הכנס השנתי ה-15 - ערב הפתיחה, 1 בפברואר 2022 - המכון למחקרי ביטחון לאומי

הכנס השנתי הבינלאומי ה-15 של ה-INSS

ערב הפתיחה, 1 בפברואר 2022

מושבים

סר פרנק לאוי, יו"ר הוועד המנהל של המכון • פרופ' מנואל טרכטנברג, ראש המכון

ראש הממשלה, פתח את נאומו בסקירה אודות מאמצי הממשלה החדשה. ביחסי החוץ חוממו היחסים שהתקררו בין ישראל לעולם, ובביטחון השוטף הורגע המצב בדרום ופועלים לבלימת התדרדרות ביהודה ושומרון. בזירה הפנימית הממשלה עצרה את המערבולת הפוליטית וכעת הזירה הציבורית עוסקת יותר באזרחים ופחות במנהיג.

במישור החוץ, "יש לקרוא נכון את תמונת המצב", אמר ראה"מ. "המזה"ת משנה את תמונתו כל הזמן" ועל ישראל לפעול בגמישות "לקנות חברים ולנטרל אויבים". "ארה"ב נותרה החברה הקרובה ביותר, אולם לוושינגטון יש מערך אינטרסים משל עצמה שלא תמיד חופף את אלו של ישראל. העניין של ארה"ב באזור פוחת לאור המציאות האסטרטגית המשתנה". ראה"מ הסביר כי "בזירה הגאופוליטית אין וואקום. את מקומה של ארה"ב באזור יכולים למלא, חלילה, כוחות של טרור ושנאה, ויכולה למלא ישראל" והוסיף כי "תשתית הידידות שנוצרה עם שכינינו יכולה להיות ברית אזורית רב-ממדית שיחד תפעל נגד הכוחות הקיצוניים שמערערים את יציבות האזור".

באשר להסכם הגרעין אמר ראה"מ כי בממשלה "מקווים שהשיחות בווינה יסתיימו בלי הסכם, כי ההסכם המדובר אינו טוב לישראל" והוסיף כי "אם יחתם הסכם ויחודש זרם הדולרים לאיראן שהאגרסיביות שלה רק תתעצם באזור", ולכן "ישראל תהיה מוכנה, ושום הסכם לא יעצור את דרכנו מלפעול להגנת אזרחי ישראל".

במישור הפנים, ראה"מ בנט אמר שעל מנת לקיים מדינה דמוקרטית תוססת בתוך אזור מסוכן ולא יציב על ישראל לפעול ל"צמיחה כלכלית והתעצמות צבאית". "מדינת ישראל צריכה כלכלה חזקה מאוד", הסביר בנט. "מדינה משגשגת תוכל להשקיע בהתעצמות ובבניין כוח ולפתוח פער עצום מול יריבנו כדי לחזק את ההרתעה ולמנוע הפעלת כוח". כדי להשיג זאת, ראה"מ הסביר כי "היכולת הטכנולוגית היא הסוד".

"המשוואה כיום של יירוט יקר של כל קסאם מעזה אינה בת-קיימה", והוסיף כי "בתוך שנה צה"ל יכניס לפעולה מערכת ליירוט באמצעות לייזר". מציאות מתקדמת זו תביא לכך ש"ישראל תוקף בחומת לייזר שתגן מאיומים אוויריים ותשלול מהאויב את הקלף החזק ביותר שיש לו נגדנו" ובכך המשוואה תתהפך: "הם ישקיעו הרבה ואנחנו מעט", הוא הוסיף ואמר "כך נייצר נכסיות גדולה כדי ליצור תמיכה ובריתות".

ראה"מ סיכם כי "השנים הקרובות יעצבו את פני המדינה לדורות הבאים. על הממשלה מוטלת האחריות לבנות כוח ולהכין את ישראל לקראת עשורים הבאים בתחומי הכלכלה והביטחון".

