איראן: המשימה – בלימת אתגר הגרעין וההתבססות האזורית
סימה שיין, רז צימט, אפרים אסכולאי, שרה לרך זילברברג ויובל רימון
בווידאו: תרגיל צבאי איראני
איראן: המשימה – בלימת אתגר הגרעין וההתבססות האזורית
סימה שיין, רז צימט, אפרים אסכולאי, שרה לרך זילברברג ויובל רימון
תרשים מסכם
האסטרטגיה הישראלית הנוכחית
אי-חזרה להסכם הגרעין, הסכם חדש הדוק יותר וארוך טווח ("longer & stronger"); איום צבאי אמין. מול החתרנות האזורית – פגיעה בסוריה וברכיבי איכות.
המצב הנוכחי
בתחום הגרעין – חומר מועשר לרמה גבוהה; אלפי צנטריפוגות מתקדמות; פיקוח מצומצם; יכולת להגיע לחומר בקיע מספיק לשלושה מתקנים בחודש.
בחתרנות האזורית – המשך מאמץ לצד אתגרי לגיטימציה ופעולה.
הפער באסטרטגיה הישראלית
איראן מתקדמת ליכולת פריצה לגרעין צבאי בטווח הקצר; אין מענה להמשך ההתקדמות; פער בתחושת האיום מול המערכת הבינלאומית; ישראל בודדה במערכה.
החלופות לאסטרטגיה
- השלמה עם היותה של איראן מדינה סף גרעינית, ואולי בעתיד מדינת גרעין.
- עיכוב ההתקדמות בפעילויות סיכול של אתרי גרעין; לחץ כלכלי ובידוד מדיני.
- הבשלת אופציה צבאית עצמאית להפעלה בשנה-שנתיים הקרובות.
- מהלך צבאי מקיף נגד חזבאללה, שאם יצליח עשוי לשמוט מידי איראן אמצעי הרתעה מרכזי כלפי ישראל.
האסטרטגיה המומלצת
הרחבת שת"פ עם ארה"ב לשיפור האופציה הצבאית ובניית מערך מדיני למערכה מול הגרעין (לעיכוב יכולות לפחות), לצד בניית אופציה צבאית עצמאית. מול החתרנות האזורית – המשך מניעת יכולות איכות בסוריה ולבנון וצמצום ההתבססות בסוריה.
הצעדים המומלצים לפעולה
- תיאום עם ארה"ב לגבי קווים מוסכמים והתגובה להם.
- הבטחת מרחב פעולה עצמאי לישראל.
- קבלת יכולות צבאיות מתקדמות מוושינגטון, ליצירת הרתעה וכהמחשה לגיבוי האמריקאי.
- הקשחת הפיקוח על יישום הסנקציות, בדגש על יצוא נפט.
- הגברת פעילויות לסיכול אתרי גרעין באיראן.
- הגברת הפיקוח והסיכול של רכש מכונות וחומרים ומכונות על ידי איראן.
תמונת מצב
שנת 2022 עמדה מבחינת איראן בסימן מעורב של הישגים ואתגרים. ארבע שנים אחרי פרישת הנשיא טראמפ מהסכם הגרעין, תוכנית הגרעין האיראנית מתקדמת בצעדים מואצים ומביאה את איראן לנקודת סף גרעין. שלב זה יאפשר למשטר, אם ירצה בכך, להשלים בפרק זמן קצר בניית מתקן נפץ ועריכת ניסוי גרעיני, ובפרק זמן של כשנתיים – ראש נפץ גרעיני. תוכנית הגרעין כוללת כיום העשרת אורניום בשני אתרי גרעין; העשרה לרמות גבוהות; חומר בקיע ברמות העשרה שונות, המאפשרות תוך מספר שבועות העשרה לרמה גבוהה עבור כארבעה מתקני נפץ גרעיניים; הפעלה של אלפי צנטריפוגות, חלקן מתקדמות; עיסוק באורניום מתכתי (רוב החומר ברמת העשרה של 60 אחוזים נמצא באספהאן, שם ניתן להמירו למתכת). יתר על כן, התוכנית נמצאת בפיקוח מצומצם וחלקי. בה בעת, איראן מצויה בעימות מתמשך עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לגבי אתרים לא-מוצהרים, שבהם נמצא אורניום שמקורו במדינות זרות. לגבי היבט זה של התוכנית, המהווה הפרה של האמנה למניעת תפוצתו של נשק גרעיני (NPT), טהראן אינה מספקת הסברים ותשובות לשאלות.

