קורות חיים

    מורן דיטש היא חוקרת וראשת המרכז לאיסוף וניתוח נתונים במכון למחקרי ביטחון לאומי. בנוסף, מורן היא עמיתת מחקר ב-German Institute of Global and Area Studies (GIGA) ודוקטורנטית במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן. מתמחה בתחומי דת, פוליטיקה וסכסוך. עבודת הדוקטורט שלה מבקשת לבחון את ההשפעה של סכסוכים דתיים אלימים על אפליית 771 מיעוטים ב-183 מדינות ברחבי העולם. בעלת תואר ראשון בהצטיינות במדעי המדינה ותואר שני בהצטיינות ביחסים בינלאומיים, שניהם מאוניברסיטת בר-אילן. מורן פרסמה את מאמריה בכתבי עת מובילים בתחומה, ביניהם ה-Journal of Conflict Resolution ו-Terrorism and Political Violence. במהלך לימודיה, זכתה בפרסים מטעם התאחדות הסטודנטים הארצית, מפעל הפיס, קרן אייסף, מכון וולטר-ליבך לחינוך לדו קיום יהודי-ערבי, פרס הרקטור לסטודנטים מצטיינים ופרס נשיא אוניברסיטת בר-אילן עבור פרסומיה.

    מורן דיטש
    מורן דיטש
    חוקרת וראשת המרכז לאיסוף וניתוח נתונים
    הורדת תמונה
    מאגר נתונים
    ממצאי סקר "חרבות ברזל": אפריל 2025
    1 במאי, 2025
    מבט על
    יִזְכֹּר עַם יִשְׂרָאֵל אֶת בָּנָיו וּבְנוֹתָיו: חללי צה"ל במלחמת חרבות ברזל
    יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, שיתקיים כשנה ושבעה חודשים לאחר טבח ה-7 באוקטובר ופרוץ מלחמת "חרבות ברזל", הוא מועד ראוי לבחינה וניתוח של הנתונים על אודות חללי צה"ל ולמידה מהם. מאמר זה מציג נתונים על חללי צה"ל אשר מסרו נפשם במערכה זו, לזכרם ולכבודם.
    29 באפריל, 2025
    מאגר נתונים
    במותם ציוו לנו את החיים: פרויקט זיכרון לחללי מלחמת חרבות ברזל
    אנו מזמינים אתכם להביט וללמוד על אודות הנופלים באמצעות פרויקט הזכרון השנתי. להכיר פעם נוספת את האופן בו בבועתו של צבא העם משתקפת במניין חלליו
    28 באפריל, 2025
    מאגר נתונים
    ממצאי סקר "חרבות ברזל": מארס 2025
    31 במרץ, 2025
    מאגר נתונים
    מפה אינטראקטיבית: פעילות צה"ל בעזה
    בשבעה באוקטובר 2023, נפתחה נגד ישראל מתקפת פתע נרחבת מצד חמאס וארגוני טרור נוספים ברצועת עזה. במהלכה, כ-6,000 מחבלים חדרו ליישובי העוטף ולבסיסי צה"ל במרחב, ובמקביל – שוגרו 4,300 רקטות אל לב העורף הישראלי. במתקפה נרצחו 1,163 ישראלים ונחטפו 251. מאז, צה"ל הכריע את היכולת הצבאית של חמאס – תקף מעל ל-44 אלף מטרות, חיסל כ-17 אלף מחבלים, בהם הנהגת חמאס, פגע בכ-90% מהמערך הרקטי שלו והשמיד כ-40% מרשת המנהרות. רוב החטופים חזרו הביתה, בעיקר במסגרת הסכמי חילופים, אך המשימה טרם הושלמה. לצד הישגים צבאיים ואסטרטגיים מרשימים, מלחמת "חרבות ברזל" גבתה מחירים כבדים ובראשם למעלה מ-1,860 ישראלים הרוגים ומעל ל-24 אלף פצועים. מפה זו מציגה את פעילות צה"ל בעזה, לרבות אזורי תקיפה, שליטה ופינוי. המפה מתעדכנת באופן שוטף ומדויק במידת האפשר בהתבסס על הערכות מודיעין גלוי ודיווחים תקשורתיים.
    24 במרץ, 2025
    עדכן אסטרטגי
    סכסוכים אלימים במזרח-התיכון: מאפיינים, מגמות ודרכי סיום בפרספקטיבה כמותית
    המזרח התיכון נחשב במשך שנים לאחד האזורים הרוויים ביותר בסכסוכים. אירועי 'האביב הערבי', המתרחשים מזה כעשור ואמורים היו להצעיד את המזרח התיכון לעתיד חיובי יותר, העמיקו את חוסר היציבות האזורי, ליבו סכסוכים ישנים והציתו חדשים. מחקר זה יעסוק במאפיינים של סכסוכים במזרח התיכון ובאופן שבו הם מסתיימים, בהשוואה למגמות עולמיות. מטרת המחקר היא להציע זווית ראייה נוספת לחקר סכסוכים במזרח התיכון, הנשענת על בסיס נתונים וניתוח כמותי, וכן להניח תשתית ראשונית למחקרי המשך בשאלה אם מאפייני סכסוכים במזרח התיכון הם ייחודיים, או תואמים למגמות עולמיות. הניתוח הכמותי מבוסס על נתוני מאגר UCDP (Uppsala Conflict Data Program), הכולל נתונים על אודות 347 'שנות סכסוך' במזרח התיכון, החל משנת 1946 ועד 2018. במחקר נתחקה אחר סוגי הסכסוכים, היקפם, עצימותם, מספר הרוגים והאופן שבו הם מסתיימים. ממצאי המחקר מראים כי החל משנת 2003 ישנה עלייה חדה בהיקף הסכסוכים במזרח התיכון, בעיקר הפנים-מדינתיים. עם זאת, משנת 2014 חלה ירידה במספר ההרוגים. סכסוכים אלו מאופיינים ברמת עצימות גבוהה ובמידה רבה של מעורבות בינלאומית, ולפיכך בסיכויים נמוכים לסיומם בדרכי שלום. ממצאי המחקר מעידים כי לרוב מאפייני הסכסוכים המתנהלים במזרח התיכון אינם שונים מסכסוכים בזירות אחרות בעולם.