בתחילת חודש מאי 2016 הופצה קלטת אודיו ובה נשמע מנהיג ארגון אל-קאעדה, איימן א-זוואהירי, נושא דברים. במרכז דבריו עמד ההיתר שהעניק לארגון ג'בהת א-נוסרה, שלוחת אל-קאעדה בסוריה, להקים אמירות במדינה ולצאת (לכאורה) לדרך עצמאית. ההתבטאות של זוואהירי מעלה את השאלה: האם ייתכן שמלחמת האזרחים בסוריה הובילה את ארגון האב ובן חסותו לפיצול דרכיהם? בחינה מעמיקה של ההצהרות והפעולות האחרונות של שני הארגונים דווקא מצביעה על כך שהם פועלים בתיאום מושלם. יותר מכך, הצהרותיו של זוואהירי נועדו לחזק את מעמדו של ג'בהת א-נוסרה, ומהוות חותמת רשמית מטעם אל-קאעדה למה שכבר ידוע מזמן - סוריה הפכה להיות הזירה המרכזית של הג'האד העולמי כיום.
ארגון ג'בהת א-נוסרה הוקם בינואר 2012 כשלוחה של אל-קאעדה עיראק (AQI). בשנת 2014, כאשר הכריז גלגולו המאוחר של AQI , דאע"ש, על הקמת הח'ליפות בשם 'המדינה האסלאמית', סירב ג'בהת א-נוצרה לקחת בה חלק ומפקדו אבו מוחמד אל-ג'ולאני הצהיר על נאמנותו לזוואהירי ולאל-קאעדה . על רקע זה התקשה להשתלב בנוף ארגוני המורדים העממיים בסוריה, הפועלים ברובם מתוך אינטרסים סוריים מקומיים-לאומיים. לא פעם נשמעו קולות המטילים ספק במחוייבותו של הארגון לאינטרסים הסוריים המקומיים, וג'בהת א-נוסרה נקרא לנתק את קשריו עם אל-קאעדה. התנאים הללו חייבו את ג'בהת א-נוסרה להצניע במידה מסוימת את מאפייניו הסלפיים-ג'האדיים במטרה לשרוד, ולהפגין זיקה הדוקה לאינטרסים הסוריים ולמאבק להפלת אסד.
מגמת ההצנעה של הג'יהאד ניכרה גם במסרים חשאיים שהעביר זוואהירי להנהגת ג'בהת א-נוסרה, האוסרים על הוצאת פעילות ג'יהאד כנגד המערב משטח סוריה. זוואהירי זיהה שהשיח הסלפי-ג'האדי לא רק שפוגע בפופולריות של השלוחה הסורית בקרב המקומיים, אלא גם ממקד אליה את תשומת לבה של ארצות הברית, מה שמקשה על פעילותה. כפי שניתן היה לצפות, הצנעת הג'האד גבתה מחיר. האיום המשמעותי ביותר על מעמדו של ג'בהת א-נוסרה בסוריה צמח בדמות המדינה האסלאמית, אשר תומכיה מגיעים מקרב אותם חוגים פוטנציאליים לגיוס. לפיכך, כדי 'לפלוש' לטריטוריה של המדינה האיסלאמית, ג'בהת א-נוסרה צריך לקרוץ לאותם חוגים באמצעות אידאולוגיה סלפית-ג'האדית, תוך שמירה על אופי לאומי סורי. נראה שהצהרותיו האחרונות של זוואהירי משרתות בדיוק את הרציונאל הזה, וגם משמשות במה לניגוח המדינה האסלאמית.