בזירה הבינלאומית – איראן נקטה צעד חסר תקדים בהתייצבותה הברורה לצד רוסיה במלחמתה באוקראינה, שבאה לידי ביטוי באספקת כטב"מים ומומחים, בהמשך מפעל לבניית כטב"מים ברוסיה עצמה ואף טילים בליסטיים. לראשונה נתפסת איראן מבחינת נאט"ו כחלק מהבעיה שבפניה ניצבת אירופה לנוכח המלחמה המתנהלת בשטחה. בהצהרה בתום פסגת נאט"ו באוקטובר האחרון דרשו חברות הארגון מאיראן להימנע מאספקת אמצעי לחימה לרוסיה. החלטת איראן להתייצב לצד מוסקבה משתלבת בפנייתה החדה לעבר הציר המזרחי – רוסיה וסין – שעליה הצהירה טהראן בפומבי ושאותה יש לראות כביטוי להתחזקות המחנה השמרני הרדיקלי באיראן, המתנגד לחזרה להסכם הגרעין ולכל התקרבות למערב. איראן מצידה רואה בהתפתחות זו תרומה חשובה למעמדה האזורי והבינלאומי, ואולי גם בבחינת "תעודת ביטוח" מול התפתחויות שליליות עבורה. טהראן רואה בשיתוף הפעולה הגובר בינה לבין רוסיה גם הזדמנות לתמורות הולמות בתחום אספקת מערכות נשק חדיש ולשיפור המצב הכלכלי באמצעות סחר במטבעות מקומיות וסחר חליפין.
במזרח התיכון – איראן ממשיכה במאמציה לבסס את השפעתה בסוריה, בעיראק, בלבנון, בתימן, ברצועת עזה, ובשאיפה גם ביהודה ושומרון. היא מעבירה אמצעי לחימה וטכנולוגיות מתקדמות לשלוחיה ולבעלות בריתה תוך התאמתם של מאפייני הפעילות למציאות המשתנה בשטח (גיוס מיליציות על בסיס כוח אדם סורי, אספקת טכנולוגיות המאפשרות ייצור עצמי של אמל"ח ללבנון, לתימן ולרצועת עזה). למרות קשיים שבפניהם ניצבים שלוחיה בעיראק ובלבנון, עקב בעיות פנים במדינות אלה, גורמי הכוח הפרו-איראניים מכתיבים את מאזן הכוחות הפוליטי ובלעדיהם אין אפשרות לכונן ולנהל מערכת שלטונית. כך מבטיחה טהראן את השפעתה במדינות אלה. הקמת הממשלה החדשה בעיראק בראשות מוחמד שיאע א-סודאני, הנחשב מקורב יותר לאיראן ולמיליציות הפרו-איראניות לעומת קודמו בתפקיד מוצטפא אל-כאט'מי, עשויה לסייע לאיראן אף יותר בקידום יעדיה בעיראק.

איראן נקטה צעד חסר תקדים בהתייצבותה הברורה לצד רוסיה במלחמתה באוקראינה, שבאה לידי ביטוי באספקת כטב"מים ומומחים. איש דת איראני עומד לצד כטב"ם מתוצרת מקומית.
