בלוג זה מציג עמדות, רעיונות ותובנות של חוקרות וחוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי, באופן בלתי פורמלי ובלתי אמצעי. הטקסטים הם על דעת הכותבות והכותבים בלבד ואינם מייצגים את דעת המכון.
משחקים על ירושלים
,
1 ביוני, 2017
משחקי קופסא הם בילוי חווייתי שלעתים מקנה כישורים בעלי ערך חינוכי. אך יותר מכך, הם אמצעי בעזרתו ניתן להבין תופעות בחברה. משחקים כוללים פעמים רבות סמלים, ערכים, וקודים התנהגותיים. למעשה, הם מהווים סוג של סוכן חברות באמצעותם מועברים ערכים מדור לדור. יש בכוחם של משחקים לספר סיפור ולבנות נרטיב. לעיתים משחק קופסא, כמו ספר או הצגה, הוא כלי שבאמצעותו חברה זוכרת את העבר, חושבת על ההווה ומסתכלת על עתידה. המחקר בתחום מבליט את הפוטנציאל הגלום במשחקים ככלי מתווך עבור הפרטים והקהילה שדרכו הם מגדירים את תפיסת עולמם, או לחילופין מוצאים בהם מפלט ממציאות בעייתית ושוחקת.
בחנוכה 2016 הושק על-ידי חברת קודקוד, המגדירה את עצמה כחברה המובילה בישראל בפיתוח משחקי קופסא, "מונופול ירושלים". הבחירה להוציא לשוק את...
ירושלים מאוחדת לנצח נצחים?
6 ביוני, 2016
ההסלמה הביטחונית שהחלה באוקטובר 2015 העלתה את סוגיית ירושלים לקדמת סדר היום הציבורי. על אף שמאז ומתמיד הייתה ירושלים בלב הסכסוך הישראלי-פלסטיני, בפועל היא כמעט ולא הטרידה את הציבור הישראלי בשגרת יומו. הסוגיה גם לא נתפסה בעיני הציבור כחלק מרשימת האיומים הביטחוניים המשמעותיים שעומדים בפני מדינת ישראל. סוגיית הביטחון בירושלים לא הופיעה לרוב במרכז סדר היום התקשורתי, ולכן סביר להניח שחלקו הגדול של הציבור הישראלי, שלא נוהג לבקר בשכונות הערביות במזרח ירושלים ובהר הבית, לא הפנים את משמעותה. למעשה הסיסמה "ירושלים המאוחדת" התקבעה במשך שנים בשיח הישראלי ללא הבנה מעמיקה של הסוגיה, מורכבותה והשלכותיה. אולם, נראה כי בעקבות האירועים בשנה האחרונה חל שינוי ניכר בדעותיו של הציבור היהודי ביחס לירושלים....
תיאטרון הטרור: על אחריות ואיזונים
,
19 בנובמבר, 2015
הסיקור התקשורתי של מתקפת הטרור בפריז מעורר מחשבה אודות הסיקור התקשורתי של אירועי טרור בכלל, ובפרט בהשוואה לאופי הסיקור של התקשורת הישראלית את אירועי הטרור שהתרחשו לאחרונה בישראל.
במהלך האירועים האחרונים התקשורת המסורתית בצרפת "התכנסה סביב הדגל". הסיקור היה בדרך כלל "סטרילי", מעורפל ולא כלל מידע רב ומדויק אודות מספר ההרוגים והפצועים. התקשורת בצרפת נמנעה מלהראות צילומי תקריב וצילומי קשים של קורבנות הטרור או להביא בשידור חי את רגעי האימה שליוו אירועים אלו. השאלה המתבקשת היא עד כמה מדובר בצנזורה עצמית של אנשי התקשורת, ועד כמה הצנזורה מגיעה מ"למעלה", דהיינו מוכתבת על ידי השלטון?
נראה כי לפי עדות אנשי התקשורת הצרפתיים מדובר, לפחות חלקית, בצנזורה עצמית. כך, למשל, לדברי ראש מחלקת החדשות בערוץ...