוסף בו נוקט השלטון המצרי לשם מניעת בפעילות הטרור בארצו, הינו פגיעה ביעדי טרור לאורך הגבול בין מצרים ללוב, שם נמצאים מחנות אמונים וצירי הברחה המסייעים לפעילות הטרור בסיני. יש לציין כי פעילות הצבא המצרי למיגור חוליות הטרור והתשתית בה הם פועלים גרמה להרס רב באזור צפון סיני ולפגיעה ישירה ועקיפה באזרחים רבים, שכן לשם הקמת אזור החיץ פונו אלפי אזרחים מבתיהם בצפון סיני, ובמקביל נפגעו אזרחים מהלחימה המתנהלת בין הצבא לחוליות הטרור באזור.
העימות בין כוחות הביטחון המצריים לבין אנצאר בית אל-מקדס
פעולות אלו הינן חלק מתפישה רחבה המנחה את כוחות הביטחון המצרים, לפיה גופים זרים הם אלו המממנים ותומכים את פעילות הטרור בארצם. כך למשל, השלטון המצרי מאשים גורמי חוץ כגון תנועת חמאס השולטת בעזה, ממשלת קטאר וגורמי ג'יהאד בלוב, כמסייעים ל'ולאית סיני' על ידי הזרמת כספים, אמצעי לחימה ופעילים להתקפות נגד כוחות הביטחון. לא מכבר הכריז השלטון המצרי על חמאס והזרוע הצבאית שלו כארגון טרור, הפועל לפגוע בריבונות המצרית בסיני.
כמו כן, ניסיונות הפיוס בין קטאר למצרים נחלו מפלה כיוון שהמצרים רואים בקטאר כמממנים של חמאס. עם זאת, על אף הפעילות המאומצת של כוחות הביטחון המצרים למיגור הטרור בסיני והמאבק בחזית המדינית, 'ולאית סיני' ממשיך להחזיק ביכולות מבצעיות גבוהות ואף הגביר את איכות ותדירות פעולותיו בחודשי הפעילות של הצבא המצרי בסיני. התקפות חוזרות ונשנות אלו כנגד כוחות הביטחון המצרי, במקביל להתעצמות הארגון, מהוות איום מתמשך על משילות השלטון המצרי בסיני.
בראייה ישראלית, הסלמת פעילות הטרור בסיני בחודשים האחרונים הינה רלוונטית ביותר, למרות שרוב הפעילות של 'ולאית סיני' מופנית כרגע כלפי כוחות הביטחון המצרים. עבור 'ולאית סיני' ופטרונו החדש, 'המדינה האסלאמית', ישראל והיהודים מהווים אויב מובהק - אנצאר בית אל-מקדס כבר פעל בעבר נגד ישראל והבטיח להמשיך ולעשות כן גם בעתיד. גם שיתוף הפעולה בין ארגוני טרור בעזה לבין 'ולאית סיני' עלול אף הוא להגביר את האיום על ישראל, הן מסיני והן מעזה. האיום הביטחוני שנשקף, אם כן, מ'ולאית סיני' כלפי ישראל, עלול להציב אתגר לא פשוט בפני כוחות הביטחון הישראלי בשל רמתם הגבוהה של כוחותיו, אשר כבר הוכיחו יכולת לתקוף בגזרות שונות במגוון דפוסי פעולה.
***אב ברא"ס הוא מתמחה בתכנית המחקר לטרור ומלחמה בעצימות נמוכה, במכון למחקרי ביטחון לאומי.
0 תגובות
הוסף תגובה