בערב הפתיחה של הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לטומי קיימו ראש המכון, פרופ' מנואל טרכטנברג, ושגריר ארצות הברית בישראל, מר תומס ניידס, שיחה בנושא יחסי ישראל וארצות הברית בעידן ממשל ביידן ולאור ההתפתחויות הבינלאומיות, כאשר במרכזן החזרה לשיחות הגרעין עם איראן.. השגריר ניידס אשר מחשיב עצמו יהודי ציוני אמר שכשהתחיל את תפקידו בישראל הייתה לו מטרה אחת והיא "לחזק את המדינה היהודית-דמוקרטית," באמצעות "התחייבות לביטחונה של ישראל, שמירה על חזון שתי המדינות ושימור הקסם הכלכלי של ישראל, בין היתר תוך מיצוי 'הסכמי אברהם' וניצול היכולות של ישראל כאומת סטארט-אפ". בתשובה לשאלה של פרופ' טרכטנברג לגבי השפעת הקולות מהמחנה הדמוקרטי-פרוגרסיבי הפחות אוהדים כלפי ישראל לגבי עתיד היחסים בין המדינות, הדגיש השגריר כי "הרוב המוחלט של המפלגה הדמוקרטית תומך במדינת ישראל". גם אם ישנו מיעוט במפלגה שמשדר עוינות כלפי ישראל, "המחייבות של ארה"ב לישראל הינה מוצקה". השגריר הגיב לנאום ראש הממשלה שקדם לשיחה, במהלכו טען ראש הממשלה בנט כי לוושינגטון מערך אינטרסים משל עצמה שלא תמיד חופף לאינטרסים של ישראל, כמו גם התמקדותה של ארה"ב בהתפתחויות בגבול רוסיה-אוקראינה, אשר מסית את תשומת הלב מהתפתחות איום הגרעין האיראני. בהתייחסותו אמר השגריר ניידס כי "ארה"ב לא תאפשר לאיראן להגיע לנשק גרעיני" וכי הממשל האמריקאי יכול להתמקד במספר נושאים במקביל, הוא עוסק במשבר בין רוסיה לאוקראינה, אבל בתוך כך, אינו מזניח את מימוש התחייבותו לישראל שאיראן לא תגיע ליכולות גרעיניות. השגריר שב והדגיש כי ארה"ב "לא תסכים לקבל מצב בו איראן תחזיק נשק גרעיני". בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אמר השגריר כי "ממשל ביידן מחויב לפתרון שתי המדינות, וכי זו גם העמדה של ישראלים רבים". הוסיף כי "הממשל הנוכחי תומך כלכלית בעם הפלסטיני מתוקף האמונה שהם ראויים לכבוד ולביטחון, כמו הישראלים".

 

בערב הפתיחה של הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי, הוצגה סימולציה בינלאומית שערך המכון ובחנה ניסיון להביא להסדר ישראלי-פלסטיני, באמצעות ועידה בינלאומית, לאחר הסלמה ביטחונית. בעקבות הצגת הסימולציה שוחח תא"ל (מיל.) אודי דקל עם הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (מיל.) ועמית מחקר בכיר במכון, גדי איזנקוט, ועם שרת החוץ לשעבר וחברה בוועד המנהל של המכון, ציפי לבני.

לקריאה על מהלך הסימולציה – לחצו על הלינק.

תחילה נשאל גדי איזנקוט על התנגדותה של ישראל לכינון ועידה בינלאומית לפתרון הסכסוך. איזנקוט ענה שעבור מדינת ישראל היגררות לוועידה בינלאומית, תוך כדי הסלמה רב-זירתית, זה מציב אותה בעמדה של חולשה. מדינת ישראל צריכה להגיע למשא ומתן על העתיד של המדינה מתוך עוצמה, כוח ויתרון, ולא כתוצאה מהיגררות לאירועים אלימים או כפייה חיצונית.

לבני הדגישה את הצורך בגיבוש חזון עבור מדינת ישראל, על מנת ללכת למהלכים מדיניים בעלי משמעות לעתידה. מתוך החזון יש לגזור את האינטרסים, את האסטרטגיה ואת הטקטיקה. האתגר המרכזי הוא שהחזון של מדינת ישראל נמצא במחלוקת ולכן קיים קושי ללכת לוועידה בינלאומית שאין הסכמה בתוך ישראל. היא חידדה שהרבה אנשים במדינת ישראל מביעים אנחת רווחה על כך שהעולם אינו עוסק בנושא הפלסטיני ואינו דוחק בישראל. אך המשמעות היא שאנו ממשיכים לנסוע לכיוון לא מוגדר שאיננו יודעים מהו היעד שלו. בהיעדר "וויז" לאומי משותף המכונית שבה המדינה נוסעת מידרדרת אט-אט לכיוון של מדינה אחת.