צילום: Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS
בזירה הפנימית ניצבת איראן בפני האתגר המשמעותי ביותר ליציבות המשטר מאז המהפכה האסלאמית עקב גל המחאות החריף, הנמשך מספטמבר 2022. בשונה מגלי המחאה הקודמים, שהתמקדו בדרישה לשיפור כלכלי, מחאת 2022 נושאת אופי פוליטי ואנטי-ממסדי מובהק תוך קריאת תיגר על עצם קיום המשטר. נראה שאין ביכולתו של המשטר לבלום את המחאה, אף כי אין ביכולת המפגינים לערער את יסודותיו. ואולם גם אם יצליח המשטר לדכא את גל המחאות הנוכחי, צפויים גילויים נמשכים של מרי אזרחי, ובהיעדר פתרונות מעשיים לדרישות הציבור ולנוכח ההתעלמות הנמשכת מתהליכי העומק הדמוגרפיים, החברתיים והתרבותיים המתחוללים באיראן, עלולה המחאה להחריף עד כדי הצבת איום ממשי על עצם שרידותו.
זאת ועוד, איראן מתמודדת עם משבר כלכלי מתמשך, חרף המאמץ הנמשך להתאים את כלכלת המדינה לתנאי הסנקציות ("כלכלת התנגדות"). משבר זה אף צפוי להחריף לנוכח המשך הסנקציות הכלכליות (ואולי החרפתן) והמחאות העממיות, שכבר הסבו נזקים כלכליים ניכרים בשל הפגיעה ברכוש ציבורי והשבתות האינטרנט בידי השלטונות, הגורמות נזק כבד לעסקים. בשנת 2022 נמשכה עלייה חדה באינפלציה (כ-45 אחוזים), במאי 2022 נרשמו עליות מחירים חדות, בייחוד במוצרי היסוד, בעקבות החלטת הממשלה לבטל את שער החליפין הרשמי, המיועד ליבוא מוצרי מזון בסיסיים. נוסף על כך ניצבת איראן בפני גירעון תקציבי חמור, הנגרם בין היתר מהצורך לשלם קצבאות חודשיות לעשירונים התחתונים בעקבות הרפורמה בשער החליפין. הגירעון התקציבי מחריף למרות העלייה בהכנסות המדינה מנפט, על רקע עליית מחירי הנפט בעקבות המלחמה באוקראינה והאכיפה החלקית של הסנקציות על יצוא נפט איראני, בפרט לסין. אומנם בחודשים האחרונים של השנה נרשמה ירידה מסוימת בהיקף היצוא האיראני (ככל הנראה להיקף של כ-850 אלף חביות נפט ביום), בשל מכירת נפט רוסי לסין במחירים מוזלים כתחליף לנפט האיראני.

איראן ניצבת בפני האתגר המשמעותי ביותר ליציבות המשטר מאז המהפכה האסלאמית. הפגנות בטהראן, ספטמבר 2022
צילום: WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
משמעותו של הגירעון התקציבי היא פגיעה נוספת ביכולת הממשלה להשקיע בפיתוח תשתיות לאומיות, הנחוץ גם כמנוע לצמיחה כלכלית. על פי תחזית הבנק העולמי צפויה הכלכלה האיראנית לצמוח עד שנת 2025-2024 בשיעור של שני אחוזים בלבד. צמיחה נמוכה זו צפויה לתרום לעלייה מחודשת בשיעור האבטלה, המוערך כיום בכ-9.5 אחוזים. על רקע חוסר הוודאות הכלכלית והפוליטית המשיך שער הריאל האיראני לרדת גם בשנה החולפת, והגיע לשפל חסר תקדים של יותר מ-360 אלף ריאל לדולר בשוק החופשי. לכן צפוי שהאבטלה, המאפיינת בעיקר את הדור הצעיר, המצב הכלכלי הקשה והתסיסה נגד המשטר הדתי, המדכא והמושחת – כל אלה ימשיכו להזין מחאה אזרחית חריפה.
