במהלך תפילות יום השישי, ה-22 במאי, במסגד ה"אימאם עלי" השיעי שבמחוז המזרחי "קטיף" שבסעודיה, פוצץ עצמו אזרח סעודי שהשתייך לתא טרור של 'המדינה האסלאמית' בממלכה וגרם למותם של מעל ל-20 ולפציעתם של לפחות 100 בני אדם. פיגוע זה הינו הראשון מסוגו הנעשה בידי 'המדינה האסלאמית' בשטחי סעודיה. באמצעותו, שואפת 'המדינה האסלאמית' להפגין את יכולותיה וליצור לה דימוי של עוצמה בעיני תומכיה ויריביה כאחד, ובה בעת להציג את חוסר האונים של הממשל הסעודי בהגנה על אזרחיו. כל אלה נעשים תוך הפעלת תעמולה מאסיבית באמצעות המדיה החברתית, במאמץ לשמור על דומיננטיות ושליטה על העברת המסרים אותם חפצה 'המדינה האסלאמית' להנחיל. מהלך זה מבהיר מעל לכל ספק את השימוש הפונקציונאלי שעושה 'המדינה האסלאמית' בטרור לשם קידום כוונותיה להקים ח'ליפות עולמית.
הרחבת פעילות הטרור גם לחצי האי ערב בידי 'המדינה האסלאמית' אינה תופעה חדשה לגמרי. בתימן אירע במרץ השנה פיגוע קטלני כפול בשני מסגדים שיעים במדינה, שגרם למותם של כ-140 בני אדם. גם בסעודיה נצפתה פעילות ערה של 'המדינה האסלאמית', שהתבטאה במספר פיגועי ירי בממלכה נגד אזרחים שיעים, כוחות ביטחון סעודים ואף גורמים מערביים שעובדים במדינה. לכך מצטרפים האיומים שהשמיע אבו בכר אל-בגדאדי כבר בשנה שעברה נגד סעודיה, שאותה כינה "ראש הנחש", ועידודו את תומכיו לבצע פעילויות טרור בממלכה. הדבר בא לידי ביטוי בולט במיוחד בנאומו האחרון במהלך חודש מאי, כאשר הקדיש חלק ניכר ממנו לגינוי שיתוף הפעולה הסעודי עם הצלבנים, היהודים והשיעים.
בעקבות פעילות זו ביצעה סעודיה גל מעצרים, שהאחרון בהם התרחש בסוף אפריל ובו נעצרו קרוב ל-100 בני אדם, מרביתם אזרחים סעודיים שנחשדו בהשתייכות ל'מדינה האסלאמית' והתארגנו תחת השם "ג'נד בלאד אל-חרמין" (ארץ שני המקומות הקדושים - כינויה של סעודיה). פעילות זו לא הצליחה למנוע את ההתקפה האחרונה על המסגד השיעי בקטיף.
המסגד השיעי שנבחר כיעד לפיגוע תואם את אסטרטגיית הפעולה של 'המדינה האסלאמית' ומשיג שתי מטרות עיקריות: האחת, לפגוע באוכלוסייה השיעית בממלכה, מטרה המשתלבת עם ראייתם את השיעים כיריב העיקרי בשל היותם כופרים ומשתפי פעולה עם אויבי האסלאם הבוגדים בדת. השנייה, לערער את היציבות בממלכה הסעודית, העומדת כיום בראש המחנה הערבי השותף לקואליציה הבין-לאומית נגד 'המדינה האסלאמית'. דרך תקיפותיה המובחנות והממוקדות נגד שיעים בממלכה, מנסה 'המדינה האסלאמית' להצית סכסוך עדתי. מהלך זה מתבצע בתקופה שבה סעודיה מנהלת בעצמה מערכה לבלימת התקדמות החות'ים, המזוהים עם השיעה ועם איראן, בתימן, דבר המעורר אמביוולנטיות בקרב השיעים החיים בממלכה וצופים ב"אחיהם" המותקפים בידי מדינתם. לכך מתלווה תחושת קיפוח היסטורית מצד הקהילה השיעית בממלכה, השואפת שנים רבות לקבלת זכויות שוות לאלו של הרוב הסוני, וכעת חשה שהמדינה לא עושה מספיק למען שמירת בטחונה. כל זה יחד עשוי להגביר את המתח העדתי במדינה המונה 15-10% שיעים, ולהוביל לערעור היציבות השלטונית בה.
לסיכום, 'המדינה האסלאמית' נמצאת בימים אלה במעין תנופה מחודשת בשל כיבושיה ברמאדי בעיראק ובתדמור (פאלמירה) שבסוריה, לאחר שספגה מספר תבוסות מידי יריביה, בעיקר בעיראק, בסיועה של הקואליציה הפועלת נגדה. כעת, פועלת 'המדינה האסלאמית' לבסס מחדש את תדמיתה כישות מנצחת המצליחה לנקום במדינות הערביות השותפות לקואליציה הנלחמת בה. פיגועי הטרור בסעודיה ובתימן הם הביטוי לכך והם משמשים לה כתחליף לנוכחות צבאית מאסיבית ולכיבושים במדינות הללו, שאינן נמצאות בהישג ידם של כוחותיה הצבאיים. התעמולה הנלווית למאמץ זה באמצעות המדיה החברתית, נועדה להעצים את היקף הפגיעה ולקבע את התחושה כי לזרועותיה של 'המדינה האסלאמית' ישנה כבר נוכחות בהיקף מרשים ויעיל גם בחצי האי ערב. בכך שואף אל-בגדאדי לחזק את תחושת האמון בקרב תומכיו במרחב ההשפעה האזורי הזה, ולגרום לתושביו להצטרף אליו במסע להקמתה של הח'ליפות הנכספת.
***סמדר שאול היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי בטחון לאומי.
0 תגובות
הוסף תגובה