איזנקוט חיזק את דבריה של לבני והציע להפוך את מגילת העצמאות למסמך מכונן לחברה הישראלית ולמדינת ישראל. המחסור באופק מדיני מזין את רעיון המדינה האחת, שמגביר אחיזתו בקרב פלסטינים צעירים. ישראל צריכה להצביע על מה היא רוצה על בסיס אינטרסים ארוכי טווח, מתוך עמדה של ביטחון עצמי ורצון לקחת יוזמה. על בסיס אלו להציב אבני דרך ולבנות גשר לעתיד טוב יותר לשני העמים. עם זאת, הוא הביע חשש כי בשל המצב הפוליטי והחברתי בישראל, לא ניתן לקבל כעת החלטות גורליות, עם זאת אפשר להצביע על היעד ארוך הטווח.

לבני הוסיפה שישראל נתונה במשבר זהויות ולכן קשה לה להגיע להחלטות גורליות, אך חשוב להכיר בכך שרוב הציבור מתנגד למדינה אחת דו לאומית. "הציבור צריך להבין שאלו שמייצגים את העקרון של שתי מדינות לשני עמים לא מתוך דאגה למדינה פלסטינית אלא לעתיד מדינת ישראל. ההיסטוריה שלנו כעם בישראל הוכיחה שאחרי קבלת הכרעות קשות נוצרה סביבם התלכדות. גם בהקמת המדינה והחתימה על הסכם השלום עם מצרים היו קבוצות שהתנגדו נחרצות למהלכים אלו, אבל בחלוף השנים גם אותן קבוצות אימצו אותם לחיקן."

איזנקוט סיכם "כששקט שואלים למה ליזום מהלכים מדיניים וכשיש הסלמה אומרים שזה לא הזמן למשא ומתן כדי לא להיתפס כגורם החלש. אם ההבנה היא שהאינטרסים הלאומיים הבסיסיים הם מדינה יהודית, דמוקרטית, מתקדמת, שוויונית וסובלנית, מדינה שתהווה אבן שואבת ליהודי העולם, חברה בקהילה הבינלאומית ובמערכת האזורית, צריך לקבל החלטות מכריעות על הזהות ועתיד של מדינת ישראל, על אף כל המחלוקות שיש בחברה הישראלית."

שר החוץ ויו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, נאם בכנס השנתי הבינלאומי ה-15 של ה-INSS:

״לא ניתן לקיצוניים להוביל אותנו לתהום", ציין השר לפיד בדבריו. "הדרך הנכונה לנהל מדינה, היא להבין ששינוי הוא דבר בלתי נמנע, ודווקא בגלל זה צריך לנהל אותו בזהירות וביישוב דעת.״

״ברגע שהמרחב הפוליטי מלבה סכסוכים במקום לפתור אותם, המדינה נכנסת לסחרור שאין לה דרך לצאת ממנו" הוסיף השר בדבריו. "הממשלה קמה מתוך ההבנה שלנו שזוהי שעת מבחן. מטרת הממשלה הזו – ובזה היא שונה מכל קודמותיה – היא לא לקדם צד אחד של המפה הפוליטית, אלא לחבר את ישראל. לאחד את החברה הישראלית ולחזק את מדינת ישראל.״

"האיום הגדול ביותר עלינו הוא אובדן הלכידות של החברה הישראלית", הבהיר השר לפיד. "בלי חוסן פנימי, אין לנו איך להתמודד עם איראן, עם החיזבאללה, עם הניסיון לצייר אותנו כמדינת אפרטהייד.
כדי להתמודד עם האתגרים האלה, אנחנו צריכים לקשור את כל הקצוות של החברה הישראלית לאחדות של שפויים מול קיצוניים. של מרכז ויציבות מול טירוף המערכות של השנים האחרונות".

השר לפיד סיכם את דבריו באומרו כי ״כשהממשלה הוקמה, היו לא מעט דיבורים על כך שהיא ממשלה של ימין, שמאל ערבים ומרכז. אני רוצה לאתגר את התיאור הזה: מדובר בממשלת מרכז. נכון שלכל אחד מהשותפים יש דעות משלו, אבל במבחן המעשה, זו ממשלה שחותרת כל הזמן לכיוון המרכז. המטרה שלנו היא לא לנצח במריבה, אלא לשפר את חיי האזרחים. הממשלה הזו התייצבה בניגוד לכל התחזיות, מפני שהיא פיתחה אישיות. יש לה אופי. היא ממשלת מרכז ישראלית, ציונית והגונה, והיא באה לעבוד. זה מה שמדינת ישראל צריכה עכשיו״.