העימות האיראני-ישראלי
ישראל נתפסת כאיום המרכזי על הביטחון הלאומי של איראן, בעיקר משום שהיא הגורם היחיד היוזם עימות עימה ופעולות נגדה הפוגעות בנוכחותה באזור, בדגש על סוריה, וכן פעולות על אדמת איראן עצמה, המיוחסות לישראל. איראן לא מצאה עד כה מענה אפקטיבי להתנגשות המרכזית בסוריה. תקיפת כלי שיט, תקיפות סייבר ואף עידוד מיליציות בסוריה לפגוע בנוכחות האמריקאית בתנף לא יצרו עד כה את ההרתעה המקווה מבחינתה. בעיראק ניסתה איראן לגבות מחיר באמצעות תקיפות באזור הכורדי, שבו היא מצביעה של שיתוף פעולה עם ישראל, אולם גם הישגיה שם מצומצמים. זאת ועוד, פעילותה של איראן באזור זה מוגבלת על ידי רצון לשמור על הממשל העיראקי השברירי. המתח בין איראן לאזרבייג'ן, שלהן גבול משותף, החריף על רקע היחסים בין ישראל לאזרבייג'ן. ככל שהתחזקו יחסי ישראל עם באקו, בטהראן גבר החשש מהאפשרויות המודיעיניות והמבצעיות שישראל תפיק מנוכחותה באזרבייג'ן. ואולם שורת איומים איראניים פומביים על באקו, כמו גם תרגילים צבאיים חריגים בגבולן המשותף, לא הרתיעו את אזרבייג'ן, ובנובמבר 2022 היא אף הודיעה על פתיחת שגרירות בישראל. התפתחות זו חוברת בעיני איראן ל'הסכמי אברהם', אשר גם אותם לא הצליחה לסכל, ומחזקת את תחושתה שישראל מנסה ליצור סביבה טבעת של נוכחות, מעין מענה לטבעת שיצרה היא בגבולות ישראל באמצעות נוכחותה וזו של שלוחיה.
האתגרים לישראל
בתחום הגרעין – היעדר מענה בטווח הזמן המיידי להתקדמות הרבה בתוכנית הגרעין. היעדר זה מתחזק נוכח מיעוט קשב לסוגיה בארצות הברית ובאירופה.
בזירה האזורית – פעילות המב"מ – המערכה בין המלחמות – בסוריה מצליחה לבלום רק חלק מהעברות אמצעי הלחימה; בלבנון חזבאללה מקפיד לשמר משוואת הרתעה מול ישראל; בעיראק הוקמה ממשלה שבה שולט הזרם הפרו-איראני, והמיליציות הפרו-איראניות מהוות חלק מתפיסת הביטחון האיראנית; נמשך המאמץ לחולל תסיסה ביהודה ושומרון באמצעות הג'האד האסלאמי.

ישראל נתפסת כאיום המרכזי על הביטחון הלאומי של איראן. שריפת דגל ישראל בהפגנת תומכי משטר בטהראן, אפריל 2022
צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
בתחום הגרעין – ישראל תומכת באי-חזרה להסכם הגרעין ולאחרונה העלתה דרישה לגבש הסכם חדש, הדוק יותר וארוך טווח ("longer & stronger"), שאיראן מתנגדת לו, ובמקביל לבניית אופציה צבאית עצמאית מנסה ישראל לשכנע את ארצות הברית לחזק את ההרתעה שלה כלפי איראן, שנפגעה, ולייצר איום צבאי אמין. הפער המרכזי במדיניות זו הוא שמצד אחד אין לישראל השפעה על קיומו או אי-קיומו של הסכם עם איראן, אין לה דרך להביא להסכם הדוק יותר וארוך טווח ואין גם סיכוי גבוה שתתממש התקווה כי הממשל האמריקאי, שמעריך כי טווחי הזמן העומדים לרשותו ארוכים מאלה שישראל מעריכה, יעלה את הסבירות לאופציה צבאית. בנסיבות אלה אין לישראל מענה למצב של המשך ההתקדמות בתוכנית הגרעין האיראנית. ככל שעובר הזמן איראן מתקדמת ליכולת פריצה קצרת טווח לנשק גרעיני, בכפוף להחלטתה.
