ארגון 'המדינה האסלאמית' משתמש במדיה החברתית כנראה יותר מכל קודמיו, ומשווק באמצעות ערוץ זה את המסר הג'יהאדי לעשרות אלפי אנשים ברחבי העולם. כלי זה מהווה גורם מרכזי להגדלת התמיכה וההצטרפות לארגון, ולכן מציב אתגר מתמשך למדינות הנאבקות בו. אולם, אפשר לנצל שימוש זה גם נגד הארגון, ולהשתמש בסייבר ג'יהאד של 'המדינה האסלאמית' כדי להילחם בו גם בשדה הקרב.
"סלפי" קטלני
ישנם ארגונים רבים הפועלים במזרח התיכון ובמקומות נוספים בעולם , כש'המדינה האסלאמית' בראשם, שאנשיהם מפרסמים באופן תדיר תמונות "סלפי" שלהם בלחימה ובמנוחה. תמונות אלו מציגות פנים אנושיות של הלוחמים, וגורמות להם להיראות כמו כל צעיר אחר במערב. ב'מדינה האסלאמית' מודעים היטב לערכו של השימוש במדיה החברתית, אך מטעמי ביטחון שדה מנסה לפקח על פעילות זו: לוחמים שהתגייסו לארגון סיפרו לאחר שעזבו אותו שאחד הדברים הראשונים שנדרשו לעשות הוא למסור לארגון את שם המשתמש והסיסמא שלהם לרשתות החברתיות השונות, כדי שיוכל להפעיל חשבונות אלה באופן מבוקר בהתאם לצרכיו. אולם נראה שלא על כל דבר אפשר לשלוט: חיל האוויר האמריקאי דיווח לאחרונה על פעיל של 'המדינה האסלאמית' שהעלה תמונה שלו לרשתות החברתיות על רקע מבנה בעיראק, תוך שהסגיר כי הוא משמש כמפקדה של הארגון. לאחר העלאת התמונה, התרברב אותו פעיל ברשתות החברתיות על יכולות הפיקוד והשליטה של 'המדינה האסלאמית'. חיל האוויר האמריקאי, שכמו גופי ביטחון אחרים בעולם עוקב מקרוב אחרי הפעילות של הארגון במדיה החברתית, השתמש במידע שבתמונה כדי לאכן את המיקום בה צולמה ולשגר תקיפה אווירית על המפקדה שהוזכרה בה. הגנרל הרברט 'הוק' קרלייל, מפקד הפיקוד האווירי האמריקאי, אמר כי פחות מעשרים וארבע שעות לאחר פרסום התמונה במדיה החברתית המפקדה שבתמונה הופצצה בשלוש פצצות 'חכמות' שמוטטו את הבניין.
הפרסומים במדיה החברתית כמקור למודיעין טקטי על דאע"ש
לוחם 'המדינה האסלאמית' שהתגאה בטוויטר במפקדה של הארגון אינו המקרה הראשון בו אנשי הארגון מסגירים בטעות את מיקומם באמצעות פרסום במדיה החברתית. בינואר דווח בתקשורת על מרק טיילור, מתגייס מניו זילנד המוכר בכינוי "קיווי ג'האדי", ששכח לכבות את התיוג הגיאוגרפי האוטומטי בטוויטר והסגיר בכך בטעות את מיקומו בעדכוניו במדיה החברתית. סוכנויות מודיעין השתמשו בציוצים שפרסם כדי לאסוף מידע רב על תנועותיו ועל הפעילות הטקטית של 'המדינה האסלאמית' במקום הימצאו באותה תקופה.
בעקבות השימוש הנרחב והמתוחכם של 'המדינה האסלאמית' ברשתות החברתיות, רבים מבקשים לחסום חשבונות הקשורים לארגון ולהסיר מהמדיה החברתית תכנים התומכים או מעודדים טרור. הרצון למנוע את הפצת האידיאולוגיה שמביאה לגיוס פעילים נוספים, או לעידוד פעולות טרור במערב באמצעות "זאבים בודדים", מובן לגמרי. אולם אפשר ללמוד רבות על 'המדיה האסלאמית' ועל ארגונים אחרים ממעקב אחר הפעילות של פעילים ותומכים הקשורים אליהם במדיה החברתית. מבחינת התמודדות משפטית, הפעילות במדיה החברתית יכולה לעזור לבסס את הקשר המדויק של פעילים ספציפיים ל'מדינה האסלאמית', על בסיס המיקום והפרסומים שלהם, מה שיכול להקל על גיבוש כתב אישום נגדם. זאת ועוד, המעקב אחרי פרסומי 'המדינה האסלאמית' במדיה החברתית יכולים גם לספק יתרונות קונקרטיים בטווח הקצר, היכולים לשמש לתקיפה אווירית של עמדות מוכרות של הארגון. אחד הקשיים העיקריים שהצבא העיראקי וכוחות הקואליציה הבינלאומית נתקלים בהם במאבק ב'מדינה האסלאמית' הוא שבעוד שכוחות הקואליציה גדולים ומסורבלים, כוחותיו של הארגון קטנים יחסית, ניידים וזריזים, ונסוגים במהירות מאזורים שתקפו כדי לא להיפגע מכוח האש העדיף של כוחות הקואליציה. במצב זה, כל דבר שיכול לעזור למקם את כוחות 'המדינה האסלאמית' בזמן אמת יכול לסייע לתקיפה ממוקדת ולתרום בכך למאבק הצבאי בארגון.
הסייבר ג'יהאד של דאע"ש – כיוון מאבק חדש בארגון?
המאמצים הרבים והשימוש היצירתי של 'המדינה האסלאמית' במדיה החברתית גרמו לכך שכיום הארגון נהנה מדומיננטיות מוחלטת בערוצים אלה, המשליכה גם על הדימוי הפופולרי שלו בתקשורת המסורתית כארגון עוצמתי וכל-יכול. לאחרונה, מחלקת המדינה האמריקאית אף הודתה שהארגון מנצח במלחמה על דעת הקהל במדיה החברתית. אולם, המוחצנות של 'המדינה האסלאמית' במדיה החברתית – הכוללת "סלפיז" של לוחמים, סרטונים של פעולות צבאיות וציוצים שוטפים של אנשי הארגון מהמחוזות השונים שלו – יכולה גם לשמש מקור למידע מודיעיני על פעילותו. לעתים, כמו במקרה שהוזכר בעיראק, פרסום לא מושכל במדיה החברתית יכול להביא לתקיפת והשמדת נכס של 'המדינה האסלאמית', ולתרגם בכך את הרהבתנות האופיינית לארגון לכדי הישג ממשי בלחימה נגדו.
***אדם הופמן הוא מלגאי ניובאואר בתוכנית המחקר לטרור ולוחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי, ודוקטורנט במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית. נושא הדוקטורט שלו הוא השימוש של ארגונים סלפים-ג'יהאדיים במדיה חברתית.
0 תגובות
הוסף תגובה