בנאומו קרא זוואהירי להקמת אמירות מוסלמית בסוריה. הקמה של אמירות היא צעד נוסף בדרך לחזון הח'ליפות של אל-קאעדה, ובהחלט יש בה משיכה לתומכים ברעיונות הסלפיה-ג'האדיה. זוואהירי מתנסח באופן המותיר את הבחירה בעניין הקמת האמירות בידי ג'בהת א-נוסרה, ואף מדגיש שמהלך כזה צריך להתבצע בהסכמת העם הסורי. כך מחזק זוואהירי את הבידול בין אל-קאעדה וג'בהת א-נוסרה ומאפשר לאחרון לשמר את מעמדו בקרב הארגונים המתנגדים למשטר אסד. בניסוחיו טמונה גם ביקורת כלפי המדינה האסלאמית, אשר כופה את שלטונה על האוכלוסיה המקומית. זוואהירי מדגיש שהקמת האמירות צריכה להיעשות 'בדרך הישר', ללא עריפת ראשים והפעלת כוח כנגד אוכלוסיה מוסלמית כפי שעשתה יריבתה.
סוריה מצטיירת יותר ויותר כבמה המרכזית של הג'האד העולמי. סימנים לכך ניכרים בנאומו של זוואהירי, הקורא ללבנט 'התקווה של האומה המוסלמית', ומצהיר שזו מחוייבותו של אל-קאעדה לפעול למען איחוד הלוחמים בסוריה. מרכזיותה של סוריה עבור אל-קאעדה ניכרת גם בזרם הבכירים שנשלחו בשנים האחרונות לסוריה על ידי זוואהירי. בכירים אלה נשלחו כדי לחזק את מעמדו של ג'בהת א-נוסרה, ולתמוך בשאיפותיו של הארגון לרתום ארגוני מורדים נוספים לחזונו. נכון למאי 2016, ריכוז בכירי אל-קאעדה בסוריה משמעותי יותר מזה המתקיים אפגניסטן ובפקיסטן. בכירים אלה מסייעים לג'בהת א-נוסרה לשמר את יכולותיו הצבאיות, הגבוהות מאלה של ארגוני מורדים אחרים, וכן ליישב מחלוקות פנים וחוץ ארגוניות לקראת הקמת האמירות. זרם זה של בכירים מעיד, אולי יותר מהכל, שבין אל-קאעדה וג'בהת א-נוסרה לא קיים נתק, אלא דווקא תיאום מושלם.
ייתכן שהעיתוי של הצהרותיו של זוואהירי קשור בהפסקת האש שהוכרזה בפברואר 2016. נראה שהפסקת האש ערערה את מעמדו של ג'בהת א-נוסרה (שאינו נכלל בה) בקרב ארגוני המורדים, וכעת פועל הארגון להתמסד כדי לשמור על יציבות. חוזקותיו מצויות ביכולותיו הצבאיות, וביכולתו לספק משאבים לעצמו ולשותפיו. הפסקת האש פגעה ביכולתו של הארגון לבטא את עליונותו היחסית, ולכן שחקה את מעמדו בקרב ארגוני האופוזיציה. לאורך הפסקת האש פעל הארגון במרץ לחידוש הלחימה באמצעים דיפלומטיים, ואף באיומים כלפי ארגונים אחרים. כעת, משהתחדשה הלחימה, ג'בהת א-נוסרה פועל למינוף המגמה דרך כינון מוסדות פוליטיים.
הקריאות שנשמעו על נתק בין ג'בהת א-נוסרה לאל-קאעדה מתעלמות מהתפקיד המשמעותי שמשחקת השלוחה הסורית בחזונו של אל-קאעדה. ג'בהת א-נוסרה הוא חלק ממפעל הג'האד העולמי של אל-קאעדה, ושלב בדרך לחזון הרחוק של הקמת ח'ליפות. מהותו היא תיווך בין המאפיינים המקומיים של הסכסוך בסוריה לבין חזונו העולמי של אל-קאעדה. הצהרותיו של זוואהירי בדבר אמירות עצמאית תומכות את פעולת התיווך הזאת.
***מעיין סרנת היא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי; איתי נוף הוא מתמחה בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי; אביעד מנדלבאום הוא עוזר המחקר בתכנית לחקר טרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי.
0 תגובות
הוסף תגובה