החלופות האסטרטגיות האפשריות לישראל
בתחום הגרעין – לישראל חלופות מעטות וכולן אינן רצויות:
- להשלים עם הפיכת איראן למדינה סף גרעינית, שאולי גם תחליט לפרוץ לנשק גרעיני.
- להמשיך באינטנסיביות בפעילויות סיכול של אתרי גרעין, בתקווה לעכב את איראן.
- להכין אופציה צבאית ולהיות מוכנה להפעיל אותה עצמאית בטווח הזמן של השנה-שנתיים הקרובות
מוערך כי אף אופציה אינה מבטיחה שלאיראן לא תהיה יכולת גרעין צבאי.
האסטרטגיה המומלצת
בתחום הגרעין
- הכרזה של ארצות הברית ומדינות אירופה על "מותו" של ההסכם ופנייה למועצת הביטחון לשם קבלת החלטה לחדש את הסנקציות על איראן ("snapback") על פי הסכם הגרעין.
- גיבוש מפת דרכים מוסכמת עם ארצות הברית, ובעדיפות גם עם מדינות אירופה (ה‑3E – גרמניה, בריטניה וצרפת), לגבי התגובות לצעדים מסלימים בתוכנית הגרעין והסכמה על קווים אדומים (חשאיים).
- המשך צעדי סיכול לעיכוב ההתקדמות בתוכנית הגרעין, בדגש על יעדי איכות המעכבים לפרקי זמן ממושכים.
- קידום אופציה צבאית עצמאית.
- וידוא הקשחת הפיקוח האמריקאי על יישום הסנקציות המוטלות על איראן, בדגש על יצוא נפט; הרחבת מעגל הסנקציות מעבר לסנקציות כלכליות – לבידוד מדיני (השעיית איראן מפעילות מדינית – ועדות או"ם, מאירועי ספורט, מניעת ביקורים בחו"ל ויציאה ללימודים בחו"ל).
- פעולה להגברת הפיקוח על רכש איראני של חומרים ומכונות דו-שימושיים וסיכולו.
בזירה האזורית
- המשך התקיפות הישראליות בסוריה (מב"ם) והפעילות החשאית ביעדים בשטח איראן כדי לפגוע במערכים רלוונטיים (משמרות המהפכה, מערך הטילים והכטב"מים), המשמשים את מאמצי ההתבססות האזורית ואת אספקת אמצעי הלחימה מצד איראן לשלוחיה.
- קידום שיתוף פעולה דו-צדדי ורב-צדדי במישור המודיעיני והמבצעי עם מדינות המפרץ, לשיפור יכולתן להתמודד עם איומי כטב"ם וטילים איראניים. זאת בשיתוף פעולה עם ארצות הברית וניהולו תוך התחשבות ברגישויות, לנוכח האיומים האיראניים נגדן.
- ניצול שיפור הקשרים עם טורקיה לבחינת שיתוף פעולה מול הפעילות האיראנית בסוריה (ואולי גם בעיראק).
- ניצול הסיוע האיראני הצבאי לרוסיה להגברת הלחץ על המערב לפעול (גם באמצעות לחץ כלכלי גובר) נגד משמרות המהפכה ומערכי הטילים והכטב"מים של איראן.
- תיאום עם ארצות הברית ומדינות המפרץ במסגרת הכוח הימי ה-153 של סנטקו"ם (CENTCOM) לשם בלימת הניסיונות האיראניים להעברת אמצעי לחימה בנתיב הימי.